Μουσικά Νέα

Σπύρος Φάρος: Spy Spider has left the building

Εχθές,ελάχιστα προτού ξεκινήσει η εκπομπή μου, έμαθα πως ο Σπύρος Φάρος έφυγε από αυτόν τον κόσμο. Με τη φόρτιση του γεγονότος αυτού, συνέχισα την εκπομπή και την αφιέρωσα στη μνήμη του. Ποιος ήταν όμως ο Σπύρος, ή Spy Spider, ή Spy F.?

Ο Σπύρος ήταν κυρίως ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας τεράστιος καλλιτέχνης. Ασχολήθηκε με τη μουσική από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80, ως μέλος των Yell-O-Yell, Rehearsed Dreams, This Fluid, The Spider’s Web, Spy F and the Ζakulas, Spyros Faros and the Adrenalin Junkies, Brain’s Squeeze ,άλλα και άfaros_2.jpgπλα σαν Σπύρος Φάρος. Ευαίσθητος και αρκετά κλειστός σαν προσωπικότητα, εξέφρασε τους δαίμονες που τον κυνηγούσαν μέσα από την μουσική του. Κλειστοφοβική, μελαγχολική, πειραματική, εύθραυστη και με την βραχνή φωνή του ,ένα επίπεδο κάτω αυτής του Tom Waits, ξόρκιζε ότι τον ενοχλούσε και τον στοίχειωνε.

Δε μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τον θάνατο του φίλου και συνεργάτη του Phil Scars, και σύντομα άρχισε να έχει πρόβλημα αλκοολισμού. Το 1995 έπαθε ανεύρυσμα στον εγκέφαλο ,που οδήγησε σε αφαίρεση του μισοί σχεδόν εγκεφάλου του. Μέσα από πολλά προβλήματα ,μετά από αυτό, συνέχισε να γράφει μουσική και κυκλοφόρησε ένα προσωπικό άλμπουμ ,ένα με τον αδερφό και συνεργάτη του και φύλακα άγγελο του,Μάκη και εν με τους Spy F and the Ζakulas.

Επίσης σποραδικά εμφανιζόταν σε συναυλίες ως Spyros Faros and the Adrenalin Junkies ή Brain’s Squeeze . Αυτά μέχρι σχεδόν το 2015. Τότε ήταν και η τελευταία μου επικοινωνία μαζί του για να του προτείνω να εμφανιστεί με άλλα δύο μελη των Yell-O-Yell, στη συναυλία για την πρεμιέρα της ταινίας “ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΥΛΟ”, εμφάνιση που τελικά δυστυχώς δεν ευοδώθηκε λόγω πολλαπλών προβλημάτων.

Από το 2018 κ έπειτα επιδεινώθηκε η υγειά του και διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα και παρά τη θεραπευτική αγωγή που του δόθηκε ήταν αδύνατη η ,έστω και λίγο, ανάκαμψη του. Από κάποιο σημείο και μετά δεν είχε την δυνατότητα να εξυπηρετηθεί μόνος του και τον περιποιούνταν ο αδερφός του ο Μάκης. Είχε χάσει δραματικά πολύ σωματικό βάρος και την Τρίτη ,3 Απριλίου του 2022, έφυγε… Είχε γεννηθεί 9 Οκτωβρίου του 1964 και εκτός από τη μουσική, είχε σπούδασε Γερμανική φιλολογία.

Ήταν 57 ετών…

faros_4.jpg

Θερμά συλλυπητήρια στον αδερφό του ,Μάκη και καλή δύναμη.

Θα ζει πάντα στις καρδιές μας με τη μουσική του.

Jim Bull/Mutants on Parade

για το Strummer Radio.

Link to Soundclound page : https://soundcloud.app.goo.gl/Zi7ay

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us