“To Know Us Better #12” - Στήλη Γνωριμίας Strummer Radio - The Man & His Failures

Ο πολυπράγμων Μάνος Καρακατσάνης δεν μας είναι καθόλου άγνωστος. Για αυτό ευθύνονται οι Mani Deum, τα dj set του -επιτρέψτε μας να μνημονεύσουμε τις (προ-covid) Τρίτες στο Barrett- και φυσικά το Syd Records, το μικροσκοπικό δισκάδικο της οδού Πρωτογένους, που παραμένει σταθερά ένα από τα πιο ενημερωμένα και φιλόξενα δισκοπωλεία της πόλης.

Με αφορμή την κυκλοφορία του EP “MMXX”, ζητήσαμε από τον Μάνο να μας επανασυστηθεί και να μας συστήσει τους The Man & His Failures.

 ΜΜΧΧ EP

Ποιοι αποτελούν τους The Man & His Failures και πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το συγκρότημα;

Οι TM&HF αυτή την στιγμή είναι οι Μάνος Καρακατσάνης, Αλέκος Σώρρος, Μέμος Πιλαφτσής και Δημήτρης Γεωργόπουλος. Έχουν beats, samples, synths, ηλ. μπάσο, ηλ. κιθάρες και φωνή. Το project δημιουργήθηκε το 2018 όταν για κάποιους λόγους η άλλη μου μπάντα (Mani Deum) έπρεπε να μπει αναγκαστικά σε παύση. Οπότε ξεκίνησε σαν σόλο δουλειά και έτσι βγήκε το 2018 επίσης η πρώτη κυκλοφορία. Το 2019 καταλήξαμε στο συγκεκριμένο line up της μπάντας, το οποίο είναι αυτό που θεωρώ πως πρέπει και αρμόζει στο πλάνο που είχα στο μυαλό μου από την αρχή.

Πώς προέκυψε το όνομα της μπάντας;

Ήταν τίτλος ενός κομματιού που έγραφα εκείνη την εποχή για τους Mani Deum αλλά για κάποιον λόγο δεν μου ταίριαζε στο υπόλοιπο ύφος των κομματιών εκείνης της περιόδου, το κράτησα σαν όνομα γιατί μου άρεσε και καθρεφτίζει την οπτική μου για την ανθρωπότητα, και οι στίχοι εκείνου του κομματιού έγιναν οι στίχοι για το κομμάτι Persona Non Grata των TM&HF.

Τι σας ώθησε στη δημιουργία του νέου δίσκου;

Τα τραγούδια του MMXX EP γράφτηκαν με τη λογική του να μπουν στο πρώτο full album των TM&HF με τη διαφορά πως γράφτηκαν πριν την πανδημία και πριν αλλάξουμε τόσο πολύ μέσα μας. Οπότε αποφασίσαμε να τα συγκεντρώσουμε σε μια κυκλοφορία μαζί με δυο remix από αγαπημένους φίλους και καλλιτέχνες (Conjecture, George Nikas με την Ειρήνη Αργύρη στην φωνή) και να βγουν ως αυτόνομη κυκλοφορία. Το υλικό του πρώτου δίσκου γράφεται αυτή την περίοδο και έχει διαφορές και σαν concept και ηχητικά. Θα έχει τον τίτλο “Survival Kit” και ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει μέσα στο 2021.

Ποιους καλλιτέχνες/μπάντες θα αναγνωρίζατε ως επιρροές; Έχετε όλα τα άτομα παρόμοιες επιρροές;

Έχουμε όλοι μια κοινή αισθητική όταν πιάνουμε τα κομμάτια των TM&HF σίγουρα. Οι επιρροές δεν είναι πάντα άμεσα σε καλλιτέχνες που έχουν σχέση τα τραγούδια τους με τη μουσική μας, αλλά μπορεί να βρούμε πολύ ενδιαφέρον στο πώς χρησιμοποίησε τον εξοπλισμό του κάποιος και τι αισθητική παλέτα έφτιαξε για το αποτέλεσμα. Άρα θα σου έλεγα πως σίγουρα από old school industrial, minimal wave, EBM, electro, post punk, acid μέχρι και παλιό χιπ χοπ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τα αυτιά μας.

Σε ποια μεγάλη μπάντα ή καλλιτέχνη θα θέλατε να είστε support;

Μάλλον σε κανένα. Οι συνεργασίες είναι ωραίες να προκύπτουν όμορφα και φυσικά και με τους σωστούς όρους.

