Συνέντευξη: Still Corners. Αναζητώντας την... Τελική Έξοδο!

Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε συνέντευξη του dream pop ντουέτου Still Corners. Πάνω από δέκα χρόνια καριέρας και πάμπολλοι θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και, βέβαια, στη χώρα μας, καθιστούν περιττό να εξηγήσουμε στους ακροατές και αναγνώστες περί τίνος πρόκειται. Θα περιοριστούμε να σας παρουσιάσουμε τις απαντήσεις της Tessa Murray στις γραπτές ερωτήσεις του Κώστα Μαζιώτη (A Pillow of Secrets, Δευτ. 12:00-14:00). Τη μετάφραση επιμελήθηκε η Στέλλα Τσουκλείδη (Nocturnal Ideas, Τρίτη 12:00–14:00).

Το καινούριο σας άλμπουμ αφορά «τον μύθο και την ιστορία του ανοιχτού δρόμου». Τι είναι αυτό που σας εμπνέει τόσο σε αυτόν τον δρόμο;

Όταν γράφαμε το άλμπουμ παλεύαμε με τον λεγόμενο «πυρετό της ερήμου». Δεν είναι πραγματική αρρώστια, είναι η απότομη επιθυμία να φύγεις από την πόλη και να πας στην έρημο όπου δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει χάος. Είναι η επιθυμία για απομόνωση. Όταν είσαι εκεί έξω, είσαι ολομόναχος, χωρίς σήμα, χρειάζεσαι ένα γαλόνι νερό κάθε μέρα για να επιβιώσεις. Υπάρχουν μυστήριοι δρόμοι παντού, πού οδηγούν; Τι θα βρεις αν τους ακολουθήσεις; Είναι αυτή η γνώση ότι μπορείς να εξαφανιστείς όποτε θες. Αυτό το τοπίο και το συναρπαστικό συναίσθημα μας ενέπνευσαν.

Βλέπατε ταινίες κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των καινούριων σας τραγουδιών; Ίσως το “On the road” του Jack Kerouac να ήταν επίσης έμπνευση;

Τα περισσότερα κομμάτια τα γράψαμε όταν ήμασταν στην έρημο Mojave, αλλά όταν έπρεπε να τα ηχογραφήσουμε επίσημα, χρειάστηκε να δημιουργήσουμε το ίδιο “vibe” στο στούντιο οπότε εκτυπώσαμε και κολλήσαμε στους τοίχους ό,τι φωτογραφία είχαμε βγάλει (πάνω από 100). Ταυτόχρονα είχαμε βάλει το “the Good, the Bad and the Ugly” να παίζει από προτζέκτορα στον τοίχο, χωρίς ήχο, όταν ηχογραφούσαμε και μιξάραμε. Το να παίζει συνέχεια από πίσω, μας βοήθησε να συγκεντρωθούμε. Λατρεύω το “On the Road”, μπορείς να βρεις κομμάτια του σε οτιδήποτε κάνουμε.

Όσον αφορά το τραγούδι “Crying”, η Tessa λέει ότι «το μόνο σταθερό πράγμα στη ζωή είναι η αλλαγή». Δεδομένου ότι τα πράγματα τώρα αλλάζουν συνεχώς και πολύ γρήγορα, πώς το αντιμετωπίζετε;

Είναι κάτι που χρειάζεται εξάσκηση και εξέλιξη κάθε μέρα, και δεν το έχω κυριαρχήσει ακόμα αλλά το δουλεύω. Πρέπει να «φοράμε τη ζωή σαν άνετη ζακέτα».

Στην επίσημη ιστοσελίδα σας, σε μια ανάρτηση για το καινούριο άλμπουμ, γράφει «υπάρχει κάτι πέρα από αυτό που βλέπουμε και νιώθουμε». Αναρωτιέμαι, έχετε διαβάσει ελληνική φιλοσοφία (Πλάτωνα); Ανεξαρτήτως απ’ το αν έχετε, πείτε μας λίγα παραπάνω πράγματα για αυτό!

Οι σκιές στον τοίχο, όλοι συνεχίζουμε και τους δίνουμε ονόματα αλλά τι υπάρχει παραπέρα; Έξω στην έρημο δεν υπάρχει τίποτα ή τουλάχιστον όλα είναι κρυμμένα την ημέρα που έχει καύσωνα. Μπορείς να πετάξει πάνω από μια έρημο με 1000 χιλιόμετρα την ώρα και να μη δεις στάλα πληθυσμού. Το συναίσθημα αυτό της απομόνωσης σου καθαρίζει το μυαλό και το τοπίο σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι. παρόλη την πρόοδο και την τεχνολογία των τελευταίων χιλιετιών, υπάρχει ακόμα κάτι αιώνιο εκεί έξω, κάτι που δεν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πλήρως. Αυτό το αίσθημα μυστηρίου μάς συνάρπασε και θελήσαμε να το μεταφράσουμε κάπως στο άλμπουμ.

