Μουσικά Νέα

No Future Records : Η φωνή μιας γενιάς

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σχήματα σαν τους The Clash, Angelic Upstarts, U.K. Subs που ανήκαν στο δεύτερο κύμα του Punk, έχοντας εδραιώσει ήδη όνομα και ήχο είχαν υπογράψει σε μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες. Υπήρχε όμως πληθώρα σχημάτων που έψαχναν...

...να βρούνε στέγη αλλά καμία από αυτές τις μεγάλες εταιρείες δεν ενδιαφέρονταν για τα μέχρι για τα μέχρι τότε άγνωστα σχήματα που θα αποτελούσαν το τρίτο κινήματος του Punk. Έτσι βρέθηκε ο χώρος για να ανθίσουν οι μικρότερες εταιρίες και οι καινούργιες ανακαλύψεις.

Η No Future Records ιδρύθηκε το 1981 και ήταν το δημιούργημα των Chris Berry και Richard Jones. Το όνομα προήλθε από το ομώνυμο τραγούδι των Sex Pistols . Χρειάστηκε μόλις μια απλή καταχώριση στο πολύ γνωστό εναλλακτικό μουσικό περιοδικό Sounds που ζητούσε από νέα σχήματα να τους στείλουν τις demo ηχογραφήσεις τους.

Ήταν και από τις σπάνιες για την εποχή αναζητήσεις για καθαρά Oi Punk σχήματα. Σχήματα από όλη την Μεγάλη Βρετανία άρχισαν να στέλνουν τα δοκιμαστικά τους. Το πρώτο demo που έλαβαν ήταν από μια μπάντα που λεγόταν Blitz (!), ένα συγκρότημα που έμελλε να συνδεθεί και με την ιστορία της εταιρείας αφού ήταν και η παρθενική κυκλοφορία της No Future Records σε βινύλιο.

no_future_2.jpg

1981, η πρώτη κυκλοφορία της NO FUTURE ήταν το EP των Blitz All Out Attack

Θυμάται ο Chris Berry σε μία συνέντευξη του. “Είχαμε βάλει στην αγγελία στο Sounds το τηλέφωνο του σπιτιού μου και μιας και έμενα ακόμα μαζί με τους γονείς μου. Το μεσημέρι που γυρνούσα από την δουλειά με περίμενε η μητέρα μου με ένα κύπελλο τσάι και με μηνύματα από ένα σωρό μπάντες που είχαν επικοινωνήσει. Δεν ήταν κάτι που περιμέναμε σε τέτοιο βαθμό”.

Μέσα σε μόλις 2 χρόνια η εταιρία του Chris και του Richard έδωσε βήμα σε σχήματα τα οποία θα γινόντουσαν από τα ποιο σημαντικά του τρίτου κινήματος του Punk της Αγγλίας γνωστό και ως UK 82 (λόγο της χώρας και της χρονολογίας). Μιλάμε για σχήματα όπως οι Blitz, The Partisans, Peter And The Test Tube Babies και οι Red Alert.

no_future_3.jpg

 Για πολλά από αυτά τα σχήματα οι μοναδικές ηχογραφήσεις τους ήταν με την NO FUTURE RECORDS, υπήρξαν άλλα όμως που προσχώρησαν σε μεγαλύτερα ακροατήρια και έκαναν και εντυπωσιακή καριέρα. Πάντως όλοι κατάφεραν μέσω αυτής της εταιρείας να πάρουν το κομμάτι της πίτας που τους αναλογούσε είτε στα charts είτε στα συμβόλαια τους καθώς από την αρχή της η NO FUTURE μοιράζονταν τα κέρδη με τους καλλιτέχνες της 50/50.