Με ποιον καλλιτέχνη ή παραγωγό (Έλληνα ή μη) θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Συνεργαζόμαστε με τον Πάνο Τσεκούρα και τα Top Floor studios ο οποίος είναι εξαιρετικός στην δουλειά του και σκύβει με πολλή αγάπη και υπομονή πάνω από το υλικό μας. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς;

Ποιο τραγούδι θα θέλατε να διασκευάσετε;

Πρόσφατα κάναμε μια Bandcamp κυκλοφορία με μια διασκευή που έχουμε κάνει στους αγαπημένους μας A.R.E. Weapons με καλεσμένο τον Μάκη Παπασημακόπουλο στη φωνή και σαν b-side έχει ένα πολύ όμορφο ρεμίξ από Staggered Heads. Αν τσεκάρετε το Bandcamp μας, μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν.

Πείτε μας μια αστεία/παράξενη ιστορία που σας έχει τύχει σε περιοδεία ή live.

Δεν έχουμε προλάβει να έχουμε πολλές αστείες ή παράξενες ιστορίες από συναυλίες μας γιατί η μπάντα είναι σχετικά καινούργια και δεν γίνονται λάιβ εδώ και καιρό, αλλά σίγουρα θυμάμαι ευχάριστα τις μπίρες με τους Fontaines D.C. μετά το λάιβ μας εδώ στο Death Disco, και τη συναυλία μας με τους Strawberry Pills και Lip Forensics πάλι στο ίδιο μαγαζί.

Το τελευταίο άλμπουμ που αγόρασε το κάθε μέλος/ τι ακούτε αυτόν τον καιρό;

Μάνος: cEvin Key - Resonance, Μέμος: Fontaines D.C. - A Hero’s Death, Αλέκος: Arab Strap - As Days Get Dark, Δημήτρης: Squid - Bright Green Field.

Το φορμάτ της μουσικής (βινύλιο, cd, mp3) παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στις κυκλοφορίες σας;

Ναι, παίζει, οι δυο κυκλοφορίες TM&HF μέχρι στιγμής έχουν βγει σε κασέτα που ήταν αρκετά ιδιαίτερο format, το άλμπουμ σίγουρα σε βινύλιο. Η αλήθεια είναι πως αγαπάμε όλα τα format.

Πώς βλέπετε τον ρόλο του καλλιτέχνη στην κοινωνία; Τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα σας επηρεάζουν;

Μας επηρεάζουν άμεσα και πολύ και είναι πράγματα που λέμε έντονα και στα κομμάτια. Ο καλλιτέχνης είναι ένας αγωγός που οφείλει να μιλάει, να προκαλεί και να πυροδοτεί σκέψη και διάλογο.

Ασχολείστε με κάποια άλλα projects πέρα από την μπάντα;

Εγώ είμαι και ιδρυτικό μέλος των Mani Deum ενώ θα κυκλοφορήσω και λίγη μουσική σε πιο πειραματική φόρμα ως Asylum Promises, αλλά αυτό ακόμα έχει μέλλον. Ο Αλέκος Σώρρος έχει περάσει επίσης από πολλά σχήματα ενώ συνεργάζεται μόνιμα και με τον Sigmataf. Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος είναι και στους Deaf Radio, The Same River, Bombing The Avenue πάντα στη θέση του μπάσου ενώ τον έχετε ακούσει και στους Cyanna Mercury. O Μέμος Πιλαφτσής επίσης έχει περάσει από διάφορα πρότζεκτ ως κιθαρίστας και μουσικός, όπως The Rattler Proxy και BNC The Disco Vampire.

Μουσικός ή dj; Αν έπρεπε να κάνετε μόνο ένα από αυτά, τι θα διαλέγατε;

Μουσικός.

Γράψτε ένα σχόλιο για την τωρινή μετα-COVID κατάσταση και το πώς σας έχει επηρεάσει ως μπάντα, και μοιραστείτε μαζί μας κάποιες «οδηγίες επιβίωσης» που ακολουθείτε.

Μας έχει επηρεάσει πολύ και σε πολλά θέματα ταυτόχρονα. Σίγουρα όλο το σκηνικό αλλάζει και αυτό δεν γίνεται να μην αποτυπωθεί σε οτιδήποτε κάνεις. Οδηγίες επιβίωσης είναι το υγιές ξέσπασμα και εκτόνωση στη μουσική και στη δημιουργία μάλλον για εμάς, αλλά στον καθένα ό,τι λειτουργεί καλύτερα.

Τί να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Σίγουρα έναν δίσκο που ανυπομονούμε να μοιραστούμε και κάποιες ακόμα κυκλοφορίες και συνεργασίες.

Θέστε και απαντήστε μια ερώτηση που θα θέλατε να σας κάνουν μέχρι τώρα και δεν έχετε ερωτηθεί.

Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση και την κουβέντα, νομίζω τα είπαμε όλα τα βασικά, από εκεί και πέρα περισσότερα στις σελίδες της μπάντας. Καλή δύναμη!

Support the band:
Bandcamp: https://themanandhisfailures.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/themanandhisfailures

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us