Μουσικά Νέα

“To Know Us Better #3” - Στήλη Γνωριμίας Strummer Radio - Church of Man

Οι Church of Man είναι ένα από τα σπουδαία σχήματα της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής. Από εκείνα που επέδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και γενναιόδωρα προσέφεραν ένα από τα τραγούδια τους στην περίφημη συλλογή Unity – Solidarity to The Refugees in The Camp of Moria.

Αυτό που με έκανε αμέσως να τους προσέξω, ήταν το ότι παίζουν γκρουβάτο, straight rock’n’roll. Ούτε Heavy/Stoner ούτε Psych. Απλά Rock’n’Roll! Πρόκειται για μουσική που θα σε κάνει να χορέψεις, να πιεις μπύρες ή απλά να γουστάρεις. Και όλα αυτά παρουσιάζοντας αξιοπρόσεκτο δέσιμο της μπάντας, ζωντάνια στο παίξιμο και –το κυριότερο– τραγούδια που μένουν και μετά το τέλος της ακρόασης.

Είναι μεγάλη αδικία για τους όμορφους δίσκους συγκροτημάτων σαν τους Church of Man το ότι, λόγω της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν, δεν γίνεται να παρουσιαστούν όπως τους πρέπει: ζωντανά!

Εμείς προσπαθούμε να διορθώσουμε, όσο γίνεται, αυτή την αδικία, παρουσιάζοντάς τους σε σας.
Κυρίες και Κύριοι, οι Church of Man!

Church of man graphic

Ποιοι αποτελούν τους Church of Man;

Οι Church of Man δημιουργήθηκαν το 2019 και αποτελούνται από τους Γιάννη Χατζηθεοχάρη στο μπάσο, Κωνσταντίνο Κάτσο στην κιθάρα και φωνή, Γιάννη Διττόπουλο στα τύμπανα και Vemund Aarbake στην κιθάρα.

Τι σας ώθησε στη δημιουργία της μπάντας;

Η επιδίωξη της δόξας, το χρήμα, η φήμη, η ματαιοδοξία και το ότι όλοι μας θέλαμε να έχουμε έναν τρόπο έκφρασης και ένωσης όλων αυτών που μας προβληματίζουν, μας εμπνέουν και μας επηρεάζουν. Άλλωστε, χρειαζόμασταν ροκεντρόλ και μπύρες, για να ξεφύγουμε από τον αθλητισμό.

Πώς προέκυψε το όνομα της μπάντας;

Μετά από πολλές συζητήσεις και προτάσεις. Ήταν ό,τι πιο κοντινό σκεφτήκαμε στον τρόπο που θα θέλαμε να υπάρχουμε όλοι. Μια κοινωνία, ένα σύνολο ατόμων με κέντρο, αποκλειστικά και μόνο, τον άνθρωπο και τα ελαττωματικά προτερήματα της φύσης μας. Ούτως ή άλλως, παρατηρούμε ότι ο κόσμος, σήμερα, έχει απομακρυνθεί από τον Θεό και την Εκκλησία και σκεφτήκαμε να φτιάξουμε αυτήν την καινούρια λατρεία. Έτσι, ελπίζουμε ότι, όταν κατακτήσουμε τα charts στις ΗΠΑ, θα έχουμε και τεράστιες φοροαπαλλαγές.

Ποιους καλλιτέχνες/μπάντες θα αναγνωρίζατε ως επιρροές; Έχετε όλα τα άτομα παρόμοιες επιρροές;

Το κάθε μέλος θα πει σίγουρα και κάτι διαφορετικό. Υπάρχει ένα εύρος επιρροών που ποικίλλει από ρεμπέτικο, ροκ εντ ρολ μέχρι underground ελληνική σκηνή και jazz. Ο Κωνσταντίνος έχει σαφείς επιρροές από τους Beatles και την britpop σκηνή, ο Vemund, πρώτ’ απ’ όλα έχει επηρεαστεί από τους Rahsaan Roland Kirk και Eric Dolphy, ο Γιάννης Δ από τους Ginger Baker και Gunter Zommer, ενώ, μπασιστικά ινδάλματα του Γιάννη Χ είναι η Carol Kaye και η Kim Gordon.

Album cover

Σε ποια μεγάλη μπάντα ή καλλιτέχνη θα θέλατε να είστε support;

Σε όσους μάς έχουν ανάγκη. Υποστηρίζουμε νέους, γέρους, αλκοολικούς, vegans, τους πάντες. Θα θέλαμε να ανοίξουν συναυλία μας οι Police, για να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία.

Με ποιον καλλιτέχνη ή παραγωγό (Έλληνα ή μη) θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Ένας πειραματισμός με τον 12ο Πίθηκο θα ήταν ευπρόσδεκτος και θα είχε πολύ ενδιαφέρον (για μας, τουλάχιστον), ενώ, αν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, θα επιλέγαμε να κάνει παραγωγή σε δίσκο μας ο Rudy Van Gelder.

Ποιο τραγούδι θα θέλατε να διασκευάσετε;

Η αλήθεια είναι ότι όσο παίζαμε διασκευές, ένα τραγούδι που ξεχωρίζαμε όλοι ήταν το Moonage Daydream (από τους στίχους του οποίου δανειστήκαμε και το όνομά μας). Αν έπρεπε να προσθέσουμε, πάλι, διασκευές στα live set μας, θα έμπαινε με χαρά, ξανά, αυτό το κομμάτι.

Πείτε μας μια αστεία/παράξενη ιστορία που σας έχει τύχει σε περιοδεία ή live.

