The Devil & Daniel Johnston

The Devil & Daniel Johnston. Ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του Jeff Feuerzeig (2005) για τον αγαπημένο παρείσακτο της μουσικής βιομηχανίας.

Τον αμφιλεγόμενο πολυπράγμονα ερασιτέχνη καλλιτέχνη – μουσικό, σκιτσογράφο, σκηνοθέτη - Daniel Johnston (1961 – 2019) του τίτλου. Τον άνθρωπο που θέλησε να γίνει ροκ σταρ ακόμα κι όταν ανακάλυψε πως δεν μπορεί να τραγουδήσει.

Μέσα από τόνους ξεθαμμένου αρχειακού υλικού από αναλογικές και ψηφιακές – μα πάντα σπιτικές - εγγραφές βίντεο & ήχου παρουσιάζεται η σχιζοειδής του προσωπικότητα, εκείνη που τον οδήγησε να τα βάλει (κυριολεκτικά) με το διάβολο τον ίδιο.

MV5BMjE0NTk1NzUyN15BMl5BanBnXkFtZTcwMDUyMzIzMQ._V1_SY1000_CR006761000_AL_.jpg

Το φιλμ – που στέκει σαν πραγματικό ανάλογο του εφιαλτικού Donnie Darko – επικεντρώνεται τόσο στο εύθραυστο ταλέντο του “Brian Wilson” των απανταχού loser, όσο και στις βίαιες πολυετείς του μάχες με τον άρχοντα του σκότους. Μάχες που μόνο εκείνος τόλμησε όποτε σταματούσε την συνταγογραφημένη του θεραπεία.

Ως guest μεταξύ άλλων εμφανίζονται οι Sonic Youth να τον αναζητούν έντρομοι, χαμένο στη Νέα Υόρκη, ο Kurt Cobain ως επίσημος διαφημιστής του, ο Peter Zaremba (Fleshtones) και ο Gibby Haynes των Butthole Surfers στον αλλόκοτο ρόλο του dealer που του αποδίδεται.

Ο κύριος όγκος των προσωπικών του ηχογραφήσεων– όσες δεν έχει καταστρέψει ο ίδιος – κυκλοφορεί σε μιάμιση περίπου ντουζίνα αναλογικών κασετών που διαδίδονται είτε χέρι με χέρι είτε μέσω του mail order της Stress Records αν και μετά το θάνατό του οι τιμές τους κάνουν την απόκτησή τους μάλλον πολύ δύσκολη.

Είναι αλήθεια, τη μουσική του Daniel Johnston δεν την καταλαβαίνουν όλοι. Αν όμως είστε από εκείνους/ες που μπορούν να αναγνωρίσουν το ζεστό, εύθραυστο και ταυτόχρονα αλλόκοτο σύμπαν του Daniel τότε σας θεωρώ πραγματικά τυχερούς.

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us