Skip to main content

Είχαμε την μεγάλη χαρά να μας παραχωρήσει ο Γιώργος Καρράς μία συνέντευξη με αφορμή τον καινούργιο του δίσκο.

Το πρώτο πράγμα που μας καλωσορίζει στο νέο άλμπουμ του Γιώργου Καρρά είναι οι γνωστές μπασογραμμές του. Μπασογραμμές με ιστορία, παρόν και μέλλον.

«Τα Υλικά Της Χαράς», ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του καλλιτέχνη, παρουσιάζει ένα πάντρεμα μουσικής και στίχων που σέβεται το παρελθόν και ταυτόχρονα υπόσχεται πολλά για το μέλλον. Οι στίχοι των ποιημάτων του Ανέστη Ευαγγέλου, λογοτέχνη που έζησε και δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσαν την έμπνευση για να γραφτεί η μουσική αυτού του άλμπουμ. Στίχοι που δέθηκαν άρρηκτα με τα φωνητικά, τις κιθάρες, το μπάσο, τα τύμπανα και τα πολλά ακόμα όργανα που ακούγονται στα «Υλικά Της Χαράς».

Είχαμε την μεγάλη χαρά να μας παραχωρήσει ο Γιώργος Καρράς μία συνέντευξη με αφορμή τον καινούργιο του δίσκο. Τις ερωτήσεις επιμελήθηκε ο Κώστας Μαζιώτης (Άλφα Κενταύρου, κάθε Τετάρτη 16:00 – 18:00).

  1. Ο νέος δίσκος λέγεται “Τα υλικά της χαράς”, όπως και το εναρκτήριο τραγούδι. Με τη συγκεκριμένη επιλογή για τίτλο θέλετε να δηλώσετε κάτι; Ποια είναι τα υλικά της χαράς;

Τα υλικά της χαράς μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα. Για μένα, εν προκειμένω, αυτά τα 10 τραγούδια είναι υλικά χαράς. Για κάποιον άλλον μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό. Πέρα από αυτό όμως, είχα την αίσθηση ότι αυτός ο τίτλος ήταν ταιριαστός γιατί περιγράφει τη διαδικασία υλοποίησης του δίσκου. Όπως δηλαδή λέει ο ποιητής «μάζευέ τα πετραδάκι πετραδάκι», αναφερόμενος στα υλικά της χαράς, έτσι κι εγώ μάζευα τα ποιήματά του ένα προς ένα για να κάνω το δίσκο.

  1. Αφορμή για την δημιουργία του δίσκου αποτέλεσαν τα ποιήματα του Ανέστη Ευαγγέλου. Είναι εύκολο να μας περιγράψετε την διαδικασία με την οποία προέκυψε η μουσική για κάθε κομμάτι;

Δεν είναι εύκολο να περιγράψω για κάθε ένα τραγούδι ξεχωριστά πώς προέκυψε η μουσική του αλλά μπορώ να σας πω τι κάνω συνήθως για να φτιάξω ένα τραγούδι. Η διαδικασία είναι σχεδόν πάντα η ίδια όταν έχω το στίχο. Αρχικά παίρνω την κιθάρα και προσπαθώ να βρω τον τρόπο που θα ειπωθούν τα λόγια. Ανάλογα με το ύφος του στίχου, το ρυθμό του αλλά και το τι πραγματεύεται, φτιάχνω ένα πρώτο προσχέδιο. Έπειτα ψάχνω να βρω πώς θα ενορχηστρώσω την όποια μελωδία έχω σκαρώσει ξεκινώντας συνήθως από το ρυθμικό μέρος. Σταδιακά προσθέτω και τα υπόλοιπα όργανα κάνοντας διάφορες δοκιμές στην πορεία. Αυτό συνεχίζεται μέχρις ότου με ικανοποιήσει το τελικό αποτέλεσμα.

