“To Know Us Better #15” - Στήλη Γνωριμίας Strummer Radio - Royal Arch

Οι Royal Arch δημιουργήθηκαν στην αρχή της πανδημίας Covid και πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους 7ιντσο, αποδεικνύοντας έτσι ότι η μουσική έκφραση δεν εμποδίζεται πάντα από παγκόσμιες κρίσεις, και μπορεί να δράσει ως βάλσαμο σε πληγές.

Ο ρόλος ενός καλλιτέχνη είναι πολύ σημαντικός στην κοινωνία μας.
Όπως είδαμε και τώρα με τον Covid, το μόνο που έμεινε και μας κρατούσε ζωντανούς είναι η τέχνη

Εμείς στον Strummer Radio ήρθαμε σε επαφή με τους Royal Arch για να μάθουμε περισσότερα για την μπάντα!

Ποιοι αποτελούν τους Royal Arch και πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το συγκρότημα;

Οι Royal Arch είναι μια πενταμελής μπάντα από την Αθήνα, η οποία δημιουργήθηκε το 2020 και αποτελείται από τους: Ηλία Μασρί (φωνητικά), Νίκο Κόκκινο (κιθάρα), Ορέστη Λουκά (μπάσο), Ηλία Κόκκινο (ντράμς) και Βασίλη Δούση (κιθάρα).
Οι Royal Arch υπήρχαν σαν ιδέα πολλά χρόνια πριν, μιας και οι 4 από τους 5 ήμασταν συμμαθητές στο ίδιο σχολείο.
Η μπάντα πήρε την τελική της μορφή με την έλευση του Ηλία Μασρί στα φωνητικά και από τότε ξεκίνησε εντατικά τις πρόβες. Το να έρθει η ηχογράφηση του πρώτου σινγκλ από τον επερχόμενο 7ιντσο δίσκο ήταν πια θέμα χρόνου και μόνο.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ντεμπούτο σας “La Nuit”.

“La Nuit” είναι το πρώτο κομμάτι των Royal Arch. Θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο 7” στις αρχές του 2022 από την Make me Happy Records (EU), Jigsaw Records (US) και Fastcut Records (AS). Είναι η ιστορία ενός ζευγαριού που συναντιέται τυχαία πολλά χρόνια μετά μέσα σε ένα μπαρ στο Παρίσι. 
Θα τολμήσουν αυτό που δεν τόλμησαν ποτέ στο παρελθόν, να περάσουν τη βραδιά μαζί και να αφεθούν στη δύναμη του έρωτα και των συναισθημάτων. Εκεί βλέπουν το ότι όσα χρόνια και να περάσουν, όσες δυσκολίες και να τους χωρίζουν, το συναίσθημα είναι αθάνατο και πρέπει να καταστρέψουν ό,τι τους κρατά χώρια, ακόμη και αν αυτό αποβεί μοιραίο για έναν από τους δύο. Το “La Nuit” είναι ένα κομμάτι με πολλές ερμηνείες για το πώς τελείωσε εκείνη η νύχτα του ζευγαριού στο Παρίσι. Είναι στο χέρι του ακροατή να αποφασίσει και να φανταστεί αν αυτό ήταν το τέλος ή η αρχή, ανάλογα με τις εμπειρίες του.

Ποιους καλλιτέχνες / μπάντες θα αναγνωρίζατε ως επιρροές; Έχετε όλα τα άτομα παρόμοιες επιρροές;

Όλα τα μέλη της μπάντας έχουν σχεδόν τα ίδια μουσικά ακούσματα.
Οι μουσικές επιρροές της μπάντας μας είναι πολλές, παρ’ όλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι οι Joy Division, οι The Cure, οι The Smiths, οι The 1975 και οι Editors έχουν ένα μεγάλο μερίδιο και ιδιαίτερη θέση στη μουσική μας αλλά και στις καρδιές μας.

Τις τελευταίες μέρες, μετά και την κυκλοφορία του κομματιού “La Nuit”, μοιάζει να έχετε μεγάλη προβολή και απήχηση. Πώς σας κάνει να αισθάνεστε αυτό; Πώς το αντιμετωπίζετε;

Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του, και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένους. Με το La Nuit θέλαμε να δώσουμε το μουσικό μας στίγμα και πιστεύουμε ότι το καταφέραμε. Μετά από τόσο καιρό σκληρής δουλειάς εν μέσω της πανδημίας, είναι μια δικαίωση και μας δίνει παραπάνω ευθύνη στο να δημιουργήσουμε καινούριο υλικό που θα αγαπήσει ο κόσμος. 

Το κομμάτι συνοδεύεται από ένα πολύ όμορφο βίντεο κλιπ σε σκηνοθεσία των Valissia Odell και Άρης Αθάνατος. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό. 

Ήταν μια πολύ όμορφη συνεργασία με τον Άρη και την Valissia, και σαν πρώτη εμπειρία ήταν απολαυστική και ιδιαίτερη. Πάνω απ’ όλα, είμαστε χαρούμενοι που βγήκε ένα τόσο ωραίο αποτέλεσμα που συνοδεύει τη μουσική μας και αυτό μας ωθεί στο να ανυπομονούμε να βιώσουμε την εμπειρία αυτή ξανά για το επόμενο σινγκλ μας.


