Δισκοπαρουσίαση: Uncensored “Μέσα μου ζει”

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Uncensored τιτλοφορείται “Μέσα μου ζει” και η κυκλοφορία του αποδείχτηκε μια μικρή περιπέτεια: ενώ εδώ και έναν χρόνο τα τραγούδια του άλμπουμ υπάρχουν στις ψηφιακές πλατφόρμες, η επίσημη κυκλοφορία, και μάλιστα σε μορφή δίσκου βινυλίου, κατέστη αδύνατη λόγω, φυσικά, της γνωστής πανδημίας που μας έχει δυσκολέψει, άλλωστε, πολλαπλά και ποικιλότροπα!

Επιτέλους, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και ήδη από την 30η Μαρτίου του έτους που διανύουμε, το “Μέσα μου ζει” κυκλοφόρησε επίσημα από την Polyscope, σε διανομή της Inner Ear. Είναι διαθέσιμο ως digital album και ως LP.

Πριν ξεκινήσω να γράφω τις εντυπώσεις μου από την ακρόαση των τραγουδιών, θέλω να μεταφέρω κάποια πράγματα από το Δελτίο Τύπου. Πιθανόν κάτι τέτοιο να είναι αδόκιμο για ένα review δίσκου, αλλά κρίνω ότι έχει την αξία του. «Εξερευνά τη σχέση εσωτερικού και εξωτερικού εαυτού, την έννοια της μοναχικότητας και την ισορροπία μεταξύ ενστίκτου και λογικής... Εξπρεσιονιστικό post punk, βουκολικό post rock, τα μπλουζ του 21ου μεσαίωνα, υπαρξιακά δημοτικά στην πρίζα, ψυχαναλυτική φασαρία» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μου).

Ηχητικά το άλμπουμ μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη∙ Τα πρώτα πέντε τραγούδια φανερώνουν προσπάθεια να αντληθεί έμπνευση από την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Στα υπόλοιπα τέσσερα κομμάτια κυριαρχεί το ροκ μουσικό λεξιλόγιο με αναφορές στις περιόδους που ακολούθησαν χρονικά την τομή του πανκ (ο όρος ποστ πανκ είναι εξαιρετικά περιοριστικός για τη μουσική ταυτότητα των τραγουδιών). Το σίγουρο είναι ότι κυριαρχούν τα σκούρα χρώματα.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο μέρος του άλμπουμ, αξίζει να τονιστεί η πρωτοτυπία του αποτελέσματος. Σαφώς δεν είναι η πρώτη απόπειρα παντρέματος του ροκ με την παράδοση∙ ο “Μπάλλος” και το “Βρώμικο Ψωμί” του Διονύση Σαββόπουλου, καθώς και ο δίσκος των Εν Πλω ρίχνουν βαρειά τη σκιά τους. Ωστόσο οι Uncensored κερδίζουν το στοίχημα της πρωτοτυπίας με δύο τρόπους: Πρώτον, αντλούν επιρροές από σύγχρονα ακούσματα, από τον σημερινό σκληρό, σκοτεινό ήχο. Δεύτερον, στα λόγια των τραγουδιών φαίνεται να συνδιαλέγεται ο άνθρωπος με τη ζωώδη πλευρά του, το έλλογο με το άλογο στοιχείο, η λογική με το ένστικτο - καθόλου τυχαία η αναφορά στο σύμβολο του λύκου σε δύο τραγούδια, στη σειρά (“Λύκος” και “Φωνές”). Αυτή η διαλεκτική τονίζεται και υποστηρίζεται με τα “τελετουργικά”, “φυλετικά” (βλ. Tribal) ρυθμικά σχήματα και τις ερμηνείες και τα παιξίματα που, παρότι σύγχρονης αισθητικής, προσδίδουν την αίσθηση του αρχέγονου.

Γενικά μιλώντας, δηλώνω χαρούμενος που συναντώ επιτέλους ένα ελληνικό σχήμα που φαίνεται να φέρει μια πρόταση φρέσκια, δίχως να κρύβει τις αναφορές σε παλιότερους μουσικούς (ακόμη και σύγχρονους). Οι συνθέσεις φανερώνουν μελέτη και δημιουργική αφομοίωση των αναπόφευκτων επιρροών. Άλλωστε, δεν υπάρχει παρθενογένεση στις τέχνες. Από την άλλη, οι στίχοι φαίνονται να είναι αποτέλεσμα ενδοσκόπησης, μελέτης του ανθρώπινου ψυχισμού, δείχνουν ευαισθησία και ποιητική διάθεση.

cover

Σε κάθε περίπτωση, το “Μέσα μου ζει” υπάρχει στις γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες και μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να ακούσει τα τραγούδια και να βγάλει τα δικά του και τα δικά της συμπεράσματα.

Αν κάποιος θελήσει να στηρίξει την μπάντα, μπορεί να ανατρέξει στο bandcamp ή στο σάιτ της Inner Ear.

Buy:
Inner Ear Shop:  https://inner-ear.gr/el/product/mesa-mou-zi/
Bandcamp: https://polyscope.bandcamp.com/album/--3

Listen:
BandcampSpotify  |  Youtube

Follow:
Facebook | Instagram

Κώστας Μαζιώτης
A Pillow of Secrets
Κάθε Δευτέρα, 12:00-14:00

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us