  1. Στις ενορχηστρώσεις, πέρα από τα κλασικά ροκ όργανα (ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο και τύμπανα), υπάρχουν και πολλά άλλα όργανα από φυσαρμόνικα και σαξόφωνο μέχρι γκάιντα και θέρεμιν. Σας δυσκόλεψε το στήσιμο κάθε ενορχήστρωσης; Σε λάιβ, πώς θα παρουσιαστούν τα τραγούδια;

Πάντα μου άρεσε να δοκιμάζω διαφορετικά ηχοχρώματα. Άλλωστε, ο τρόπος που θα συνδυαστούν τα διάφορα όργανα θα καθορίσει αν το αποτέλεσμα θα έχει ροκ αισθητική ή αισθητική κάποιου άλλου είδους μουσικής. Για παράδειγμα, πολλές φορές άκουσα σε κλασική μουσική σύνολα εγχόρδων ή χάλκινων πνευστών που ακούγονται πιο ροκ κι από ηλεκτρικές κιθάρες. Δεν είχα ποτέ κανέναν ενδοιασμό να χρησιμοποιήσω το οποιοδήποτε μουσικό όργανο που δεν ανήκε στα συνήθη όργανα της ροκ μουσικής, και αυτό όχι από κάποια επαναστατική ή ανατρεπτική διάθεση αλλά γιατί εστίαζα πάντα στο αισθητικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η χρήση. Αυτό μ’ ενδιέφερε πρωτίστως. Η ενορχήστρωση είναι μια περιπετειώδης αλλά ευχάριστη διαδικασία. Σαν ένα ταξίδι σε άγνωστη χώρα όπου κάθε φορά αναζητάς τον πιο όμορφο δρόμο για να φτάσεις στον προορισμό σου. Όσο για τις ζωντανές εμφανίσεις, κατά τη διάρκεια των προβών πάντα υπάρχει η πρόκληση του πώς να μεταφέρεις αυτό που είναι πλέον δίσκος στο συναυλιακό περιβάλλον. Με κατάλληλες ενορχηστρωτικές προσαρμογές, αφού συνήθως δεν μπορούμε να έχουμε όλα τα όργανα που χρησιμοποιούνται σε μία ηχογραφήση, ο «αέρας» και η δυναμική ενός άλμπουμ δεν χάνονται. Στις επερχόμενες συναυλίες θα είμαστε επί σκηνής τέσσερις μουσικοί (ηλεκτρικό μπάσο, τύμπανα, κιθάρα και μπάσο κλαρινέτο/πλήκτρα), επιφυλάσσοντας ωστόσο διάφορες εκπλήξεις!

  1. Αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνετε τα κυρίως φωνητικά. Φυσικά, κατά το παρελθόν έχετε ασχοληθεί με τα δεύτερα φωνητικά. Τώρα που εκτίθεστε πιο άμεσα, πώς είναι η αίσθηση;

Η λαχτάρα μου να κάνω τραγούδια αυτά τα ποιήματα που με είχαν συνεπάρει δεν μου άφησε το περιθώριο να σκεφτώ αν θα τα τραγουδήσω εγώ ή αν θα τα τραγουδήσει κάποιος άλλος. Άλλωστε, όταν άρχισα να τα παίζω και να τα τραγουδάω στα δοκιμαστικά που έκανα, οι φίλοι μου μουσικοί με τους οποίους συνεργάζομαι με παρότρυναν να τα ηχογραφήσω με τη φωνή μου γιατί τους άρεσε ο τρόπος που τα έλεγα. Έτσι, νικήθηκαν οι όποιες αναστολές και αποφάσισα να τα τραγουδήσω εγώ στο δίσκο.

KARRAS_VINYL.jpg

  1. Ένας καλός φίλος, ακούγοντας τα “Υλικά της χαράς” εκτίμησε πως μοιάζει σαν να ξαναπιάσατε το νήμα από τον τελευταίο δίσκο των Τρυπών. Εγώ ακούω ηχητικά στον δίσκο πολλή Θεσσαλονίκη, αλλά όχι τόσο Τρύπες. Επίσης, στις μπασογραμμές νομίζω ότι υπάρχουν dub reggae επιρροές, δίχως να είμαι ειδικός. Θα ήθελα τη γνώμη σας.

