“To Know Us Better #21” - Loose Ties

Οι Loose Ties, εμπνευσμένοι από το διατοπικό παρόν και μέλλον, επιστρέφουν με τη δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά “Odd One Out”, και με αφορμή την live παρουσίασή της (19 Μαρτίου @ six d.o.g.s), μας συστήνονται μουσικά και προσωπικά.

Οι Loose Ties είναι μια αγγλόφωνη μπάντα που δημιουργήθηκε το 2017, έχοντας ήδη παίξει σε διάφορες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ της Αθήνας. Με ήχο που επηρεάζεται από τη funk και την εναλλακτική ροκ, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα πολυάριθμες επιρροές και στυλιστικά στοιχεία, επανέρχονται δισκογραφικά με το δεύτερο άλμπουμ τους, Odd One Out.

Με αφορμή τη ζωντανή παρουσίαση του δίσκου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου στο six d.o.g.s, συνομιλήσαμε με τους Loose Ties και τους ζητήσαμε να μας συστηθούν, προσωπικά και μουσικά.

S.R. Ποιοι αποτελούν το σχήμα Loose Ties και πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το συγκρότημα;

L.T. Το συγκρότημα ξεκίνησε το 2017, όταν ο Ντίνος (μπάσο), μέσω αγγελίας βρήκε τον Πέτρο (κιθάρα) και τον Παντελή (πλήκτρα). Η Δέσποινα (φωνή) και ο Γιώργος (ντραμς) μπήκαν το 2019 και έδεσαν αμέσως με το ύφος και το κλίμα της μπάντας.

S.R. Πώς προέκυψε το όνομα της μπάντας;

L.T. Μας αρέσει να δίνουμε μια διαφορετική ιστορία κάθε φορά που μας κάνουν αυτήν την ερώτηση. Αυτή την φορά θα πούμε πως προέκυψε από τη σύνθεση των ονομάτων 2 συνθετών, του William Loose και του Ties Melema.

S.R. Τι σας ώθησε στη δημιουργία μουσικής;

L.T. Θεωρούμε ότι η δημιουργία οποιασδήποτε μορφής τέχνης αποτελεί ορμέμφυτο. Ξεκινάει εκ των έσω, ως η ανάγκη να πούμε μια ιστορία, ή για να είμαστε ακριβείς, ανακύπτει η ιστορία αυτή καθαυτή και απαιτεί να ειπωθεί. Έπειτα έρχεται η ανάγκη να μοιραστούμε την ιστορία αυτή και η ελπίδα ότι υπάρχει κόσμος που θα ταυτιστεί με αυτά που έχουμε να πούμε.

S.R. Ποιους καλλιτέχνες/μπάντες θα αναγνωρίζατε ως επιρροές; Έχετε όλα τα άτομα παρόμοιες επιρροές;

L.T. Τυχαίνει κ όλοι έχουμε διαφορετικές μουσικές αφετηρίες και ίσως αυτό είναι που οδηγεί στο να διαμορφώσουμε έναν πιο ιδιαίτερο και πολύπλευρο ήχο. Η τραγουδίστριά μας, η Δέσποινα, αγαπά τους τραγουδοποιούς που γράφουν ποπ με άποψη, και είναι λάτρης της ιδέας του "μεγάλου" ρεφρέν. Αν έπρεπε να διαλέξει να γράφει σαν κάποιον, θα διάλεγε τον Prince, αλλά η δημιουργική της διαδικασία επηρεάζεται από πληθώρα καλλιτεχνών, όπως οι Beatles, η Tracy Chapman, ο Phil Collins, η Janelle Monae και πολλοί πολλοί άλλοι.

S.R. Ασχολείστε με κάποια άλλα projects πέρα από την μπάντα;

L.T. Ο Γιώργος και ο Παντελής παίζουν και σε άλλα σχήματα κατά καιρούς αλλά οι Loose Ties είναι το main project όλων μας.

