Μουσικά Νέα

Μια συνάντηση με τον Terry Hall

Για τον Terry Hall δεν ξέρω αν χρειάζεται να πω πολλά, γνωστά τα πιο πολλά για Specials, Fun Boy Three, Colourfield αλλά και τις προσωπικές του δουλειές: όλα όσα έκανε και έβαλαν θεμέλιους λίθους στην αναβίωση της ska, στην κοινωνικά και ακτιβιστικά πολιτική πλευρά της pop, στο pure fun της μουσικής που με αφορά.

Με αφορμή το τραγικό νέο του θανάτου του Terry Hall δε μπορώ να μη θυμηθώ το παρακάτω.

Είναι 1995 και διαβάζω πως ο Terry Hall εμφανίζεται στην Αθήνα, κάτι που δε μπορείς να χάσεις, πόσο μάλλον όταν είναι μαζί του και οι Lightning Seeds.

Περιέργως παίζει στο Yacht club στα Αστέρια Γλυφάδας όπου...

... ο λαμέ κόσμος καθιστός σε τραπέζια, τρώει αστακούς και μιλάει, γελάει και ρεύεται πίνοντας σαμπάνιες απαιτώντας άκομψα τη συνεχή επανάληψη του Forever J, του μεγάλου χιτ της εποχής που ήταν και το μόνο τραγούδι που γνώριζαν και τους αφορούσε. Κάποια στιγμή ο κ. Terry Hall απηυδισμένος από τη συμπεριφορά του κοινού, απλώνει τα χέρια, σταματάει τη μπάντα του – στην οποία μάλιστα έπαιζε κιθάρα ο Will Surgeant των Echo & the Bunnymen – και πιάνει το μικρόφωνο.

«Τόσα χρόνια παίζουμε μουσική, έχουμε βρεθεί σε κάθε λογής venue μα τέτοια συμπεριφορά δεν έχω ξαναντικρύσει. Λίγος σεβασμός. Η μουσική μου να γνωρίζετε στρέφεται ενάντια στην κοινωνική σας τάξη και σε συμπεριφορές σαν τη δική σας. Παρακαλώ αν κάποιοι γνωρίζουν εμάς και τον Ian (Broudie) με τους Lightning Seeds ας έρθουν μπροστά. Εμείς θα παίξουμε για αυτούς.»

Θυμάμαι ήμασταν καμιά 20αρια άτομα που ξεκολλήσαμε από το πίσω – κοντά στην μπάρα - μέρος του ανοιχτού κλαμπ και πήγαμε μπροστά. Και έπαιξαν για εμάς. Και έγινε πάρτυ!

Μετά το τέλος της συναυλίας πήγαμε με τη Ν. στα παρασκήνια. Οι μπράβοι του μαγαζιού δεν μας άφηναν να περάσουμε αλλά με τη φασαρία βγήκε ο ίδιος ο Ian και μας τράβηξε μέσα. «Είναι καλεσμένοι μας» είπε.

Μας κέρασαν μπύρες, εμείς απολογηθήκαμε για το υπόλοιπο κοινό και κάτσαμε παρέα τους συζητώντας ώρα: για αυτό που μόλις είχαν ζήσει, για τη μεταθατσερική Αγγλία, το εργατικό κίνημα ανά τον κόσμο και ίσως και άλλα που δε θυμάμαι.

Ζητάω από τον Terry Hall να μου υπογράψει το εισιτήριο, κι αυτός αφού αφήνει στο πάτωμα ένα μωρό που έπαιζε πάνω στην κοιλιά του το κάνει πρόθυμα!

Τον Terry Hall φυσικά και τον ξανααπόλαυσα, με τους Specials αυτή τη φορά. το 2010 στο θέατρο Βράχων.

Εννοείται πως την Παρασκευή 23/112 στις 10 το πρωί θα ακούσουμε ένα αφιέρωμα στον Terry Hall!

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us