Όλα αυτά τα χρόνια έχω ακούσει πολλή και διαφορετική μουσική. Στις μελωδίες και στο παίξιμό μου ένας προσεκτικός ακροατής ίσως να μπορεί να διακρίνει τις επιρροές που έχω δεχθεί. Πριν αρκετά χρόνια είχα ακούσει τα είδη μουσικής που αναφέρετε, reggae και dub, και μου είχε κάνει εντύπωση ο τρόπος που έπαιζε το μπάσο. Σίγουρα θα με επηρέασε στον τρόπο που παίζω, όπως επηρεάστηκα και από τόσα άλλα είδη μουσικής που άκουσα. Όσο για το νήμα που λέτε, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει γιατί ουσιαστικά δεν σταμάτησα ποτέ να ασχολούμαι με τη μουσική και να γράφω. Απλά όλο αυτό το διάστημα δεν έτυχε να εκδώσω κάποιο έργο.

  1. Παρακολουθείτε τις νέες μουσικές; Υπάρχει κάτι που σας εντυπωσιάζει;

Ακούω όσο προλαβαίνω και ενημερώνομαι για τη μουσική αλλά υπάρχουν και στιγμές που κάνω βουτιές στο παρελθόν «ανακαλύπτοντας» εκ νέου μουσικές που είχα ακούσει παλιότερα. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η απλότητα στη μουσική, όπως και σε όλα τα είδη τέχνης.

  1. Με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, ειδικά με την πληροφορική και το διαδίκτυο πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, κάποια για το καλύτερο (πχ είναι πιο εύκολο να κάνεις τέχνη) και κάποια για το χειρότερο. Τι σας αρέσει και τι όχι στα νέα δεδομένα;

Κάποτε ψάχναμε τρόπο να ηχογραφήσουμε τη μουσική που παίζαμε για να μπορέσουμε να την ακούσουμε. Αυτή η εποχή ευτυχώς έχει παρέλθει. Τώρα μπορείς να κάνεις ένα ντέμο με έναν φορητό υπολογιστή, ακόμα και με ένα κινητό! Τα δε στούντιο έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες λόγω της εξελιξης της τεχνολογίας. Υπάρχουν στη διάθεσή μας πολλά εργαλεία που βοηθάνε στην καλύτερη καταγραφή και επεξεργασία του ήχου. Σήμερα είναι επίσης εύκολο να βρεις όποια πληροφορία θες για ένα έργο, τον δημιουργό του, κ.τ.λ. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας όμως έχει και την άλλη πλευρά της, την κάπως διφορούμενη. Αναφέρομαι στην τεχνητή νοημοσύνη όπου με κάποια δεδομένα που της δίνεις και ορίζοντας τις προτιμήσεις σου, σου φτιάχνει τραγούδια, πίνακες ζωγραφικής και άλλα έργα «τέχνης». Προχωράμε προς μία κατάσταση όπου ο άνθρωπος ίσως να μη συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία των έργων τέχνης. Με κάνει να ανησυχώ για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη φαντασία και δημιουργικότητα. Άραγε οι αλγόριθμοι θα είναι αυτοί που θα παράγουν και θα προτείνουν έργα τέχνης;

  1. Μπορεί η τέχνη να αλλάξει τον κόσμο;

Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι, να τους ανοίξει το μυαλό, και αυτοί ίσως αλλάξουν τον κόσμο. Αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν, μπορεί να αλλάξει ο κόσμος; Μόνο καλύτεροι άνθρωποι μπορούν να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.

