Μουσικά Νέα

Lee "Scratch" Perry - Rest in Peace

Ο σημαντικός Τζαμαϊκανός παραγωγός, τραγουδιστής και πρωτοπόρος της roots reggae και της dub, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 85 ετών.
Ο συνεργάτης και παραγωγός του σταθμού μας George Houllis αναπολεί την τελευταία του συναυλία στην Αθήνα και μας λέει λίγα πράγματα για αυτόν.

Ήταν ένα κρύο Σαββατόβραδο του Νοέμβρη πριν 2 χρόνια όπου ο θρύλος της Reggae Lee Scratch Perry έδωσε την τελευταία του συναυλία στην Αθήνα. Αυτά που εγώ προσωπικά θα έχω να θυμάμαι από εκείνο το βράδυ ήταν η ενέργεια που έβγαζε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, η σκηνική του παρουσία και η ιστορία της Reggae που ξεδιπλωνόταν μπροστά μας.

Άλλωστε ο Lee Scratch Perry ήταν ένα σημαντικό μέρος, μιας και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα όπως αυτά των Bob Marley, Max Romeo, Junior Murvin. Ο πρώτος, μάλιστα, έγινε γνωστός χάρη στον Perry.

Και δεν ήταν μόνο οι προαναφερθέντες της Reggae σκηνής που βρέθηκαν δίπλα του. Αλλά και αρκετοί καλλιτέχνες της Rock όπως οι Clash, o Paul McCartney και ο Keith Richards, ο οποίος τον αποκάλεσε Salvador Dali της μουσικής, ενώ ο Paul McCartney είχε την υποστήριξή του όταν συνελήφθη στο Τόκιο για κατοχή μαριχουάνας το 1980.

To 1973 ίδρυσε το studio The Black Ark, από το οποίο πέρασαν αρκετά από τα προαναφερθέντα ονόματα και που ο Perry έκαψε το 1978. Στην πορεία συνεργάστηκε με τους Beastie Boys, εμφανίστηκε ως DJ στο πέμπτο μέρος της επιτυχημένης σειράς video games Grand Theft Auto, εμφανίστηκε στο All Tomorrow's Parties festival, ενώ το 2011 κυκλοφόρησε η ταινία "The Upsetter" με αφηγητή τον Benicio Del Toro.

Μακριά από παρωπίδες, πάντοτε ανοιχτός σε συνεργασίες και με συναυλίες που έχουν αφήσει εποχή, ο Lee Scratch Perry θα μπορούσε να νιώθει περήφανος για μια πορεία στη μουσική που πολλοί θα ήθελαν να έχουν και για το γεγονός ότι κέρδισε τον σεβασμό ολόκληρης της παγκόσμιας μουσικής.

Rest in Peace.

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us