Μουσικά Νέα

Αγκαλιάζοντας το φως και το σκοτάδι

Ο συνθέτης, πολυοργανίστας και ποιητής Μαρσέλο Σνοκ, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο “Olec Mün” γράφει μουσική με κύριο όργανο το πιάνο. Μόλις πρόσφατα, στις 7 Ιουλίου, κυκλοφόρησε το άλμπουμ “While” που αποτελείται από οχτώ οργανικές συνθέσεις.

Ο ίδιος δηλώνει πως για κάθε σύνθεση ακολούθησε την εξής μέθοδο: έθεσε ως αφετηρία ένα συναίσθημα, μια διαδικασία, μια υποθετική κατάσταση· κατόπιν προσπάθησε να αποτυπώσει με τις νότες το συγκεκριμένο κάθε φορά συναίσθημα. Δεν γνωρίζω εάν το πέτυχε, καθώς νιώθω ότι δεν είμαι σε θέση να αντιληφθώ τα συγκεκριμένα συναισθήματα – λόγου χάρη πώς νιώθει κανείς όταν γυρνάει από τον πόλεμο; Αυτό, όμως, που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι πως πρόκειται για μουσική διακριτική και ταυτόχρονα διακριτή.

Αν πρέπει, σώνει και καλά να δώσουμε μια ετικέτα, ας είναι αυτή της “modern classical”. Ο συνθέτης φαίνεται να έχει μελετήσει τους μινιμαλιστές και τους ιμπρεσιονιστές, μιας και ακούγοντας την υπέροχη μουσική του, θυμάμαι τη ρήση του Κλοντ Ντεμπισί, ότι “μουσική είναι αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στις νότες”. Ακόμα, το “While” θεωρώ σίγουρο ότι θα αρέσει σε λάτρεις των σάουντρακ, όπως αυτά των ταινιών της Τζέιν Κάμπιον, με συνθέτες όπως ο Μάικλ Νάιμαν.

Ακούστε το “While”

Σε ό,τι με αφορά, η ακρόαση αυτών των οχτώ πιανιστικών συνθέσεων λειτουργεί ευεργετικά, διώχνοντας αρνητικές σκέψεις και καθαρίζοντας το θυμικό από την τοξικότητα της σύγχρονης καθημερινότητας. Αυτό, σίγουρα, είναι ένας καλός λόγος να χρωστάω στον Olec Mün και στη μουσική του ευγνωμοσύνη.

Σας συνιστώ να ακούσετε τη μουσική του ανεπιφύλακτα!

Contact details:
Webpage: www.olecmun.com
Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: olecmunmusic
Instagram: @olec.mun
Spotify

Κώστας Μαζιώτης
A Pillow of Secrets
Κάθε Τετάρτη, 16:00-18:00

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us