S.R. Μαζί με το δεύτερο άλμπουμ σας “Odd One Out” κυκλοφορήσατε και ένα video clip για το κομμάτι “Superhuman”. Ποια ήταν η βασική ιδέα πίσω από το clip και το ίδιο το κομμάτι;

L.T. Το τραγούδι  μιλάει για την αυτοδιάθεση και το δικαίωμα να είσαι sui generis. Πήραμε την ιδέα από το Σταρ Τρεκ και το sci-fi των 70/80's όπου συνήθως το μοντέρνο ισοδύναμο του αρχετυπικού θλιμμένου παλιάτσου (ρομπότ, ανθρωποειδή, κλώνοι, αλιεν) βρίσκεται απομονωμένο λογω της διαφορετικότητάς του. Και την προσαρμόσαμε ώστε να μεταδώσει ένα σύγχρονο μήνυμα για την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τις πολλές αποχρώσεις της ύπαρξης.
Προφανώς όλα αυτά ήταν πολύ φιλόδοξο και δύσκολο να αποδοθούν σε ένα βίντεο 4 λεπτών, οπότε για τις ανάγκες του κλιπ ο σκηνοθέτης μας, ο Αχιλλέας Τσούτσης, πήρε το μήνυμα και το προσάρμοσε στο πιο γνώριμο σε όλους μας, υπαρξιακό άγχος του λεγομένου "rat race"- της καθημερινής οκτάωρης (η συνήθως χειρότερης) εργασίας χωρίς προοπτικές και χωρίς κάποια σανίδα σωτηρίας που να κάνει τη ζωή ενδιαφέρουσα ή ελπιδοφόρα.

S.R. Πώς θα περιγράφατε τον ήχο του “Odd One Out”;

L.T. O ήχος του δίσκου είναι πλουραλιστικός και λίγο μαξιμαλ, αλλά χωρίς να φλυαρεί ή να στερείται συνοχής. Τα κομμάτια ενώνονται από τα κοινά θεματικά νοήματα της δυστοπίας, του υπαρξιακού άγχους που ενέχει η σύγχρονη αστική ζωή, της αποξένωσης και της μοναξιάς. Αλλά φυσικά δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για τόσο σκοτεινά θέματα χωρίς να υπάρχει λίγο χιούμορ, ή χωρίς μαχητική διάθεση, οπότε φροντίσαμε ο ήχος να τα αντικατοπτρίζει όλα αυτά.

S.R. Στην μετα-covid εποχή βλέπουμε ένα θερμό κύμα υποστήριξης προς την Ελληνική σκηνή, με πολλά live να γίνονται σχεδόν ακαριαία sold out, μεταξύ άλλων. Γιατί θεωρείτε πως συμβαίνει αυτό;

L.T. Για αρχή, θέλουμε να πούμε ότι υπάρχουν πολλές καλές μπάντες στην ελληνική σκηνή, για όλα τα γούστα, και τις ανακαλύπτουν όλο και περισσότεροι. Έπειτα, όλος ο κόσμος, όπως και μεις, πιέστηκε τα τελευταία χρόνια από την περίοδο covid και τις πολλαπλές καραντίνες, οπότε υπάρχει και μια λογική ξεσπάσματος. Τέλος, με όλο τον πόλεμο που δέχεται ο κόσμος της τέχνης τους τελευταίους μήνες, με την υποβάθμιση των πτυχίων και των δουλειών τους, θα το ερμηνεύαμε και σαν μια μορφή αλληλεγγύης.

S.R. Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

L.T. Για αρχή έχουμε το live μας,  για την παρουσίαση του Odd One Out, στις 19/03 με guests τους Birds of vale. Μες την χρονιά ελπίζουμε να κάνουμε και άλλα lives εντός και εκτός Αθηνών. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει ήδη να δουλεύουμε ιδέες και τραγούδια που θα είναι μέρος της τρίτης δισκογραφικής μας δουλειάς.

Loose Ties Live at six d.o.g.s
with special guests Birds Of Vale
Friday, March 19, 2023
Doors: 21:00

Tickets : https://www.viva.gr/tickets/music/loose-ties-w/birds-of-vale/


LINKS:

Site: https://loosetiesband.com
Facebook: https://www.facebook.com/theloosetiesband
Instagram: https://instagram.com/tltband
Bandcamp: https://looseties1.bandcamp.com/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCeQYa9Zo5KI6NKXtiSLDBHw
Spotify: https://open.spotify.com/artist/2MvvmphbWnAudIxyRKkuey

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us