“To Know Us Better #8” - Στήλη Γνωριμίας Strummer Radio - ΤΕΚΝΟΠΑΝΚ

Ανακαλύψαμε τους ΤΕΚΝΟΠΑΝΚ (πού αλλού;) στο Bandcamp, και γρήγορα τα νέα κυκλοφόρησαν μεταξύ των παραγωγών του σταθμού μας. Με έντονες 90’s επιρροές, από το χιπ χοπ ως τη μινιμαλιστική συνθ μουσική, το one man band με ιθύνοντα νου τον Alex Strim μόλις κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο που τιτλοφορείται «Τζάμπα Ενέργεια» και μας παρουσιάζεται ως «Ελληνική Οργανική Ηλεκτρονική μουσική με σκληροπυρηνική έκφραση και σκοπό να εμπνεύσει και να σπάσει φραγμούς».

Ο δεύτερος δίσκος θα ακολουθήσει σύντομα οπότε φροντίστε να τους μάθετε!

Ποιοι αποτελούν τους ΤΕΚΝΟΠΑΝΚ;

Οι ΤΕΚΝΟΠΑΝΚ είναι one man band με βασικό στέλεχος τον Alex Strim και συμμετοχές από GS στις κιθάρες, Nomik στο Μπάσο, Lady G σε φωνητικά και στίχους, BigVik Mc, Stronger Than All Mc και άλλους.

Τι σας ώθησε στη δημιουργία της μπάντας;

Το μοναδικό παράδειγμα από κάτι που έμοιαζε με ελληνική έκφραση του σκληροπυρηνικού mood της electronica των 90’s, ήταν οι TXC με τον δίσκο “Η Γεύση Του Μένους” (πιθανώς άθελά τους μιας και ήταν ραπ συγκρότημα). Ήταν όμως αυθεντικό και γαμάτο! Ήθελα κι άλλο! Άλλα δεν το έκανε κανείς. Υπόλοιπες ελληνικές τέτοιες εκφράσεις της εποχής μου φαίνονταν πολύ ήπιες χωρίς δυναμική και ένταση.
Αποφάσισα να φτιάξω αυτό που είναι οι ΤΕΚΝΟΠΑΝΚ καταρχάς για να εμπνεύσω και να ξεκινήσω κάτι αν είναι δυνατόν, να δουν τι προσπαθώ να κάνω και να το κάνουν άλλοι καλύτερα. Κατά δεύτερον, ήθελα να μεταδώσω στους ακροατές ένα είδος αυθεντικής και πρωτόγνωρης εμπειρίας. Πλέον στο 2021 αντιπροσωπεύουμε μια πιο cult εκδοχή της αρχικής ιδέας, αλλά η δυναμική είναι ακόμα εκεί και παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτη από την Ελληνόφωνη σκηνή.

Πώς προέκυψε το όνομα της μπάντας;

Το έχω στο μυαλό μου σαν είδος μουσικής, όχι τόσο σαν όνομα μπάντας. Είναι cult, είναι γραφικό, είναι ελληνικό, είναι δυνατό, είναι σκληροπυρηνικό, είναι cyberpunk, είναι αυθεντικό, δεν είναι τέκνο, δεν είναι πανκ είναι ΤΕΚΝΟΠΑΝΚ.

Ποιους καλλιτέχνες/μπάντες θα αναγνωρίζατε ως επιρροές; Έχετε όλα τα άτομα παρόμοιες επιρροές;

Προφανώς η electronica των 90’s. The Prodigy, Orbital, Chemical Brothers, Leftfield, Moby, TXC, Stereo Nova, Fatboy Slim και όλη η BigBeat / Breakbeat / Jungle και Happy Hardcore σκηνή της εποχής. Οι επιρροές ευτυχώς είναι παρόμοιες και καταλαβαινόμαστε.

Σε ποια μεγάλη μπάντα ή καλλιτέχνη θα θέλατε να είστε support;

Θα θέλαμε να ανοίξουμε τους The Prodigy ή τους TXC, αν και μάλλον είναι λίγο αργά γι’ αυτά.

Με ποιον καλλιτέχνη ή παραγωγό (Έλληνα ή μη) θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Θα ήθελα να συνεργαστώ με Αρτέμη ή Ευθύμη από TXC ή οποιονδήποτε μπορεί να ραπάρει στη σκηνή το ίδιο σκληροπυρηνικά και με το ίδιο νεύρο, χωρίς να λιποθυμήσει.

Ποιο τραγούδι θα θέλατε να διασκευάσετε;

Μόνο η σκέψη της διασκευής μού προκαλεί πίεση. Προτιμάμε την ελεύθερη και όσο γίνεται αυθεντική έκφραση ανάλογα με το πώς νιώθουμε τη συγκεκριμένη στιγμή. Νομίζω αυτό γίνεται εμφανές στα κομμάτια μας που είναι εξολοκλήρου οργανικά, χωρίς έτοιμα μουσικά samples και δεν ακολουθούν κανένα ιδιαίτερα εμφανές μοτίβο. Αν κάναμε διασκευή, θα της αλλάζαμε τα φώτα και ο αρχικός καλλιτέχνης θα ήταν μάλλον εκνευρισμένος με το αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να διασκευάσω κάποιο τραγούδι από τους ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ, έτσι για το respect.

