Μουσικά Νέα

Marvin Gaye: εις μνήμην

Γεννήθηκε τις 2 Απρίλη του 1939 και του δόθηκε το όνομα Marvin Petz Gay Jr. Ξεκίνησε να τραγουδά στην χορωδία της εκκλησίας όπου κήρυττε ο ιερωμένος πατέρας του.

Ο βίαιος χαρακτήρας του πατρός Gay είχε αποδέκτες την γυναίκα του και τα παιδιά του, και φυσικά και τον Marvin. Ως αποτέλεσμα, όταν μεγάλωσε, διέθετε τραυματισμένο ψυχισμό, και, μια ανάγκη να αποδείξει την αξία του. Προσέθεσε το γράμμα “e” ως κατάληξη στο επώνυμό του, και το 1957 ξεκίνησε μια μακρά και λαμπρή καριέρα.

Σύντομα φάνηκε ότι είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της θρυλικής δισκογραφικής εταιρίας Motown που διεύθυνε η αυταρχική ιδιοφυΐα του Berry Gordy. Τρομερός ερμηνευτής ο Marvin Gaye, έγραφε ο ίδιος μεγάλο μέρος από το ρεπερτόριό του και διακρινόταν για την φυσική ομορφιά του. Το τελευταίο τον καθιστούσε ιδανικό σύμβολο του σεξ για το μαύρο ακροατήριο (υπ’ όψη ότι εκείνα τα χρόνια ο διαχωρισμός υφίστατο σε τέτοιο βαθμό, που υπήρχαν ξεχωριστοί κατάλογοι επιτυχιών για λευκούς, μαύρους, έχω την εντύπωση υπήρχαν ξεχωριστοί και για ισπανόφωνους,..τρομερά πράγματα).

Για όλη την δεκαετία του 1960 ο φίλος μας ερμήνευσε τεράστιες ρυθμ εντ μπλουζ και σόουλ επιτυχίες, τόσο μόνος του, όσο και με εκπληκτικά ντουέτα με τις Tammi Terrel, Kim Weston και την μεγάλη Dianna RossΌλα τα τραγούδια ήταν ερωτικά, κάτι αυτονόητο μιας και “σιωπηρά” ήταν καθορισμένο πως οι μαύροι διασκεδαστές δεν επιτρεπόταν να “προκαλούν” με έργα που θίγουν οτιδήποτε άλλο παρά ανώδυνα ερωτικά ζητήματα· το πολύ πολύ να τραγουδούσαν και θρησκευτικά τραγούδια, τα περίφημα “γκόσπελ” και “σπίριτσουαλς”.

 

Ο Marvin Gaye, ήταν ο πρώτος που έσπασε τον θλιβερό αυτόν κανόνα. Παίρνοντας παράδειγμα από τους Beatles που από ποπ διασκεδαστές που ήταν αρχικά, τόλμησαν να πειραματιστούν και πέτυχαν σπουδαία έργα με νέες μουσικές ιδέες και θίγοντας κοινωνικά ζητήματα, σκέφτηκε: “Γιατί όχι, κι εμείς”;

Το 1970 ο αδερφός του υπηρετούσε στο Βιετναμ. Στα γράμματα που λάβαινε ο Marvin διέκρινε τον πόνο και την αβεβαιότητα που βίωνε ο αδερφός του και χιλιάδες χιλιάδων νεαροί στρατιώτες. Επιπλέον, στα μεγάλα αστικά κέντρα στις ΗΠΑ, στα γκέτο η φτώχεια και η εξαθλίωση ήταν αισθητή και με το παραπάνω. Εξάλλου, όπως όλοι ο Αφροαμερικανοί, έτσι και ο ίδιος είχε βιώσει τον συστημικό ρατσισμό που, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα είναι παρών. Ο Marvin Gaye αισθανόταν ότι όφειλε να κάνει κάτι για όλα αυτά. Αισθανόταν την ανάγκη να μιλήσει για όλα όσα έπνιγαν εκείνων και εκατομμύρια αδέρφια του. Ο ιδιοκτήτης της δισκογραφικής του, παρότι Αφροαμερικανός ο ίδιος, ήταν αρνητικός στην προοπτική ενός “κόνσεπτ” άλμπουμ με θέματα τον πόλεμο του Βιετνάμ, την φτώχεια, την εγκληματικότητα και την εξαθλίωση στα γκέτο, και τον ρατσισμό. Θεωρούσε πως το κοινό δεν θα ανταποκρινόταν, χώρια που φοβόταν τις αντιδράσεις των λευκών θεσμικών ιθυνόντων. Ο Marvin επέμεινε και το άλμπουμ “What’s going on” κυκλοφόρησε το 1971, είναι ο δίσκος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο ρεπερτόριο της Motown, άνοιξε τον δρόμο σε πολλούς μαύρους μουσικούς να πειραματιστούν και να μιλήσουν για πράγματα που τους έκαιγαν, βασικά πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μουσικά έργα τέχνης της λαϊκής κουλτούρας του 20ου αιώνα.

Το εξώφυλλο του What’s going on

Ο Marvin Gaye λόγω του τραυματισμένου ψυχισμού του αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην ζωή και την καριέρα του: παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές, ενώ στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970 δεν έβρισκαν πάντα ανταπόκριση οι δίσκοι του. Χτυπητό παράδειγμα ο δίσκος “I Want You”: ούτε το κοινό, ούτε οι κριτικοί της εποχής κατάλαβαν με τι είχαν να κάνουν. Κρίμα, γιατί οι επόμενοι αστέρες της σόουλ, όπως ο Prince, η Sade, μέχρι και η πιο πρόσφατη Alicia Keyes, στην ουσία πάτησαν ακριβώς εκεί.

-
Το εξώφυλλο του I Want You

Το 1982 γνώρισε ξανά την επιτυχία με το βραβευμένο και μοσχοπουλημένο σινγκλ “Sexual Healing”, ενώ το 1983 τραγούδησε την “Αστερόεσσα”, τον αμερικανικό εθνικό ύμνο, δηλαδή στο All Star Game του NBA.

Την 1 Απρίλη του 1984, μια μέρα πριν κλείσει τα 45 του είχε έναν σφοδρό τσακωμό με τον πατέρα του. Ο τελευταίος, με ένα όπλο, πυροβόλησε τον γιο του στην καρδιά και στον αριστερό ώμο.

Οι περισσότεροι και σπουδαιότεροι σόουλ και ρυθμ εντ μπλουζ καλλιτέχνες είτε είχαν άσχημο τέλος είτε έζησαν μια δύσκολη ζωή. Ο Marvin Gaye ήταν ο σπουδαιότερος όλων. Άνοιξε δρόμους για τους νεώτερους σπάζοντας στερεότυπα. Προσωπικά τον θεωρώ ως τον σπουδαιότερο ερμηνευτή όλων, από κάθε είδος, ύφος και στυλ. Το ερμηνευτικό του μεγαλείο ήταν απαράμιλλο, με κάθε σπάσιμο της φωνής μετέδιδε τον πόνο, αλλά και την ελπίδα εκατομμυρίων ψυχών. Δεν ξεχάστηκε και δεν θα ξεχαστεί ποτέ!

του Κώστα Μαζιώτη

όπως πρωτοδημοσιεύτηκε στη σελίδα "Τοποτηρητής"

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us