“To Know Us Better #13” - Στήλη Γνωριμίας Strummer Radio - Soannefair

Η Ιωάννα Λευκαδίτη είναι η Soannefair. Ή μάλλον, η Soannefair είναι η Άννα Λέφκα, η μουσική περσόνα διαχέεται μέσα στην πραγματική όταν ένα project είναι κομμάτι του εαυτού σου. Η Soannefair είναι επίσης ο ορισμός του DIY, στιχουργός, παραγωγός, συνθέτρια και φυσικά, ερμηνεύτρια της δουλειάς της, η οποία ήδη έχει δύο επιτυχημένα EP στο ενεργητικό της και ένα ολοκαίνουργιο single, προοίμιο του ολοκληρωμένου LP που ετοιμάζεται για το φθινόπωρο.

Η εμπειρία της ως μέλος σε παλαιότερα μουσικά σχήματα όπως οι Frequency On (ως Lilly Trouble τότε) σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σημερινό Soannefair αποτέλεσμα, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι η αγάπη της για αυτό το μουσικό υβρίδιο synth, beat και pop, κάτι που φαίνεται από την πρώτη ακρόαση κάθε track. Ας τη δούμε λοιπόν, ή καλύτερα διαβάσουμε, σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον To Know Us Better που ξεκίνησε έτσι, αλλά μάλλον προς το πιο ολοκληρωμένη συνέντευξη κατέληξε.

Τι σε ώθησε στη δημιουργία του project;

Αρχίζουμε με την πιο φορτισμένη ερώτηση! Ο τρόπος με τον οποίο η προσωπικότητά μου ήταν δομημένη τη στιγμή που προέκυψε το project (και παραμένει έτσι), το καθιστούσε αδύνατο να μην υπάρξει ένα moniker μέσω του οποίου να μπορώ να εκφραστώ μουσικά. Κοινώς, προέκυψε από μια εσωτερική ανάγκη που είναι για μένα πιο ισχυρή από οτιδήποτε άλλο. Άρα, το project είναι μία persona εντέλει, με την έννοια ότι η Soanneair είμαι εγώ, σε μια άλλη εκδοχή μου (έχω πολλές χαχα). Η μουσική έκφραση είναι ο μόνος “χώρος” στον οποίο νιώθω 100% ο εαυτός μου και απόλυτα ελεύθερη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο πραγματικό ή ουσιαστικό για μένα τα τελευταία χρόνια σε προσωπικό επίπεδο.

Πώς προέκυψε το όνομα;

Και συνεχίζουμε με μια ερώτηση για την οποία χαίρομαι πολύ και ευχαριστώ πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω για αυτό! Το Soannefair είναι ένα λογοπαίγνιο και μια μίξη πραγμάτων. Αρχικά είναι μια μίξη του ονόματος μου (Άννα) και του επίθετου “fair” με την έννοια που αυτό χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις θηλυκότητες στα παραμύθια. Είμαι τεράστια φαν των παραμυθιών, νομίζω ότι προσφέρουν ένα φαντασιακό περιβάλλον στο οποίο μπορεί να μάθει κανείς πολλά και, για όσους θεωρούν πολλά από αυτά σεξιστικά, προτείνω το βιβλίο “Women Who Run With The Wolves” για μια άλλη ανάγνωσή τους. Ολόκληρη η λέξη Soannefair διαβάζεται όπως η φράση “So unfair” που σημαίνει “τόσο άδικο”. Η αξία της δικαιοσύνης είναι κάτι που με απασχολεί πολύ σε κοινωνικό επίπεδο, ωστόσο πιστεύω ότι σε προσωπικό επίπεδο όταν κάποιος παραμένει προσκολλημένος στο τι είναι δίκαιο και τι άδικο καταντά εμμονικός και στενεύει μόνος του τις δυνατότητες της προσωπικής του ανάπτυξης.

