Δισκοπαρουσίαση: Odysseas Tziritas “Gonzo Bliss”

ή «Να γιατί το ροκ’ν’ρολ είναι μια μουσική που, για να είναι συναρπαστική, πρέπει να παίζεται από πιτσιρικάδες ξαναμμένους και όχι μεσήλικες σιτεμένους» - από τον Κώστα Μαζιώτη

 Gonzo Bliss

Έναν μόλις μήνα προτού εκπνεύσει το χειρότερο έτος της ζωής μας, έσκασε το πιο συναρπαστικό άλμπουμ της χρονιάς –πάντα κατά την άποψη του γράφοντος! Πρόκειται για το δεύτερο άλμπουμ του, μόλις δεκαεννέα χρονών, Οδυσσέα Τζιρίτα. Πρόκειται για μια δουλειά που μου προσέφερε την ευδαιμονία την οποία συνήθιζαν να προσφέρουν εκείνα τα κλασσικά άλμπουμ, όπου κάθε κομμάτι είναι διαφορετικό, σε ύφος και δομή, από το άλλο, και, παρόλα αυτά δεν ξενίζει το αποτέλεσμα. Δεν σε κάνει να σκεφτείς ότι, μάλλον, «ο ποιητής δεν ξέρει τι θέλει να πει». Ο λόγος; Το παρόν σύνολο τραγουδιών έχει συνοχή και ταυτότητα.

Θα μου πεις: «Καλά, δηλαδή, δεν έχει επιρροές»; Φυσικά! Υπάρχει κανείς που μπορεί να μιλήσει για παρθενογένεση στην τέχνη, πολύ περισσότερο στην ποπ κουλτούρα του 21ου αιώνα; Επιρροές συναντά κανείς παντού. Το ίδιο ισχύει και στο «Gonzo Bliss»: Το glam rock των ’70s, το art rock της ίδιας εποχής, το alternative rock των ’90s και κάποια βαριά κιθαριστικά riffs – πολλοί έπαινοι για τη δουλειά στην ηλεκτρική κιθάρα, στο «Elephant» άκουσα κάποια όμορφα πράγματα, σαν εκείνα που έκανε ο Adrian Belew στα πρώτα λεπτά του κομματιού «Ethnicolor» από τον δίσκο «Zoolook» του Jean Michel Jarre!

Το σημαντικό, και ίσως το σημαντικότερο όλων, είναι ότι όλα αυτά μπολιάζονται με κάτι που –θα μου επιτρέψετε να το πω- λείπει από την τρέχουσα ανεξάρτητη και εναλλακτική σκηνή: το χάρισμα του να σου προσφέρει ο μουσικός κάτι να μουρμουρίζεις στη διάρκεια της μέρας, όταν δεν ακούς το δίσκο. Μόνες εξαιρέσεις που μπορώ να σκεφτώ είναι οι King Gizzard & The Lizard Wizard, ίσως και ο Ty Seagall.

Να πούμε, τέλος, ότι το άλμπουμ κυκλοφόρησε ψηφιακά αλλά και σε CD.

Tziritas

Για κλείσιμο, να ευχηθούμε στον Οδυσσέα, να είναι μακρύ και συναρπαστικό το ταξίδι του σε αυτό που ξεκίνησε. Το αξίζει διότι, πρώτον, είναι νέο παιδί, και, δεύτερον, μπήκε με το δεξί!

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου του 2020 στο Sonic Playground, σε παραγωγή του Αχιλλέα Χαρμπίλα και ηχοληψία του Νίκου Τριανταφύλλου, ενώ η μίξη έγινε από τον Ηρακλή Βλαχάκη.

Το Gonzo Bliss θα κυκλοφορήσει σε CD από την Hard Pass Records και σε ψηφιακή διανομή από τη The Hubsters.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ CD

https://odysseas.bandcamp.com/album/gonzo-bliss

STREAM/ΑΚΡΟΑΣΗ

Album: https://orcd.co/bopye0g

Singles: https://bit.ly/37XHHEy

 Facebook | Instagram | YouTube | Bandcamp | Spotify

Κώστας Μαζιώτης
A Pillow of Secrets
Κάθε Δευτέρα, 12:00-14:00

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us