Μουσικά Νέα

Modern Life is Rubbish – The Songs of Blur (A Pillow of Secrets Radio Show)

Μία από τις πλέον περιπετειώδεις μπάντες της δεκαετίας των 1990ς ήταν σίγουρα εκείνη των Blur. Σχηματίστηκαν στο Λονδίνο το 1989 από τους Damon Albarn (φωνή-πλήκτρα), Graham Coxon (κιθάρες), Alex James (μπάσο) και David Rowntree (τύμπανα).

Ακούστε το αφιέρωμα για τους Blur απο την εκπομπή A Pillow of Secrets (Κάθε Δευτέρα 12:00 - 14:00).

Αρχικά ονομάζονταν Seymour. Το άλλαξαν προς χάρη του γνωστού τους ονόματος, και με αυτό κυκλοφόρησαν όλους τους δίσκους τους. Αρχικά ο ήχος τους είχε επιρροές από τους My Bloody Valentine και γενικά το Indie Rock των 80ς (οι Dinosaur Jr επηρέασαν πολύ τον κιθαρίστα Graham Coxon). Σύντομα ενσωμάτωσαν στον ήχο στοιχεία από το στυλ της σκηνής του Madchester.

Μετά το πρώτο τους άλμπουμ «Leisure» αμέσως άλλαξαν ήχο, αντλώντας έμπνευση από το new wave των XTC και των The Jam, από την τραγουδοποιεία του Ray Davies (The Kinks) αλλά και το mod στυλ των πρώιμων The Who.

Ήταν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά και δημοφιλή σχήματα της εποχής της Brit Pop, με πολλούς φίλους και στην Ελλάδα ήδη τότε!

blur

Στο πέμπτο τους άλμπουμ, με τίτλο απλά το όνομά τους, «σκότωσαν» την Brit Pop, αφήνοντας πίσω τον ήχο που τους έκανε διάσημους. Παρακολουθώντας τις μουσικές εξελίξεις, δέχτηκαν την επιρροή των lo fi ανεξάρτητων σχημάτων από τις ΗΠΑ. Σε κατοπινά άλμπουμ ακολούθησαν την electronic, αλλά με έναν απόλυτα προσωπικό τρόπο και με την ηλεκτρική κιθάρα να κυριαρχεί. Έτσι κυκλοφόρησαν το έκτο τους άλμπουμ «13» με παραγωγό τον William Orbit (σε όλα τα προηγούμενα συνεργάστηκαν με τον Stephen Street).

Το 2003 ο Graham αποχωρεί και ως τρίο ηχογραφούν το «Think Tank», στο Μαρακές του Μαρόκο, συνεργαζόμενοι με τοπικούς μουσικούς, αλλά και τον πολύ Norman Cook (Fatboy Slim) σε δύο κομμάτια. Μετά την περιοδεία που ακολούθησε, το κάθε μέλος ασχολήθηκε με τα δικά του projects, δημοφιλέστερο εκείνο των Gorillaz του Damon.

Οι σχέσεις του Graham με τους υπόλοιπους αποκαταστάθηκαν και κατά καιρούς παίζουν ως Blur, ενώ το 2015 κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους μέχρι σήμερα άλμπουμ, το «The Magic Whip». Ο δίσκος δεν φτάνει το ύψος των παλαιότερων, αλλά σαφώς στέκει σε αξιοπρεπές επίπεδο.

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us