Ποιους καλλιτέχνες/μπάντες θα αναγνώριζες ως επιρροές;

Σίγουρα την Grimes, ως solo artist που έχει τολμήσει να κυκλοφορήσει δουλειές που είναι 100% αυθεντικές, με την έννοια ότι εκφράζουν τον καλλιτέχνη και το όραμά του χωρίς συμβιβασμούς. Αυτό είναι κάτι που είναι προτεραιότητα για μένα. Άλλοι μου έχουν αναφέρει ότι στον ήχο μου εντοπίζουν επιρροές από τα 80’s όπως π.χ. Kate Bush, το οποίο είναι τεράστια τιμή για μένα, γιατί είναι μια τεράστια καλλιτέχνιδα, την οποία αγαπώ. Αλλά με έχουν επηρεάσει πολύ αισθητικά και παλιότερες κορυφαίες καλλιτέχνιδες όπως η Stevie Nicks και η Debbie Harry.

Ποιους καλλιτέχνες/μπάντες θα ήθελες να είχες σαν επιρροές;

Γενικά ακούω πάρα πολύ PC Music, οπότε καλλιτέχνες όπως ο AG Cook, η Charli XCX, η Kim Petras, η Namasenda είναι αυτοί που “βλέπω” να διαμορφώνουν τον ήχο μου στις επόμενες δουλειές μου. Αγαπώ την Shygirl. Από παραγωγούς, ο αγαπημένος μου είναι ο Sega Bodega, λατρεύω τις δουλειές του. Βέβαια, τα πάντα είναι ρευστά καθώς συνέχεια ακούω καινούρια μουσική. Τελευταία έχω κολλήσει πολύ και με την eco pop και καλλιτέχνες όπως ο Βby Εco.

Σε ποια μεγάλη μπάντα ή καλλιτέχνη θα ήθελες να έκανες support;

Στον Lil Nas X. Είναι all the rage για μένα αυτή τη στιγμή.

Με ποιον καλλιτέχνη ή παραγωγό (Έλληνα ή μη) θα ήθελες να συνεργαστείς;

Με τον Sega Bodega, με τα μάτια κλειστά. Είναι απίστευτος παραγωγός.

Ποιο τραγούδι θα ήθελες να διασκευάσεις;

Βγάλατε είδηση χαχα. Αυτό που διασκευάζω τώρα και σκοπεύω κάπως να κυκλοφορήσω! Το Bored της Billie Eilish. Είναι τόσο απλό που είναι ιδιοφυές και οι στίχοι είναι κορυφαίοι.

Solo project ή μέλος μπάντας, τι προτιμάς και τι προτείνεις με βάση την εμπειρία σου;

Και τα δύο έχουν τις χάρες τους. Ως μέλος μπάντας νιώθεις στήριξη. Δεν χρειάζεται να πάρεις όλες τις αποφάσεις πάνω σου και αυτό σε ξαλαφρώνει λίγο. Υπάρχει κάποιος με τον οποίο μπορείς να ελέγξεις αν αυτό που δημιουργείς “στέκεται” καλλιτεχνικά. Επίσης, τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος προσφέρουν διαφορετικές οπτικές, ιδέες, είναι πολύ δημιουργική διαδικασία. Και φυσικά, υπάρχει μια αίσθηση συντροφικότητας που σου δίνει δύναμη. “Είμαστε μαζί σε αυτό”, ξέρεις. Από την άλλη, ως solo artist έχεις απόλυτη ελευθερία να εκφραστείς όπως θέλεις, χωρίς κανέναν να σου υποδεικνύει τι είναι “σωστό” ή θεμιτό. Αυτή η αίσθηση είναι απίστευτη, είναι ο λόγος που είμαι καλλιτέχνης. Επίσης, όταν είσαι μόνος σου μπορείς να ακολουθήσεις πλήρως το εσωτερικό σου “ρολόι”, τον δικό σου ρυθμό. Εφόσον είναι κανείς διατεθειμένος να πάρει όλη την ευθύνη πάνω του (κάτι που είναι αρκετά σκληρό) και να αποδεχτεί τη μοναξιά, τα solo projects μπορούν να είναι απίστευτα δημιουργικά. Για μένα αυτή τη στιγμή, η ελευθερία είναι πάνω από όλα, οπότε, για να απαντήσω την ερώτηση ευθέως, solo artist.

Πες μας μια αστεία/παράξενη ιστορία που σου έχει τύχει σε live.