Γράψατε, φυσικά, τραγούδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πώς το χειριστήκατε αυτό (και όσον αφορά το γράψιμο/δημιουργία και ως άτομα ξεχωριστά); Πώς ήταν η κατάσταση στην περιοχή που ζείτε;

Μέσα σε 10 χρόνια έχουμε καταφέρει και κτίσει το δικό μας στούντιο. Παλαιότερα θέλαμε να είμαστε ανεξάρτητοι από την εμπορική πλευρά του να φτιάχνεις μουσική οπότε η πανδημία δεν το άλλαξε αυτό. Οι περιοδείες ήταν μια άλλη ιστορία. Όλα τα tours μας ακυρώθηκαν. Ζούμε στο Woodstock της Νέας Υόρκης, μία μικρή πόλη πάνω στο βουνό. Δεν έγινε χαμός εδώ και τα πράγματα σιγά σιγά γυρνάνε στην κανονικότητα. Στην αρχή ήταν όμως αρκετά τρομακτικό, κανείς δεν ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί. Το επεξεργαζόμασταν μέρα με τη μέρα όπως όλος ο κόσμος.

To The Last Exit” είναι το πέμπτο σας άλμπουμ. Έχει αλλάξει καθόλου ο τρόπος που γράφετε και ηχογραφείτε τραγούδια με τα χρόνια;

Δουλεύουμε πολύ γρήγορα τώρα πια, η διαδικασία γίνεται ενστικτωδώς και είναι φυσική, σχεδόν τηλεπαθητική μερικές φορές, σαν να συμπληρώνουμε ο ένας τις προτάσεις του άλλου. Αυτό που έχει αλλάξει κυρίως είναι το γεγονός ότι δίνουμε περισσότερη βάση στη φωνή και την κιθάρα και αυτά τα δύο ξεχωρίζουν στη μουσική τα τελευταία χρόνια. Έχουμε καταλήξει ότι αυτά είναι τα θεμέλια του συγκροτήματος.

Με τι μουσική μεγαλώσατε στην εφηβεία;

Εγώ μεγάλωσα με Leonard Cohen, Nick Drake και Neil Young. Ο Greg μεγάλωσε με Beatles, Vangelis, Cocteau Twins και Pixies.

Γράψτε μας, παρακαλώ, ένα βιβλίο, ταινία, σειρά ή/και δίσκο που σας άρεσε πρόσφατα.

Μόλις τέλειωσα ένα βιβλίο που λέγεται “Small Town Talk” που αναφέρεται στο Woodstock της Νέας Υόρκης, την παράξενη μικρή πόλη που μένουμε και την απίστευτη ιστορία όλων των καλλιτεχνών και των προσωπικοτήτων που έχουν ζήσει εδώ. Είδα πρόσφατα μια τέλεια ταινία “Hell or High Water”, που είναι κάπως μοντέρνο western, πολύ καλή.

Η πανδημία έχει σίγουρα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι μουσικοί παρουσιάζουν τη μουσική τους (συναυλίες κ.λπ.). Σας ανησυχεί αυτό; Πώς σχεδιάζετε να προσαρμοστείτε;

Πιστεύω πως όλοι μας ανυπομονούμε να παίξουμε μουσική live, το να μαζεύονται άνθρωποι να ακούσουν μουσική και να είναι κοντά ο ένας με τον άλλον, είναι ένα τόσο πρωτογενές ένστικτο που τώρα μας φαίνεται αφύσικο σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε. Είμαστε κοινωνικά όντα από την φύση μας. Οπότε, για να μικρύνουμε λίγο το κενό και να πραγματοποιήσουμε ένα είδος σύνδεσης, έχουμε και μείς (όπως πολλοί καλλιτέχνες) κάνει κάποια διαδικτυακά live. Φυσικά, δεν είναι το ίδιο, και μέχρι να καταφέρουμε να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί, θα είναι μια “χλωμή” απομίμηση.

Τελευταία ερώτηση: Μοιραστείτε μαζί μας τα σχέδιά σας για το μέλλον!

Έχουμε κλείσει περιοδεία για τον Οκτώβρη του ’21, και το τελευταίο μας σόου είναι στην Αθήνα, οπότε ελπίζουμε να γίνει αυτό. Δουλεύουμε επίσης σε καινούρια μουσική και γενικά στο να ξαναγεμίζουμε το πηγάδι της δημιουργικότητας. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε σύντομα.

Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας και την καλοσύνη να απαντήσετε τις ερωτήσεις! Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον!

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και για τις υπέροχες ερωτήσεις!

Links:
Bandcamp
Facebook

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us