Σε κάθε live προκύπτει και κάτι αστείο και έτσι κανένας δεν μας παίρνει στα σοβαρά. Ζούμε ένα δράμα, επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση με τους θαυμαστές μας.
Θα ξεχωρίζαμε, ωστόσο, τη στιγμή που πρωτοπαρουσιάσαμε τον δίσκο μας, σε live στο 8Ball, στη Θεσσαλονίκη. Είδαμε τον κόσμο να χορεύει και να τραγουδά άγνωστους, σε αυτόν, στίχους. Ήταν συγκινητικό.

Το τελευταίο άλμπουμ που αγόρασε το κάθε μέλος/ τι ακούτε αυτόν τον καιρό;

Ακούμε, πάντα, λίγο απ’ όλα. Είναι ξενέρωτη και αόριστη απάντηση, αλλά είναι αλήθεια. Το τελευταίο άλμπουμ που αγόρασε ο Κωνσταντίνος ήταν το πιο πρόσφατο EP του Noel Gallagher’s High Flying Birds, ενώ τώρα τελευταία ακούει, ξανά, Joy Division. Το τελευταίο του Vemund είναι το Coffret Intégrale Hadouk Trio (και το προτελευταίο το κρατάει μυστικό, αλλά θα το δώσει, στην επόμενη συναυλία μας, σε όποιον μπορεί να μαντέψει τον τίτλο). Ο Γιάννης Δ έχει καιρό να αγοράσει κάποιον δίσκο, γιατί προτιμάει τις διαδικτυακές ακροάσεις, ενώ, αυτό το διάστημα ακούει εναλλακτική jazz beat. Οι πιο πρόσφατες αγορές του Γιάννη Χ ήταν τα νεοεκδοθέντα άλμπουμ των Minor Mine και Goodbye Bedouin, ενώ, τώρα τελευταία ακούει αρκετή εναλλακτική/underground rap και field recordings, για χαλάρωση.

Band photo

Το φορμάτ της μουσικής (βινύλιο, cd, mp3) παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στις κυκλοφορίες σας;

Όχι ιδιαίτερα. Είμαστε οπαδοί της «προώθησης του μηνύματος» με κάθε μέσο και τρόπο. Σαφέστατα, η γλύκα και η βιντατζίλα του βινυλίου είναι αναντικατάστατη, όπως και η χρηστικότητα του cd, αν θες να έχεις κάτι χειροπιαστό, Παρόλα αυτά, η πρόσβαση μέσω youtube και bandcamp, ειδικά στον καιρό της πανδημίας, είναι ευπρόσδεκτη.
Ωστόσο, επειδή δεν είμαστε και ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στις πωλήσεις, και αφού μόνο οι παλιοί μπλουζίστες έχουν το προνόμιο να κάνουν συμφωνίες με τον Διάβολο, σκεφτήκαμε μήπως συνεργαστούμε με τη μαφία, για να εξαναγκάσουμε τον κόσμο να αγοράσει τα τραγούδια μας.

Πώς βλέπετε τον ρόλο του καλλιτέχνη στην κοινωνία; Τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα σας επηρεάζουν;

Σαφέστατα. Θα ήταν αδιανόητο και αναίσθητο, ως ένα βαθμό, να μην έχουμε συζητήσει ή μελοποιήσει κάποια πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Τα μεγάλα γεγονότα της τελευταίας πενταετίας (από τη δολοφονία του Ζακ μέχρι και την πανδημία και τη στάση των αρχών) βρίσκουν, πάντα, έναν τρόπο να γλιστράνε μέσα στα τραγούδια μας.

Ασχολείστε με κάποια άλλα projects πέρα από την μπάντα;

Ο καθένας έχει τη δουλειά του και πολλά side projects. Από ορχήστρα, μέχρι comics, άλλα συγκροτήματα, διδασκαλία κτλ. Αλλά το κοινό μας έδαφος, η μπάντα, είναι πάντα εκεί, σταθερά.

Γράψτε ένα σχόλιο για την τωρινή μετάCOVID κατάσταση και το πώς σας έχει επηρεάσει ως μπάντα, και μοιραστείτε μαζί μας κάποιες «οδηγίες επιβίωσης» που ακολουθείτε.

Η επαφή και η επικοινωνία είναι, νομίζουμε, τα βασικά όπλα που χρειάζονται σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο σαν αυτό που ζούμε. Η προσαρμοστικότητα, επίσης. Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν και εξακολουθούν να είναι τα live και το πόσο λείπουν και από εμάς, αλλά και από τους θεατές. Πλέον, η σύνθεση νέων τραγουδιών γίνεται από το σπίτι και, όταν έχουμε την ευκαιρία, βρισκόμαστε δια ζώσης και προβάρουμε.

Τί να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Περισσότερα κομμάτια, μεγαλύτερη ποικιλία στο ύφος της μουσικής μας, πειραματισμό, γυμνή φωτογράφηση, διαγωνισμούς μαγειρικής και μια πάστα. Πάντως, πιστεύουμε ότι η γυμνή φωτογράφιση είναι η καλύτερη ιδέα, αφού, όπως ξέρετε, μια εικόνα λέει περισσότερα από χίλιες λέξεις. Ειδικά, αν τη δουν οι συγγενείς σου.

Θέστε και απαντήστε μια ερώτηση που θα θέλατε να σας κάνουν μέχρι τώρα και δεν έχετε ερωτηθεί.

Ποια είναι μια ερώτηση που θα θέλαμε να μας κάνουν και δεν μας έχουν κάνει μέχρι τώρα; Αυτή.

 

Ακολουθούν οι σύνδεσμοι της μπάντας:

https://churchofman.bandcamp.com
Church of Man youtube channel
https://www.facebook.com/churchofmangr

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us