Έχω μια τάση να “παίζω” με τα καλώδια των μικροφώνων και να τυλίγομαι με αυτά, οπότε σε ένα live που είχα τυλίξει το καλώδιο γύρω από τον λαιμό μου και στο μεταξύ πείραζα το τρακ στο laptop μου, το μικρόφωνο “ξεκουμπώθηκε” από το βύσμα και έπεσε. Ευτυχώς το laptop δεν έπαθε τίποτα, αλλά το πρόγραμμά μου κράσαρε και έπρεπε να διακόψω το live για δέκα λεπτά. Ένιωσα πολύ αμήχανα.

Το τελευταίο άλμπουμ που αγόρασες;

To “Vicious Circles” των Ice Eyes σε βινύλιο. Καταπληκτική μουσική παραγωγή με καταπληκτικό artwork από ένα από τα κορυφαία ελληνικά duo, με παγκόσμιες προδιαγραφές. Τσεκάρετε!

Τι ακούς αυτό τον καιρό;

Ποπ! Είμαι μεγάλη φαν της ποπ. Νομίζω είναι το είδος στο οποίο πέφτει πάρα πολλή δουλειά, το επίπεδο των παραγωγών είναι τρομερά υψηλό, αλλά λόγω του ότι πρόκειται για τραγούδια προορισμένα να γίνουν επιτυχίες, πολλοί καλλιτέχνες τα υποτιμούν και τα σνομπάρουν. Δεν είναι καθόλου εύκολο όμως να φτιάξεις ένα καλό ποπ τραγούδι που να αγγίξει τον κόσμο και να “μείνει” μαζί του, να το σιγοτραγουδά.

Το φορμάτ της μουσικής (βινύλιο, cd, mp3) παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στις κυκλοφορίες σου;

Δεν είμαι καθόλου φετιχίστρια εδώ χαχαχ. Δεν παίζει κανέναν ρόλο. Ίσως όμως προτιμώ τελικά να είναι όλα άυλα, δηλαδή αρχεία. Νομίζω ότι αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι είμαι παιδί του ίντερνετ και του fast culture που απορρέει από αυτό, αλλά επίσης ότι και προσωπικά ως άνθρωπος προτιμώ να μην έχω κανένα απολύτως υλικό απόκτημα ή περιουσιακό αγαθό. Θέλω να μην νιώθω δεμένη σε τίποτα, να μπορώ ανά πάσα στιγμή να φεύγω αφήνοντάς τα όλα πίσω μου. Τα υλικά αγαθά σε “δένουν” κάπως. Τώρα, από οικολογικής άποψης, τα πάντα απαιτούν κατανάλωση ενέργειας δυστυχώς, αλλά ίσως τα digital αρχεία να είναι κάπως καλύτερα.

Πώς βλέπεις τον ρόλο του καλλιτέχνη στην κοινωνία; Τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα σε επηρεάζουν;

Με επηρεάζουν τρομερά πολύ. Πιστεύω ότι όλες μας οι αποφάσεις, οι αντιλήψεις και οι ενέργειες είναι κοινωνικές και πολιτικές. Ακόμα και αν κάποιος ζει μόνος του σε έναν βράχο, εφόσον υπάρχει σε έναν ζωντανό πλανήτη και όχι σε κενό αέρος, ο τρόπος που σκέφτεται και πράττει έχει αντίκτυπο. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Για τους καλλιτέχνες, αν δεχτούμε ότι είναι άτομα πιο “ευαίσθητα”, που προσωπικά πιστεύω ότι είναι, με κάποιον τρόπο πιστεύω ότι είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη να είναι τα αισθητήρια όργανα της κοινωνίας. Είναι μεγάλη ευθύνη και κατανοώ γιατί πολλοί την αρνούνται, αλλά νιώθω ότι ακόμα και αν δεν την πάρεις, σε καταδιώκει. Έχω έναν στίχο που λέει “I used to sing about politics, now I just sing about love” αλλά αυτό που εννοώ με αυτόν τον στίχο στην πραγματικότητα είναι ότι η αγάπη είναι η πιο βαθιά πολιτική και κοινωνική πράξη που υπάρχει. Η αγάπη είναι η πρωταρχική αξία στη ζωή μου.

Ασχολείσαι με κάποια άλλα projects πέρα από την Soannefair;

Σε κάτι συγκεκριμένο όχι, ωστόσο είμαι πολύ ανοιχτή σε συνεργασίες, ειδικά σε ό,τι αναμιγνύει το μουσικό με το εικαστικό κομμάτι.

