Μουσικά Νέα

lust-and-sound

B-MOVIE: LUST & SOUND IN WEST BERLIN [Μουσικό Ντοκυμανταίρ]

Με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων απο τη πτώση του τείχους του Βερολίνου (9/11/1989) ήρθε στο μυαλό μας ένα εξαιρετικό ντοκυμανταίρ που είχε προβληθεί στις νύχτες πρεμιέρας.

 

Ο λόγος βέβαια για το B-MOVIE, Lust and sound in West Berlin, 1979-1989. To Β-Movie είναι ένα ντοκυμανταίρ για τη μουσική, την τέχνη και το χάος στο άγριο Δυτικό Βερολίνο της δεκαετίας του '80: το ίδιο το τείχος έγινε το έναυσμα για τη απογείωση της υποκουλτούρας στην πόλη και πόλος έλξης για ανήσυχους νέους αλλά και παγκοσμίου φήμης διασημότητες.

punk-lust-and-sound

Πριν πέσει το τείχος, πλήθος καλλιτεχνών, αναρχικών, ανθρώπων που η κοινωνία, ή και οι ίδιοι έθεσαν στο περιθώριο θα απολαύσουν τον ασυνήθιστο τρόπο ζωής του Βερολίνου. Με ακυκλοφόρητο κινηματογραφικό υλικό  ως επί το πλείστον, το B-MOVIE λέει την ιστορία της ζωής στη διαιρεμένη πόλη. Είναι ένα γρήγορο κολάζ ιστοριών από μια φρενήρη αλλά δημιουργική δεκαετία η οποία ξεκινάει με τόνους punk Μουσικής και τελειώνει με techno και το περίφημο Love Parade.

Ο Mark Reeder, ένας μουσικός από το Μάντσεστερ, είναι 22 ετών όταν εγκαταλείπει τη φρενίτιδα γύρω απο τους Joy Division (δύσκολη απόφαση ομολογώ) για να έρθει στο Δυτικό Βερολίνο, γοητευμένος από τη γερμανική ηλεκτρονική μουσική. Καθώς ασχολείται με το να ανακαλύπτει την αλλόκοτη ζωή της διαιρεμένης πόλης του Βερολίνου, παράλληλα  εργάζεται ως εκπρόσωπος δισκογραφικής εταιρείας, μουσικός, manager, μηχανικός ήχου μέχρι και ηθοποιός. Ο Reeder τους συναντά όλους τους ήρωες της πόλης, γνωστούς ή άγνωστους, πιθανότατα και τον δικό μας Αλέξη Ακριθάκη στο μυθικό εστιατόριο Fofi's, το εστιατόριο της γυναίκας του Ακριθάκη δηλαδή (θα επανέλθουμε με ξεχωριστό άρθρο). 

blixa-bargeld 

Φυσικά η μουσική παίζει τον πρωταρχικό ρόλο, ξεκινά με Joy Division κι έπειτα περνά στο Δυτικο - Γερμανικό τεραίν, εκεί που μεσουρανούσαν οι Malaria!, einstürzende neubauten, abwarts, Westbam,Edgar Froese, Die Toten Hosen, Anne Clark, Ideal, Nena, ο David Bowie, ο Iggy Pop και φυσικά ο Nick Cave όπου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημιουργός του Ντοκυμανταιρ, καθώς μία μέρα κοιμόταν στο υπο-κατάληψη διαμέρισμα του, ξαφνικά εμφανίζεται ο νέος του συγκάτοικος, ο Nick Cave! 

Για να πάρουμε μία ιδέα πως ήταν το Βερολίνο ο Reeder μας κατατοπίζει: "The days were short, and the nights long, endlessly long". 

Δείτε παρακάτω το trailer και ακούστε τα τραγούδια που παρελαύνουν στο lust and sound in West-Berlin. 

Κι εάν σας γοητεύουν οι συγκεκριμένες μελωδίες, θα τις ακούσετε πολλές πολλές φορές εδώ στον Strummer Radio Live

 

 

Κείμενο: Sinnerman, (Κυριακες 16:00-18:00)

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us