Skip to main content

Μουσικά Νέα

In Memoriam Theo Sarantis

Η απώλεια του Θόδωρου Σαραντή την Τρίτη 2 Μαρτίου είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας, για αρκετούς λόγους. Ο προφανέστερος, ίσως, είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε ώστε να βγει ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ του Ελληνικού Ροκ∙ το Φλου από τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τους Σπυριδούλα.

Για τον αντίκτυπο και την καλλιτεχνική αξία αυτού του δίσκου έχουν γραφεί κείμενα επί κειμένων. Άλλωστε, λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε συγκινηθεί από αυτό το άλμπουμ, κάποιοι μάλιστα ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στον κόσμο του ροκ με τραγούδια όπως ο Μπάμπης ο Φλου, Στην Κ., Μου ’Πες Θα Φύγω κ.λπ. Απλά να θυμίσουμε πως ο Θόδωρος Σαραντής ήταν ο Υπεύθυνος για την παραγωγή του δίσκου.

Εργάστηκε στην Columbia ως υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου. Υπήρξε υπεύθυνος παραγωγής σε δίσκους σημαντικούς για το Ελληνικό Τραγούδι, όπως το υπέροχο Get That Beat  των Sharp Ties (1981, από κοινού με τους S.T.), τα  Ποδανά (1982) των Λήτης + Τρυκ  (με τον Μάνο Ξυδούς εδώ), το Ταξίδι (1988) των Φατμέ (από κοινού με τον Νίκο Πορτοκάλογλου) αλλά και Τα Χειρότερα Best του Τζίμη Πανούση με τις Μουσικές Ταξιαρχίες. Επίσης, έχει επιμεληθεί αρκετές συλλογές με ρεμπέτικα και ροκ τραγούδια. Ειδικά για τις ροκ συλλογές, καλό είναι να τονίσουμε την αξία που είχαν τέτοιες συλλογές/compilations σε εποχές που δεν υπήρχαν οι πλατφόρμες τύπου spotify/youtube κ.λπ. - ούτε καν internet!

Ο Θόδωρος Σαραντής υπήρξε σημαντικότατος ραδιοφωνικός παραγωγός. Η εκπομπή του Τα Καλύτερά Μας Χρόνια άφησε εποχή μέσω της συχνότητας του Αθήνα 9.84. Από το 2014 και για κάποια χρόνια συνεργάστηκε με την Ertopen παρουσιάζοντας την εκπομπή Σόλωνος και Μασσαλίας.

Επίσης, κάτι που οι νεότεροι αγνοούν μάλλον, είναι το ότι αποτέλεσε μέλος της αρχικής Συντακτικής Ομάδας του θρυλικού Ποπ και Ροκ. Ακόμα ήταν ο παρουσιαστής της τηλεοπτικής σειράς Η Τζαζ στην ΕΡΤ. Κάθε εβδομάδα μάς παρουσίαζε ονόματα της Σύγχρονης Τζαζ με συνέντευξη και λάιβ, όλα γυρισμένα στη σκηνή του Half Note.

Ο Θόδωρος Σαραντής ήταν εκπρόσωπος μιας γενιάς νέων ανθρώπων που αγάπησαν τη μουσική στο σύνολο (με αφετηρία το ροκ ’ν’ ρολ), σε μια εποχή που δεν υπήρχε εύκολη πρόσβαση στην ενημέρωση για το τι συνέβαινε στον κόσμο. Μαζί με Μουσικανθρώπους σαν τον Γιάννη Πετρίδη, Αργύρη Ζήλο, Μάκη Μηλάτο, Θοδωρή Μανίκα και πολλούς άλλους, στην ουσία έθεσαν όλοι αυτοί τις βάσεις για να υπάρξει ροκ ραδιόφωνο (και όχι μόνο).

Για πολλούς λόγους θα θυμόμαστε τον Θόδωρο Σαραντή.

Καλό του ταξίδι!

 

  • Δημιουργήθηκε στις