Γράψε μας ένα σχόλιο για την τωρινή μετά(;)COVID κατάσταση και το πώς σε έχει επηρεάσει ως μουσικό, και μοιράσου μαζί μας κάποιες «οδηγίες επιβίωσης» που ακολουθείς.

Μετά-COVID δεν ξέρω αν είναι ακόμη, πάντως πολύ δύσκολη είναι σίγουρα. Δε θα δώσω συμβουλές, απλά θα αφήσω εδώ αυτά που κάνω εγώ. Προσωπικά λοιπόν, σε αυτή την περίοδο προσπάθησα να έρθω σε επαφή με τον εαυτό μου, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αρχικά έκανα από πριν ψυχοθεραπεία, κάτι το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Είναι τρομερό το γεγονός ότι το 2021 υπάρχει ακόμα στίγμα και επιφυλάξεις για την ψυχοθεραπεία, τύπου “μια χαρά είμαι εγώ” ή “δεν την χρειάζομαι γιατί κάνω π.χ. ποδήλατο”. Πέρα από αυτό, κατά τη διάρκεια του lockdown έβαλα στο καθημερινό πρόγραμμά μου τον διαλογισμό. Επίσης τη φυσική άσκηση, η οποία είναι κάτι άλλο που υποτιμούμε εγκληματικά. Το σώμα μας παράγει ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και όταν το κινούμε το βοηθάμε να τις παράγει. Η στάση μου σε αυτό το κλίμα πόλωσης παραμένει αυτή που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 2 χρόνια: “θέλω να πάρω και να δώσω αγάπη, στον εαυτό μου και στους άλλους”. Δεν με ενδιαφέρει αν αυτό είναι ρομαντικό.

Τι να περιμένουμε από την Soannefair στο μέλλον;

Πολλή μουσική! Πρώτα πρώτα, έρχεται ένα remix του single μου “Real” από τον Fro. Ανυπομονώ να το ακούσετε γιατί είναι “φωτιά”! Αυτό θα κυκλοφορήσει κάπου τον Σεπτέμβριο από την Thinkbabymusic Collective. Να αναφέρω ότι μπορείτε να βρείτε το video του καταπληκτικού μου συνεργάτη Απόστολου Ζερδεβά για το “Real” στο Youtube.
Θα ακολουθήσει ένα καινούριο single το φθινόπωρο με το όνομα “Two Moons” για το οποίο είμαι πολύ ενθουσιασμένη γιατί νοιώθω ότι θα κυκλοφορήσει ακριβώς τη κατάλληλη στιγμή. Oι στίχοι του είναι ακριβώς αυτό που θέλω να πω και όταν αυτό συμβαίνει είναι απίστευτο συναίσθημα.
Μόλις ολοκλήρωσα τις ηχογραφήσεις για το πρώτο μου προσωπικό album, το οποίο είναι ένα ερωτικό γράμμα στον πλανήτη μας και μια νοητική εξερεύνηση του πού στεκόμαστε αξιακά ως ανθρώπινο είδος απέναντι στη γη, στο περιβάλλον και στα ζώα και το πώς τα διαστημικά ταξίδια μπορούν να επηρεάσουν τις αξίες και την ιδεολογία μας. Είμαι λοιπόν στο τελικό στάδιο για αυτή την κυκλοφορία, στην οποία έχω δώσει όχι ένα αλλά πολλά κομμάτια από την ψυχή μου! Ανυπομονώ να μοιραστώ αυτή τη δουλειά, νιώθω απίστευτα περήφανη και έχω μεγάλη χαρά για αυτήν!

Θέσε και απάντησε μία ερώτηση που θα ήθελες να σου κάνουν μέχρι τώρα και δεν έχεις ερωτηθεί.

Δεν είναι μια ερώτηση για συνέντευξη, και η ερώτηση είναι:
Με αγαπάς;”
Εφόσον αυτή είναι μια συνέντευξη όμως, θα τη θέσω στον εαυτό μου και θα την απαντήσω κιόλας “Ναι. Συγχώρεσέ μου ότι ακόμα μαθαίνω το πώς”.

https://www.facebook.com/soannefair/

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us