Μουσικά Νέα

McCartney & Kirby ή όταν ο Paul συνάντησε τον Jack

Είναι γνωστή η αγάπη των Beatles αλλά και του Paul συγκεκριμένα για τα comics, και ιδιαίτερα, ο θαυμασμός του McCartney για το έργο του Jack Kirby, του «βασιλιά» των comics ...

Ήταν καλοκαίρι του 1976. Ο Paul McCartney βρισκόταν εν μέσω παγκόσμιας περιοδείας, με το τότε συγκρότημά του, τους Wings, για να προωθήσει τον νέο τους τέταρτο δίσκο, Venus and Mars. Ένας από τους σταθμούς της περιοδείας, ήταν και το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, η πρώτη φορά που ο Paul θα το επισκεπτόταν μετά τη διάλυση των Beatles.

Είναι γνωστή η αγάπη των Beatles αλλά και του Paul συγκεκριμένα για τα comics, και ιδιαίτερα, ο θαυμασμός του McCartney για το έργο του Jack Kirby, του «βασιλιά» των comics και συνδημιουργού με τον Stan Lee μιας πληθώρας από τους διασημότερους υπερήρωες των comics. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το παρατσούκλι – middle name που δόθηκε στον Jack από το κοινό του ήταν The King.

Paul McCartney Jack Kirby edit e1360703922418

McCartney & Kirby

Στο Venus and Mars, ανάμεσα στο tracklist, θα βρούμε και ένα τραγούδι φόρος τιμής στους ήρωες που ο Kirby συνδημιούργησε και σχεδίαζε επί χρόνια, το Magneto and Titanium Man, μια ιστορία με τον γνωστό villain των X-Men.

Βρίσκεται στο LA ο Paul λοιπόν, και, ευκαιρία είναι, επιτυγχάνεται με μεγάλη ευκολία μάλιστα, ένα τηλεφώνημα μόνο χρειάστηκε, μια συνάντηση με το είδωλό του, τον Jack Kirby.

xtitanium1.jpg.pagespeed.ic.UseMSwkeYa.jpg

Περίπου μιάμισυ ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας των Wings στο Los Angeles Forum στο Ίνγκλγουντ της California, οι δύο τιτάνες θα συναντηθούν στα παρασκήνια, και ο Jack θα δώσει στον Paul ένα σκιτσάκι που του είχε ζητηθεί επάνω στο νεοκυκλοφόρητο άλμπουμ, κάτι που συνηθίζεται άλλωστε στα διάφορα comic conventions στα υπογεγραμμένα τεύχη των δημιουργών. Αυτό το «μικρό σκιτσάκι» όμως ήταν τελικά ένα μεγάλο 11΄΄ Χ 17΄΄ ολοκληρωμένο σχέδιο με μολύβι που ο Kirby φιλοτέχνησε σε μόλις 45 λεπτά, που έδειχνε την Linda και τον Paul να απειλούνται από το δημιούργημα του Kirby, Magneto, και την υπόλοιπη μπάντα στο background.

mccartney1200

Ο Jack Kirby φυσικά και έμεινε να δει τη συναυλία με την οικογένειά του, (η κόρη του ήταν άλλωστε μεγάλη φαν των Beatles), σε περίοπτη θέση, ένα φαντασμαγορικό σόου, όπου κατά την παρουσίαση του Magneto and Titamium Man τραγουδιού, προβάλλονταν μεγάλα illustrations από αντίστοιχα comics της Marvel. Μία πραγματικά μεγαλειώδης στιγμή, πριν ξεκινήσουν μάλιστα να παίζουν το Rock Show κομμάτι του δίσκου, ο Denny Laine των Wings (προηγουμένως γνωστός από τους Moody Blues) παρουσίασε τον «Βασιλιά» φωνάζοντας προς το απίστευτα μεγάλο κοινό της βραδιάς, “Where are ya, Jack? Rock it!”

Denny Laine Linda McCartney Jack Kirby Roz Kirby Jimmy McCullough

Denny Laine, Linda McCartney, Jack Kirby, Roz Kirby, Jimmy McCullough

Περισσότερες λεπτομέρειες για το οδοιπορικό αυτής της τιτανοσυνάντησης μπορείτε να διαβάσετε στο site του Μουσείου του Kirby, όπου και θα βρείτε ηχογράφηση της ζωντανής παρουσίασης του Kirby στη συναυλία, η οποία δεν υπάρχει στις επίσημες βιντεοσκοπήσεις της.

 

Σπύρος Ευαγγελος Αρμένης

No Credits

κάθε Παρασκευή στις 14:00

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us