KARRAS_2.jpg

  1. Καταλαβαίνω ότι διαβάζετε; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα συνιστούσατε σε έναν νέο άνθρωπο, αν σας το ζητούσε, το οποίο θα ήταν καλό να διαβάσει;

Δεν διαβάζω όσο θα ήθελα και όταν βρίσκω χρόνο συνήθως διαβάζω ποίηση. Τελευταία, ωστόσο, διάβασα ένα βιβλίο του Ράινερ Μαρία Ρίλκε, «Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή». Ένα από τα πολλά που συγκράτησα από το βιβλίο αυτό και ίσως ενδιαφέρει κάποιους είναι το εξής: «τα έργα τέχνης ζουν μέσα σ’ απέραντη μοναξιά κι η κριτική είναι το χειρότερο μέσο για να τα ζυγώσεις. Μονάχα η αγάπη μπορεί να τα συλλάβει, να τ’ αγκαλιάσει, να σταθεί δίκαιη απέναντί τους».

  1. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Τα επόμενα σχέδια είναι να κάνω όσες περισσότερες συναυλίες γίνεται και παράλληλα να ολοκληρώσω κάποια καινούρια τραγούδια που έχω γράψει.

  1. Για το τέλος έχετε το ελεύθερο να στείλετε όποιο μήνυμα επιθυμείτε.

Περιμένω με λαχτάρα να συναντηθώ με τον κόσμο στις συναυλίες που ετοιμάζουμε!

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Το νέο άλμπουμ του Γιώργου Καρρά «Τα Υλικά Της Χαράς» κυκλοφορεί σε βινύλιο, CD και digital download από τη Submersion Records: https://submersionrecords.bandcamp.com/album/-. Είναι επίσης διαθέσιμο για streaming σε όλες τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες: https://bit.ly/m/giorgoskarrasofficial.

 

Photo Credits: Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Νίκο Κωστόπουλο στον χώρο του Pheno.

Συντελεστές δίσκου:

Μουσική: Γιώργος Καρράς, Ποίηση: Ανέστης Ευαγγέλου, Παραγωγή: Άγγελος Μπουρνάς

Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Καρράς: ηλεκτρικό μπάσο, φωνή, Άγγελος Μπουρνάς: κιθάρες, φωνητικά, Γιάννης Βούλγαρης: τύμπανα, Ηρακλής Ιωσηφίδης: κοντραμπάσο, φωνητικά, μεταλλόφωνο, Λίλα Μανώλα: τσέλο, Δημήτρης Κριτσίμης: κλαρινέτο, Γιώργος Μπαντούκ Αποστολάκης: φυσαρμόνικα, Chris Duke: σαξόφωνο, Εύα Ντούρου: θέρεμιν, Βαΐτσης Χαρακοπίδης: γκάϊντα, Βαγγέλης Φιλαΐτης Χαχόλος: φωνητικά, Τάκης Μπόζογλου: φωνητικά

Χορωδία (στην «Αγάπη» και στα «Γυμνά Δέντρα»): Νατάσσα Δαλιάκα, Νίκος Κουσούλης, Ελευθερία Αγγελίτσα, Χρύσα Τουμανίδου

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο «Αρκαδικόν» στη Θεσσαλονίκη με μηχανικούς ήχου τους Θεόδωρο Μπουρνά και Άγγελο Μπουρνά.

Μίξη ήχου: Άγγελος Μπουρνάς, Mastering:Θεόδωρος Μπουρνάς

Graphic Design: Νίκος Εξαρχόπουλος

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Γιώργος Καρράς είναι μουσικός και συνθέτης με πολυετή παρουσία στην ελληνική ροκ σκηνή. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και βασικός συνθέτης του συγκροτήματος Τρύπες (1983-2001). Το 1993 κυκλοφόρησε το πειραματικό για την εποχή του αλλά πλέον θρυλικό «Υπέροχο Τίποτα» σε συνεργασία με τον Γιάννη Αγγελάκα. Το 2023 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, το ατμοσφαιρικό «Ασκήσεις Απλότητας». Ο τελευταίος του δίσκος «Τα Υλικά Της Χαράς» (2024) τον βρίσκει να επιστρέφει σε πιο οικείες φόρμες με 10 τραγούδια σε ποίηση του Ανέστη Ευαγγέλου που ωστόσο διατηρούν την αίσθηση πειραματισμού που τον διακρίνει.

  • Δημιουργήθηκε στις