Μουσικά Νέα

Xylouris White στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός": Απόσταγμα Κρητικής παράδοσης με αυστραλέζικη ψυχεδέλεια.

 

Μια συναυλία εξαρχής πολύ ιδιαίτερη, αφού συνυπάρχουν σε αυτήν, ένας Αυστραλός με ένα Ανωγειανό. Τετάρτη 7 Νοεμβρίου. Κρατάει σημειώσεις η καλή  φίλη του σταθμού bjur

Μπαίνεις στο χώρο του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσού και σου σκάει ενας δέος και μια επισημότητα. Αμέσως σου έρχεται η σκέψη; Πώς θα είναι άραγε αυτή η συναυλία εδώ;

Εμφανίζονται και είναι και οι 2 ανανεωμένοι, ξυρισμένοι, κουρεμένοι. Φρεσκαδούρα, οπως είπε χαριτολογώντας ο Γιώργης Ξυλούρης έπειτα από ένα σχόλιο όταν μας υπέγραφε τα δισκάκια στο τέλος της συναυλίας.

Ξεκινάνε με το "Tree Song" και σε βάζουν κατευθείαν στο κλίμα.

Ο κόσμος - αρκετοί νέοι, γεγονός που με εντυπωσιάζει - κουνάει το κεφάλι ρυθμικά.

Ακολουθούν και άλλα κομμάτια απ τον καινούριο τους δίσκο, όπως μας ενημερώνει ο Ψαρογιώργης που έχει αναλάβει την επικοινωνία με τον κόσμο.

Αστεία στιγμή της βραδιάς, προλογίζοντας το κομμάτι το "δοξάρι απ την τρίχα της αίγας - Goat Hair Bow" κι ενώ μας το παρουσιάζει ο δεξιοτέχνης λαουτιέρης, ακούγεται απ' το κοινό ένα 'μπεεεε' όπως θα έκανε η κατσίκα. Όλοι χαμογελάμε, μαζί και η μπάντα.

Η ένταση της βραδιάς αρχίζει σιγά σιγά και δυναμώνει. Ο White, με τις χορευτικές του κινήσεις, απ τη μία χαϊδεύει τα ντραμς και απ την άλλη τα απογειώνει σε ενα τζαμάρισμα με το λαούτο του Ψαρογιώργη. Επικοινωνούν συνεχώς με τα βλέμματα.

Κορυφαία στιγμή, όταν ο Jim White σηκώνεται όρθιος και παίζει τύμπανα κοιτώντας μας μ' αυτό το διαπεραστικό βλέμμα του. Τον ακολουθεί κι ο Ψαρογιώργης και εκείνη τη στιγμή νιώθεις οτι το κεφάλι σου θα εκραγεί και θες να σηκωθείς να χορέψεις σαν να είσαι σε έκσταση.

Άλλη μια τέτοια στιγμή συνέβη όταν ο μαγικός αυτός ντράμερ συγχρονίζει τα χέρια του ταχυδακτυλουργικά, έτσι γρήγορα που τα κατεβάζει στα τύμπανα. Το ίδιο κι ο συμπαίκτης του που παίζει με το ένα χέρι το λαούτο και με το άλλο σφυρίζει φέρνοντας τα δάχτυλα στο στόμα.

Κατάφεραν με τις επιλογές από την κοινή τους δισκογραφία που παρουσίασαν να μας ξεσηκώνουν και μετά να μας αφήνουν να βιώσουμε πιο ήρεμα τις μελωδίες τους.

Ένας εκρηκτικός συνδυασμός post punk μουσικής με έντονη την Κρητική παράδοση.

Μια συναυλία που άξιζε να ήσουν εκεί...

Μια συναυλία στην οποία χαίρομαι που παραβρέθηκα!

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us