1981, η πρώτη κυκλοφορία της NO FUTURE ήταν το EP των Blitz,  All Out Attack. Αρχικά τυπώθηκαν μόνο 1000 κομμάτια του All Out Attack αλλά στην πορεία και λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημείως, κόπηκαν και συνολικά πουλήθηκαν 25000 κομμάτια – γεγονός που αποτελεί και την μεγαλύτερη επιτυχία της εταιρείας- .Κατόπιν ήρθαν κυκλοφορίες από , The Samples, The Screaming Dead , The Blood που έβαλαν στα βιβλία της μουσικής την NO FUTURE ως μια από τις ποιο σπουδαίες Punk εταιρείες.

Το πρώτο album της NO FUTURE ήταν από τους Αμερικάνους Channel 3. Πήραν τα δικαιώματα από την εταιρεία τους την Posh Boy Records και απλώς το τύπωσαν και το έβαλαν στα δισκάδικα. Δεν υπήρχε δικιά τους παραγωγή και ηχογράφηση.

Το πρώτο όμως album που κατάφερε να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει εξολοκλήρου αυτή η μικρή εταιρεία - πράγμα όχι και εύκολο λόγω κόστους - ήταν το "Voice Of A Generation” των Blitz, ένα από τα ιστορικότερα album στο punk και γενικά στη μουσική νομίζω. Πούλησε αμέσως 15.000 κομμάτια και μπήκε στα Βρετανικά charts φτάνοντας μέχρι το νούμερο 27. Η συνέχεια για τους Blitz γνωστή....

no_future_4.jpg

Επόμενα LPs ήταν από τους The Partisans, Red Alert Attak, και ένα live από Peter and The Test Tube Babies με τον τίτλο Pissed And Proud – ένας ακόμα δίσκος που θα μείνει στην ιστορία - 

5no_future_4.jpg

Καθώς η κοπή και κυκλοφορία ακόμα και ενός 7ιντσου ήταν κοστοβόρα, οι ιθύνοντες της NO FUTURE αποφάσισαν να κυκλοφορούν τα τραγούδια των σχημάτων που ανακάλυπτε και υπέγραφε σε συλλογές κυκλοφορούσε συλλογές. Πράγμα που φυσικά ήταν πολύ πιο βολικό και για τον κόσμο που αποκτούσε περισσότερα κομμάτια σε χαμηλότερο κόστος. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η NO FUTURE κυκλοφόρησε τόσες πολλές συλλογές στον τόσο σύντομο χρόνο της ιστορίας της σαν δισκογραφική εταιρεία.

Ιδιαίτερη μνεία σε μία ακόμα κυκλοφορία της εταιρίας. Το 1982, η NO FUTURE πλήρωσε την έκδοση του 5ου τεύχους του RISING FREE ,ενός fanzine της εποχής, και μοίρασε έτσι το 7αρι των Insane "El Salvador .Πολύ μπροστά για την εποχή εκείνη αυτός ο τρόπος προώθησης . Αργότερα βέβαια το συγκεκριμένο σινγκλ βγήκε κανονικά και στα δισκάδικα.

no_future_6.jpg

Μέτα από 27 singles and 9 LPs, η No Future έκλεισε. Πολλά από τα σχήματα που ανέδειξε πήγαν στις μεγάλες εταιρείες - όπως άλλωστε γίνεται σχεδόν πάντα -, η σκηνή του Punk άλλαξε και έτσι το 1984 έβγαλε μία τελευταία συλλογή με τον τίτλο THERE IS NO FUTURE ….

Έκλεισε λοιπόν σαν εταιρεία αλλά όλα αυτά τα σχήματα οφείλουν τα πάντα σε αυτούς τους δύο τρελούς που τους έδωσαν την ευκαιρία να εκθέσουν την δουλεία τους με μεγάλη ή και μικρότερη επιτυχία.

no_future_7.jpg

Alternative Values

Κάθε Πέμπτη 18:00-20:00

Για περισσότερες πληροφορίες και ήχους από τη No Future Records μπορείτε να ακούσετε το αφιέρωμα που είχε παρουσιάσει στο Strummer Radio o Παναγιώτης.

 

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us