Το mastering του ίδιου του κομματιού έγινε από τον Nick Townsend στην Καλιφόρνια, πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Αρχικά οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον παραγωγό μας Άλεξ Μπόλπαση, έναν άνθρωπο που ήταν δίπλα μας από την πρώτη μέρα και πίστεψε και συνεχίζει να πιστεύει στο μέλλον της μπάντας μας. Μέσα από την συνεργασία μας μαζί του μάθαμε να δουλεύουμε καλύτερα σαν μπάντα, όχι μόνο στη διαδικασία της σύνθεσης των κομματιών μας, αλλά και στον τρόπο που πρέπει να γίνεται “αποδοτική” μια πρόβα. Όσον αφορά στο mastering του κομματιού, ο Nick Townsend συνεργάζεται με τον Άλεξ πολλά χρόνια, και έχοντας δει τη δουλεία του, το να αφήσουμε στα χέρια του την τελική πινελιά του κομματιού μας ήταν το πιο ιδανικό που μπορούσε να γίνει για το “La Nuit”.

Ποιο τραγούδι θα θέλατε να διασκευάσετε;

Ένα από τα κομμάτια που θα θέλαμε να διασκευάσουμε είναι το “Disorder” των Joy Division. 

Σε ποια μεγάλη μπάντα ή καλλιτέχνη θα θέλατε να είστε support; 

Κάποιες από τις μπάντες που θα θέλαμε να είμαστε support είναι οι Foals, Wolf Alice, Fontaines DC, και βέβαια στους πολυαγαπημένους μας Editors.

Το τελευταίο άλμπουμ που αγόρασε το κάθε μέλος της μπάντας / Τι ακούτε αυτόν τον καιρό;

Ηλίας Μασρί (φωνητικά): Τελευταίος δίσκος που αγόρασα είναι o “Notes On An Unconditional Forms” των the 1975. Δυο μπάντες που ακούω περισσότερο αυτή την περίοδο είναι οι The Smiths και οι Joy DivisIon. 
Νίκος Κόκκινος (κιθάρα): Τελευταίος δίσκος που αγόρασα είναι o “Tickets To My Downfall” του Machine Gun Kelly. Δυο μπάντες που ακούω περισσότερο αυτή την περίοδο είναι οι Palace και οι Foals. 
Ορέστης Λουκάς (μπάσο): Τελευταίος δίσκος που αγόρασα είναι o “It Won't Always Be Like This” των Inhaler. Δυο μπάντες που ακούω περισσότερο αυτή την περίοδο είναι οι Wolf Alice και οι Interpol.
Ηλίας Κόκκινος (ντραμς): Τελευταίος δίσκος που αγόρασα είναι o “A Hero's Death” των Fontaines DC. Δυο μπάντες που ακούω περισσότερο αυτή την περίοδο είναι οι Beach House και The National.
Βασίλης Δούσης (κιθάρα): Τελευταίος δίσκος που αγόρασα είναι o “Ohsin” των Diiv. Δυο μπάντες που ακούω περισσότερο αυτή την περίοδο είναι οι King Gizzard & the Lizard Wizard και Fontaines DC.

Το φορμάτ της μουσικής (βινύλιο, cd, mp3) παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στις κυκλοφορίες σας;

Επιλέξαμε τη μορφή του βινυλίου γιατί κρατά ακόμα τον ρομαντισμό του. Είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου τα βινύλια ήταν παντού μέσα στο σπίτι, και όλοι μας από μικροί καταφεύγαμε σε αυτά προσπαθώντας να “ανακαλύψουμε” ήχους. Με τέτοια βιώματα, ήταν αναπόφευκτο για όλους μας η επιλογή της κοπής βινυλίου για την πρώτη μας επίσημη δουλειά.

Πώς βλέπετε τον ρόλο του καλλιτέχνη στην κοινωνία; 

Ο ρόλος ενός καλλιτέχνη είναι πολύ σημαντικός στην κοινωνία μας. Όπως είδαμε και τώρα με τον Covid, το μόνο που έμεινε και μας κρατούσε ζωντανούς είναι η τέχνη. Μερικές φορές μπορεί η φωνή ενός ανθρώπου να είναι το καταφύγιο κάποιου άλλου όταν υπάρχουν δύσκολες στιγμές στο κομμάτι συναισθημάτων ή και στη ζωή του γενικότερα. Οπότε πρέπει ο καλλιτέχνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο τι λέει και τι κάνει, γιατί από πίσω του υπάρχει κόσμος που τον ακολουθεί και που πολλές φορές ταυτίζει τον εαυτό του μαζί του. 
Ο κάθε καλλιτέχνης εκφράζεται με τον δικό του μοναδικό τρόπο μέσα από τη μουσική του. 
Το κοινό που τον ακολουθεί βρίσκει μέσα στη μουσική και τους στίχους τα ίδια βιώματα με τα δικά του.

Ευχαριστούμε τους Royal Arch για αυτή τη συνέντευξη και τους ευχόμαστε το 2022 να προσφέρει ευκαιρίες για live και επιπλέον releases! Μπορείτε να βρείτε το λινκ για το video του La Nuit, εδώ.

Support the band:
Facebook
Instagram
Bandcamp pre-order

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us