“To Know Us Better #22” - Σταύρος Άλλος

O Σταύρος Άλλος είναι ένας τραγουδοποιός με παρελθόν στην ελληνική εναλλακτική σκηνή, και για πρώτη φορά μας συστήνετε με αυτό το όνομα και ακριβώς την ιδιότητα αυτού που λέμε από παλιά singer-songwriter.

Τα κομμάτια του πρώτου του άλμπουμ, διακρίνονται από μια πηγαία ευαισθησία και ειλικρίνεια. Επίσης, το γεγονός ότι εναλλάσσονται τραγούδια, άλλα με μόνο φωνή και μια κιθάρα, και άλλα με πιο πλούσιες ενωρχηστρώσεις, είναι κάτι που στο δικό μου τουλάχιστον αυτί, λειτουργεί ιδανικά και πολύ ευχάριστα. Προσωπικά και με τελείως υποκειμενικά κριτήρια ξεχωρίζω τα τραγούδια “Μαγικά πρωινά” και “Βία, Σικάγο”. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να βρει τα δικά του/της αγαπημένα κομμάτια. Το “Για τη Νόρα” είναι ακριβώς ο δίσκος που κατεξοχήν ταιριάζει να ακούς στο δωμάτιό σου, ενώ χάνεσαι στις σκέψεις σου ή χαζεύεις τον καιρό έξω από το παράθυρο.

Καλώς μας ήρθε ο Σταύρος, λοιπόν!

Τα τραγούδια σου είναι προϊόντα βιωμάτων ή φανταστικές ιστορίες; Γενικά, από τι αντλείς έμπνευση;

Είναι μίξη και των δύο. Δεν θα έπρεπε να έχει τόσο πολλή σημασία αυτό για τον ακροατή. Είναι νόσος των καιρών μας να θέλουμε να ξέρουμε τα πάντα. Είναι απλώς τραγούδια, και αυτός που θα συνδεθεί θα είναι για δικούς του λόγους.

stavros_2.jpg

Στο δελτίο τύπου γράφεις ότι τα τραγούδια του άλμπουμ ηχογραφήθηκαν δίχως υπολογιστή και ψηφιακά μέσα, αλλά με πίστη στον αναλογικό ήχο. Σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που πεθαίνει να μας μιλήσεις γι’ αυτή την εμπειρία. Περιέγραψέ μας την όλη διαδικασία (τι σας δυσκόλεψε, πού βοηθηθήκατε κλπ).

Ήταν πολύ ιδιαίτερη διαδικασία για μένα, γιατί δεν είχα ξανακάνει κάτι τέτοιο, ούτε ως ηχολήπτης ούτε ως μουσικός. Ο Σέργιος (Βούδρης), που υπογράφει την παραγωγή και την ενορχήστρωση, το έχει ξανακάνει σε δικούς του δίσκους στο παρελθον (The Voyage Limpid Sound). Αρχικά, θέλαμε να θέσουμε έναν περιορισμό, ο οποίος θα μας βοηθούσε να δημιουργήσουμε πάνω σε όσο πιο στιβαρές βάσεις και να μην αναλωθούμε με διακοσμητικά στοιχεία. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε σε 8 κανάλια. Κάναμε την μίξη δίνοντας μια μέρα σε κάθε κομμάτι. Το δύσκολο ήταν πως υπήρξαν πολλές μέρες που βρισκόμασταν, προσπαθούσαμε, και εν τέλει δεν κρατάγαμε τίποτα. Αυτή πιστεύω πως είναι η πολυτέλεια της αναλογικής διαδικασίας, το ότι επιτρέπεις στον εαυτό σου να ασχοληθεί με τα κομμάτια, χωρίς να επιβάλλεται να ηχογραφηθεί κάτι. 

Ένας φίλος που άκουσε τα τραγούδια σου μου ζήτησε να σε ρωτήσω αν έχεις υπόψη σου τα τραγούδια του Βαγγέλη Γερμανού. Μεταφέρω την ερώτηση, λοιπόν, και αν θες, πες μας ποιες μουσικές αγαπάς και πιστεύεις πως σε έχουν διαμορφώσει ως μουσικό.

Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που θυμάμαι και μ’ αρέσει πάρα πολύ είναι “ο Κηπουρός”. Οι Radiohead είναι η μεγάλη μου αγάπη στη μουσική. Ο δίσκος γράφτηκε έχοντας στο μυαλο μου τον Elliott Smith και τον Nick Drake, αν και δεν νομίζω ότι διακρίνεται εύκολα. Από την εγχώρια μουσική, αν έχω ακούσει κάτι πολύ είναι Χατζηδάκι και Θεοδωράκη, αν και μεγαλώνοντας, αυτοί που με γοήτευσαν πραγματικά ήταν ο Παπάζογλου και οι Χειμερινοί Κολυμβητές.

Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν το 2020, εντούτοις, το “Για τη Νόρα” κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα. Αφενός σου εύχομαι να ταξιδέψει μακριά και ν’ αγαπηθεί, αφετέρου θέλω να μοιραστείς μαζί μας – αν δεν έχεις αντίρρηση – πως αντιμετώπισες την περίοδο της καραντίνας σε ανθρώπινο όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Προφανώς ήταν πολύ δύσκολα. Το αστείο είναι ότι δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση πως μπορείς να εκμεταλλευτείς καλλιτεχνικά την περίοδο της απραγίας, αλλά δεν λειτούργησε καθόλου έτσι, για μένα τουλάχιστον. Με επηρεάζει άμεσα το τι συμβαίνει γύρω μου, και δεν νομίζω ότι το στρες και η αγωνία της καραντίνας μπορεί να ευοδωθεί και να προσφέρει καρπούς γενικώς και αορίστως. Θέλω να πω, η τραγουδοποιΐα δεν είναι απλώς θέμα ελεύθερου χρόνου.

stavros3.jpg

Την Παρασκευή θα παρουσιάσεις τα τραγούδια σου σε έναν καινούργιο συναυλιακό χώρο. Θα είναι η πρώτη φορά που θα ανέβεις στην σκηνή ως Σταύρος Άλλος; Τι να περιμένει το κοινό; Εσύ πώς νιώθεις περιμένοντας το λάιβ;

Εγώ το περιμένω πολύ καιρό, γιατί επιτέλους θα παίξω με τους ανθρώπους που δουλέψαμε μαζί, θα παρουσιάσουμε όλον τον δίσκο και κάποιες επιλεγμένες διασκευές, όπως μας αρέσει. Θα έχω επίσης και βινύλια! Θα με προϋπαντήσει ο Άλεξ, (Logout) που έχει ξαναπαίξει στο ΠΛΥΦΑ, και είμαστε φαν ο ένας του άλλου από παλιά. Επίσης, θα έχω και μία guest εμφάνιση – έκπληξη.

Αν δεν γίνομαι αδιάκριτος, ποια είναι η “Νόρα”;

Η Νόρα Βαλσάμη. 

Μοιράσου μαζί μας τα αγαπημένα σου άλμπουμ/βιβλία/ταινίες/σειρές, ό,τι θέλεις.

Με δυσκολεύει πολύ η ερώτηση, γιατί δεν είμαι καλός με τις λίστες και τις ταξινομήσεις. Θα αναφέρω τα πιο πρόσφατα αγαπημένα μου.

Δίσκος: Σταύρος Τσαντές - Οι παιδικές συνήθειες του πατέρα μου.

Βιβλίο: Πως δραπέτευσα από την λεγεώνα των ξένων του Γ. Μανιάτη

Ταινία: Οφειλή, του Σταύρου Ψυλλάκη

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και καλή επιτυχία στο λάιβ και στα μουσικά σου ταξίδια!

Σε ευχαριστώ και εγώ πολύ!


Ο Σταύρος Άλλος την Παρασκευή 12/5 θα παρουσιάσει το άλμπουμ του ζωντανά, με πλήρη μπάντα, στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ*. Ώρα έναρξης 21:00 με σαπόρτ τον Logout

*Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ (Κόνιτσας 39 με Σπύρου Πάτση, Αθήνα)

photo credit: Μαρίζα Καψαμπέλη


Σταύρος Άλλος - Social Media

Facebook

Instagram

Bandcamp

//www.youtube.com/@StavrosAllos">Youtube

Spotify

Κώστας Μαζιώτης

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us