Μουσικά Νέα

Ο εξωγήινος εαυτός της Lealani: Fantastic Planet

 

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι στροβιλαντλίες στην Πομόνα της Καλιφόρνια με το γεμάτο εφηβικές ανησυχίες ντεμπούτο της νεαρής Lealani; Ο δικός μας Zork μας εξηγεί.

Στα τέλη τού 19ου και τις αρχές τού 20ού αιώνα, στην Πομόνα της Καλιφόρνια, οι μηχανικοί που ασχολήθηκαν με την επίλυση του προβλήματος έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού στην περιοχή ανέπτυξαν και τελειοποίησαν έναν τύπο στροβιλαντλίας που επέτρεπε την αποτελεσματική άντληση από μεγάλα βάθη. Γρήγορα το όνομα pomona έγινε συνώνυμο της ποιοτικής αντλίας γεώτρησης κι αργότερα κάθε αντλίας αυτού τού τύπου, αρχικά στις ΗΠΑ και κατόπιν στον υπόλοιπο κόσμο. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την παρουσίαση ενός δίσκου; Εκ πρώτης όψεως καμία.

Οι εφηβικές ανησυχίες της νεαρής - γεννημένης και μεγαλωμένης στην Πομόνα - πολυοργανίστριας, Lealani, αποτυπώνονται γλαφυρά στο ντεμπούτο άλμπουμ της με τίτλο Fantastic Planet, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου απ’ την καλιφορνέζικη Dome of Doom. Η σύλληψη των συνθέσεων του δίσκου έλαβε χώρα σε διάστημα 6 ετών, από τα 12 έως τα 18 της χρόνια, γεγονός από μόνο του εντυπωσιακό για το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η μουσική της μοιάζει να αντλεί ήχους από διάφορα ετερόκλητα μουσικά είδη και να τα συγχωνεύει σε μία πολύ συνεκτική και ποιοτική ηχητική παραγωγή. Είναι σαν να έχει κάνει μια γεώτρηση στο μουσικό παρελθόν και η ενέργεια που αναβλύζει να δημιουργεί μικρά ξεχωριστά ηχοτόπια.

 2.jpg

Η ενθάρρυνση του πατέρα της, ενός dj της τοπικής underground hip hop σκηνής, ν’ ασχοληθεί ενεργά με την μουσική, βρίσκοντας και επιδιορθώνοντας μεταχειρισμένα συνθεσάιζερ, παιδικά όργανα και drum machines, την βοήθησε να εξοικειωθεί γρήγορα με ποικίλα ακούσματα. Εκεί μάλλον κρύβεται και το μυστικό του δίσκου, στους αλλόκοτους εθιστικούς ήχους του. Αλλά πέρα από την μουσική, έχουμε και την πολύ ιδιαίτερη φωνή της. Ίσως αν μεγαλώνεις σ’ ένα σπίτι με σκόρπιους δίσκους γύρω γύρω, να είναι δύσκολο τελικά να μην αφομοιώσεις κάτι απ’ όλη αυτή την μουσική κουλτούρα. Η ίδια πάντως θυμάται χαρακτηριστικά ν’ ακούγονται στο σαλόνι της από πολύ νωρίς οι ήχοι των Portishead, με την φωνή της Beth Gibbons να την στοιχειώνει για πάντα. 

Ο δίσκος κινείται κάπου ανάμεσα στο hip hop,την electronica και την indie pop. Αν και έχει μια συνεχή ροή, τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το εναρκτήριο Lonely Stars με τα υποβλητικά συνθεσάιζερ του, το ανεβαστικό Floating που είναι η πιο χορευτική στιγμή του δίσκου, το Broken που είναι και το πρώτο τραγούδι που έγραψε στα 12 της χρόνια, το ραδιοφωνικό Seas of Mars με το παραπονιάρικο γύρισμα στα φωνητικά και την γλυκιά μελωδία και σίγουρα το βιομηχανικό Miniscule με τους παραμορφωμένους ηλεκτρονικούς θορύβους του.

3.jpg

Τους τελευταίους μήνες, το Fantastic Planet κατάφερε να φτάσει σε ευρύτερα ακροατήρια, με αποκορύφωμα το opening set που έκανε στο Coachella που μας πέρασε, για καλλιτέχνες με πολύ μεγαλύτερο εκτόπισμα και διαδρομή στο είδος τους, όπως ο Aphex Twin και ο Four Tet.

Η ανεξάρτητη κινηματογραφική εταιρεία Landmark απέκτησε τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής της για να παίζει πριν και μετά τις προβολές της. Το πειραματικό σινεμά δεν απουσιάζει από τις επιρροές της νεαρής Πομόνα. Ειδικότερα, το σουρεαλιστικό animation sci-fi φιλμ του Rene Laloux’s από το 1973, La Planete Sauvage (“The Wild Planet”), είναι υπεύθυνο τόσο για τον τίτλο του δίσκου όσο και για την εν γένει φιλοσοφία που κρύβεται πίσω απ’ αυτόν. Η ίδια η Lealani αρέσκεται να παρουσιάζει τον εαυτό της σαν ένα alien από κάποιον φανταστικό πλανήτη. Το ζήτημα είναι όμως αν και η γη θα μπορούσε να είναι κάποιος φανταστικός πλανήτης ή αν τουλάχιστον θα μπορούσαμε να την μετατρέψουμε σε τέτοιον.

Zork

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us