Πείτε μας μια αστεία/παράξενη ιστορία που σας έχει τύχει σε περιοδεία ή live.

Το πρώτο μας live ήταν πολύ αστείο και παράξενο καθώς δεν έγινε ποτέ. Δυστυχώς ή ευτυχώς, κυκλοφορήσαμε τον πρώτο μας δίσκο εν καιρώ lockdown.

Το τελευταίο άλμπουμ που αγόρασε το κάθε μέλος/ τι ακούτε αυτόν τον καιρό;

Αυτόν τον καιρό φτιάχνω τις λίστες μου στο Spotify αναπολώντας τις μουσικές που αγάπησα και τους ήχους που χάθηκαν. Μπορείτε να τις δείτε στη σελίδα ΤΕΚΝΟΠΑΝΚ στο Spotify.

Το φορμάτ της μουσικής (βινύλιο, cd, mp3) παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στις κυκλοφορίες σας;

Το “ΤΖΑΜΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ” είναι ο πρώτος δίσκος που κυκλοφορούμε, οπότε ανάλογα με τη ζήτηση θα υπάρξει και προσφορά. Προς το παρόν, εξετάζουμε τη παραγωγή βινυλίου γιατί μας το ζητήσανε αρκετοί. Ως τότε οι ΤΕΚΝΟΠΑΝΚ υπάρχουν μόνο ψηφιακά. Παρόλα αυτά, η κατοχή σε φυσικό μέσο της μουσικής που αγαπάς δεν συγκρίνεται με τη κατοχή ψηφιακού. Όσοι ζήσαν τις εποχές που το φυσικό μέσο ήταν μονόδρομος το καταλαβαίνουν.

Πώς βλέπετε τον ρόλο του καλλιτέχνη στην κοινωνία; Τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα σας επηρεάζουν;

Καθώς η μουσική είναι διαχρονική, καλό είναι τα μηνύματα να μην γίνονται συγκεκριμένα, αλλά να αντιμετωπίζουν γενικότερες και βαθύτερες έννοιες ώστε να έχουν αντοχή και λόγο ύπαρξης στον χρόνο. Οι ποιητές ξέρουν να το κάνουν, οι μουσικοί δυστυχώς συχνά παρασερνόμαστε γιατί η μουσική είναι ένα μέσο με τεράστια δύναμη για πολιτική προπαγάνδα, ίσως το πιο δυνατό μετά τη Σάτιρα.
Τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα συνεχώς αλλάζουν. Ή είσαι καλλιτέχνης ή είσαι πολιτικός Ιδεολόγος. Δεν πιστεύω ότι η Ιδεολογία είναι τέχνη. Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι αυτός που ρωτάει και σε προβληματίζει, δεν είναι αυτός που απαντάει. Καλό είναι ο καλλιτέχνης να επικεντρώνεται στη μεγαλύτερη εικόνα των πραγμάτων από φιλοσοφική άποψη, να αγγίζει πιο πολύ την ψυχή παρά το μυαλό και να μην καταντάει ένας εκνευριστικός εξυπνάκιας. Αυτό φυσικά είναι προσωπική μου άποψη και απαίτηση, καθώς στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πρέπει στην τέχνη.

Ασχολείστε με κάποια άλλα projects πέρα από τη μπάντα;

Υπάρχει ένα side project εν ονόματι “Ανήθικο Δίδαγμα” με κάποια παιδιά που έχουν συνεργαστεί στη μπάντα και κάποια άλλα με πιο electro-rock προσέγγιση.

Γράψτε ένα σχόλιο για την τωρινή μεταCOVID κατάσταση και το πώς σας έχει επηρεάσει ως μπάντα, και μοιραστείτε μαζί μας κάποιες «οδηγίες επιβίωσης» που ακολουθείτε.

Μας έκανε καλό γιατί καταφέραμε να εκδώσουμε τον δίσκο λόγω επάρκειας χρόνου και ήδη είμαστε σχεδόν έτοιμοι να εκδώσουμε και τον Δεύτερο. Η συνταγή επιβίωσης είναι πάντα η ίδια για όλες τις δύσκολες καταστάσεις διαχρονικ : Sex, Drugs και ΤΕΚΝΟΠΑΝΚ.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

O Δεύτερος δίσκος είναι σχεδόν έτοιμος και σχεδιάζουμε τη σκηνική παρουσία των live.

Θέστε και απαντήστε μια ερώτηση που θα θέλατε να σας κάνουν μέχρι τώρα και δεν έχετε ερωτηθεί.

- Αλήθεια, ξέρεις πώς έγινε ο Μπάτμαν Εκατομμυριούχος;
- Μα αυτό είναι πασίγνωστο, έπιασε το Τζόκερ!

(Alex Strim, ΤΕΚΝΟΠΑΝΚ)

Links:
Bandcamp
Spotify
Youtube
Facebook

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us