Μουσικά Νέα

Ο θάνατος ενός συμβόλου: Jordan Rooney

Την Jordan Rooney (κατά κόσμο Pamela Rooke) την γνωρίζουμε πολλοί απο φωτογραφίες, μια και υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του punk rock.

jordan_1.jpg Γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1955, στο Seaford, ένα προάστιο του East Sussex. Το παρατσούκλι Jordan το απέκτησε στα 14. Απο το   1974 σύχναζε στην πασίγνωστη μπουτίκ SEX , της Vivienne Westwood και του Malcolm McLaren, στην Kings Rd του Λονδίνου, κάνοντας   καθημερινά μια διαδρομή 2 ωρών με μέσα μαζικής μεταφοράς, γεγονός που ,ουκ ολίγες φορές, της δημιουργούσε προβλήματα λόγω   της ακραίας για την εποχή εμφάνισής της.

jordan_2.jpg

 Σχεδόν αμέσως αρχίζει να συνεργάζεται με τους Vivienne Westwood Malcolm McLaren και γίνεται   μοντέλο  τους. Παράλληλα αφομοιώνεται με την punk κουλτούρα κ τις αντίστοιχες παρέες 9Sex Pistols,   Siouxsie, Soo Catwoman, Adam and the Ants) και το 1976 ηταν απο τις καταλυτικες μορφες στο γνωστό   φεστιβάλ στο 100 Club. Παράλληλα παίζει ένα μικρο ρόλο στην πρώτη ταινία ,Sebastiane , του μεγάλου   Derek Jarman , και πρωταγωνιστικό ρολο στην αριστουργηματική ταινία του ,Jubilee, στον ρόλο της   Amyl Nitrate .

 Το 1977 γινεται βραχυπροθεσμα μανατζερ των Αdam and The Ants και παντρευεται με τον πρώτο μπασσιστα τους , Kevin Mooney, με τον οποίο χωριζει το 1984, αλλά κραταει το επιθετό του. μεχρι το 1984 συνεχιζει ενεργα σαν μελος τηης ευρυτερης punk σκηνης και σαν μοντελο σε extravagant fashion φωτογραφησεις. Το 1984 επιστρεφει στο χωριο της και στο πατρικό της ,αρχιζει να εκτρέφει γατες Βιρμανίας και να εργαζεται ως νοσοκομα κτηνιατρικής κλινικής μεχρι κ τον θανατό της. Σε ολο αυτο το διαστημα εδωσε αρκετες συνεντευξεις ,συμμετειχε σε αρκετ΄ς εκδηλώσεις σχευικες με το punk rock και βοηθησε στη συγγραφη της βιογραφιας της. Κατέληξε χτυπημενη απο μια σπανια μορφη καρκινου το βραδυ της Δευτέρας,3 Απριλιου. Μια πραγματκα υπεροχη γυναικα, συμβολο της punk/avant garde κουλτουρας. Καλο ταξιδι Jordan ….

 jordan_3.jpg

Links:

  1. https://selvedgeyard.com/2010/10/07/the-filth-the-fashion-vivienne-westwoods-70s-sex-rag-revolution/
  1. http://www.dazeddigital.com/fashion/article/32470/1/a-rare-interview-with-jordan-punk-s-enigmatic-frontwoman
  1. https://www.theguardian.com/media/2004/feb/06/broadcasting.arts
  2. http://www.independent.co.uk/life-style/fashion/features/furys-fashion-people-the-sartorial-genius-of-jordan-no-not-that-one-8967842.html
  1. https://www.marieclaire.co.uk/fashion/a-brief-history-of-punk-fashion-79145

Jim Bull για το Strummer Radio
Mutants on Parade
κάθε Τρίτη 16:00 - 18:00

  1. https://www.facebook.com/pages/category/Book/Jordan-Mooney-autobiography-Defying-Gravity-386935135441495/
  1. https://www.theguardian.com/music/2019/apr/23/punk-jordan-mooney
  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us