Μουσικά Νέα

Dead Moon Nights monthly picks – June 2021

Κάθε μήνα, η παραγωγός του Strummer Radio Εύη Παπαγιάννη συλλέγει τις μουσικές (κι όχι) μόνο εμμονές της.

Ο Ιούνιος που μας πέρασε ήταν ο μήνας των ανθρώπων και των υψηλών θερμοκρασιών. Επισκέψεις, συναντήσεις, συζητήσεις, νύχτες (μισές) στην Αθήνα, συνεντεύξεις, καλεσμένοι, άπειρα dm – γενικά, ο μήνας είχε κινητικότητα, συνδιαλλαγή και συναισθήματα. Η μουσική έπαιξε τον ρόλο της, αυτή τη φορά ως επένδυση ή επισφράγιση των στιγμών.

Το πρώτο Dead Moon Nights επεισόδιο του μήνα, με κεντρική ιδέα το body shaming και το self love μετασχηματίζεται σε ένα μεγάλο εγχείρημα, με περισσότερη μελέτη και σίγουρα περισσότερο θράσος απ’ ό,τι πίστευα πως θα χρειαστώ. Αναζητώντας all-femme ή female fronted σχήματα (αναχρονιστικός όρος, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ένα άλλο επεισόδιο), συναντώ τις έφηβες The Linda Lindas, που τις είχε πάρει το μάτι μου διαδικτυακά αλλά ως τότε δεν είχα ακούσει. Το κουαρτέτο, Ασιατικής και Λατινοαμερικάνικης καταγωγής, αποτελείται από τις Bela Salazar, Eloise Wong, Lucia de la Garza και Mila de la Garza (αλλιώς, Linda 1, Linda 2, Linda 3, Linda 4). Η νεαρότερη είναι μόλις 10 ετών, η μεγαλύτερη 16, και έχουν ήδη δισκογραφικό συμβόλαιο με την Epitaph Records. Σε αυτό, πέραν του ολόφρεσκου, φεμινιστικού πανκ ήχου τους, συνέβαλε και η υποστήριξη που έλαβαν από σημαντικά ονόματα όπως οι Tom Morello, Flea, Thurston Moore και Kathleen Hanna – μάλιστα, έχουν «ανοίξει» για τους Bikini Kill, πίσω στο 2019.

Ως τη μέση του μήνα, οι μέρες περνούν εξαιρετικά γρήγορα, ενώ αναζητώ στις ταράτσες του Αθηναϊκού κέντρου το καλύτερο gin soda – ένα στοίχημα που έβαλα προσωπικά με τον εαυτό μου, δεχόμεθα και συμβουλές. Επιστρέφω σε οικεία ακούσματα, από τους For Against στους The Cure, τους Vagina Lips και τους The Fall.

Τότε λαμβάνω το πιο απρόσμενο μήνυμα, από τη Δάφνη Γερογιάννη. Οι τηλεφωνικές συζητήσεις μας διαρκούν ώρες, και η συνέντευξη κανονίζεται άμεσα και συνοπτικά. Βγαίνει ζωντανά στον αέρα στις 18/06/2021, σε ένα τρίωρο γεμάτο εκμυστηρεύσεις, σκέψεις, off air γέλια και πολλά, πολλά συναισθήματα.

https://www.mixcloud.com/DeadMoonNightsRadioShow/dead-moon-nights-s0633-180621-daphne-gerogianni/

Οι εξορμήσεις στην Αθήνα συνεχίζονται, όπως και οι δοκιμές gin, η μουσική παίζει πάντα στο παρασκήνιο.

Κι έπειτα ακολουθεί άλλη μία συνέντευξη, αυτή τη φορά με τους Ουκρανούς Sexual Purity, ένα darkwave/coldwave σχήμα από το Dnipro. Συζητάμε για τις επιρροές τους, για πόλεις, τέχνη, και (μαντέψτε) συναισθήματα. Επίσης για ταινίες, και έτσι ανακαλύπτω την υπέροχη «Assa» του Sergei Solovyov. Ένα φιλμ του 1987, γυρισμένο στη Σοβιετική Ένωση, αποτελεί, αν όχι την πρώτη, μία από τις πρώτες ταινίες που συμπεριέλαβαν την τότε απαγορευμένη «δυτική» μουσική στο soundtrack της. Επίσης, στην ταινία ακούμε και το Peremen! Των θρυλικών Kino.

https://www.mixcloud.com/DeadMoonNightsRadioShow/dead-moon-nights-s0635-280621-sexual-purity/

Μπορεί, λοιπόν, ο Ιούνιος να μην είχε ιδιαίτερες μουσικές ανακαλύψεις, ή, ίσως, η μουσική δεν ήταν ακριβώς στο προσκήνιο. Ήταν όμως πάντα εκεί, παρέα με τους ανθρώπους – κι είναι τόσες πολλές οι στιγμές που δεν χωράνε σε αυτό το κείμενο! Στον απόηχό του, ηλεκτρονικοί ήχοι μπαίνουν από το παράθυρο, η διάθεση γίνεται επικίνδυνα σέξυ και ο Ιούλιος μοιάζει να έρχεται γεμάτος υποσχέσεις.

Για λοιπές μουσικές προτάσεις και περισσότερες ιστορίες, ακούτε την εκπομπή
Dead Moon Nights κάθε Κυριακή στις 18:00, ή σε επανάληψη στο mixcloud.
https://www.mixcloud.com/DeadMoonNightsRadioShow/

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us