Best new music may 2021

Strummer Radio's Taste in Music - May 2021

Οι παραγωγοί του Strummer Radio επιλέγουν για το μήνα Μάιο τα καλύτερα τραγούδια που άκουσαν το τελευταίο διάστημα και ξεχώρισαν. Όλα τα τραγούδια συγκεντρώθηκαν σε ένα υπέροχο Mixtape και φυσικά ενσωματώθηκαν στην playlist του σταθμού. 

 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα τραγούδια καθώς και ορισμένα σχόλια γύρω απο αυτά: 

01. European Sun - So Small (lemonostiftis fridays 10.00 - 12.00)

Μου πήρε 4-5 μήνες να ανακαλύψω ετούτο το indie-pop ντεμπούτο των European Sun από το Bristol αλλά πρόλαβε κι έγινε αγαπημένο μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η indie-pop των European Sun, με αναφορές άλλοτε σε J. Richman και Velvet κι άλλοτε σε Felt και Hefner σου φέρνει στο μυαλό τις ηχογραφήσεις της Postcard ή της Sarah Records σε μια πιο ενήλικη, ώριμη (ηλικιακά) – μα εξίσου σκεπτόμενη - εκδοχή.


02. FAZI - you turn my face to another day (with grace every last saturday of the month 10.00 - 12.00)
03. Vassilis Fotou - Knossos (radio tangier thursdays 16.00 - 18.00)

Μάλλον αγέννητοι οι περισσότεροι το 1983 όταν ο Βασίλης Φώτου κυκλοφορούσε το LP "Minotaurus", ένα Cretan-electro-fusion που από τα καλάθια δισκάδικων πέριξ της Αθηνάς έφτασε να πουλιέται από 50-135 ευρώ στο discogs (μην ρωτήσετε από πού κατάγεται ο ακριβότερος πωλητής...). Εδώ ακούμε το Knossos, ένα από τα δύο πρωτότυπα θέματα του δίσκου


04. Liars - Sekwar (delicasseten mondays 20.00 - 22.00)

Τρία χρόνια μετά το “Titles With The Word Fountain”, ο Angus Andrew ανακοίνωσε την επιστροφή του στη δισκογραφία με το 10o album “των” Liars το οποίο θα φέρει τον τίτλο “The Apple Drop”. Το κλειστοφοβικό “Sekwar” αποτελεί την πρώτη γεύση από τον δίσκο που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Αυγούστου.


05. Sexual Purity - Never (dead moon nights sundays 18.00 - 20.00)

Sexy as f*ck. Μπορεί να φταίει η Αφροδίτη στους Διδύμους ή τα πρώτα ζεστά βράδια, μπορεί να φταίει το latex και το υπονοούμενο του βίντεοκλίπ του - το Never των ουκρανών Sexual Purity (see what they did there?) κερδίζει άξια τη θέση του στο mixtape του μήνα και τις καρδιές μας. Συστήνεται για λάτρεις των Boy Harsher και σίγουρα όχι για να το ακούτε στο γραφείο.


06. Denner - Life And Limb (the tell tale tracks tuesdays 20.00 - 22.00)

Πανέμορφοι darkwave ήχοι απο τους Denner μια Γαλλική μπάντα με έδρα τη Ρεν. Στις 16 Απρίλη κυκλοφοόρησαν τον δίσκο τους "Semi Monde". 


07. Collision – Colère (alternative values thursdays 18.00 - 20.00)

Με επιρροές που κυμαίνονται από τους Joy Division και τους Blitz , έως τους Camera Silens, οι Γάλλοι Collision μας προσφέρουν αυτό το περίτεχνο και ταυτόχρονα μελαγχολικό Album , σε αυτήν την παράξενη εποχή. Ολόκληρη η εικόνα είναι σκοτεινή και θλιβερή από τη μία πλευρά, αλλά από την άλλη είναι ένα τέτοιο Album, το ολοκαίνουργιο Sur les Trottoirs (Release date: April 10th 2021 ) , που σε κάνει να νιώθεις το αντίθετο - πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος!


08. Requin Chagrin - Fou (pan galactic rock blaster sundays 12.00 - 14.00 1st and 3rd week)

Διαλεγοντας ένα ανοιξιάτικο έως καλοκαιρινό κομμάτι αποδεικνύεται μια μονοσημαντη διαδικασία όταν η Γαλλίδα Marion Brunetto διαλέγει αυτην την εποχή να βγάλει το Bye Bye Baby της, μια αποκλειστικά δικη της δημιουργια και εκτέλεση. Καταληγουμε στο Fou...


09. Tune-Yards - Cannonball (no credits fridays 12.00 - 14.00)

Μία στο τόσο, βγαίνει και κάποια διασκευή που πραγματικά αξίζει το όνομά της ("διασκευή"), η οποία καταφέρνει δηλαδή Και να τιμήσει το αρχικό κομμάτι, Και να προσθέσει τη δική της νότα διαφορετικότητας. Μία τέτοια λοιπόν, είναι και το cover που έκαναν οι tUnE-yArDs στο γνωστό Cannonball των (the) Breeders!


10. Black Keys - Crawling Kingsnake (a pillow of secrets mondays 12.00 - 14.00)

Οι Black Keys στρέφονται πίσω στις αρχέγονες ρίζες του ροκ 'ν' ρολ, συνεργάζονται με βετεράνους μουσικούς του Αμερικανικού Νότου, διασκευάζουν John Lee Hooker, και το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό. Πρόγευση από τον προσεχή δίσκο τους με διασκευές σε μπλουζ τραγούδια από το Δέλτα του Μισισιπή. Το περιμένω με ανυπομονησία! ΥΓ Να μην ξεχνάμε ότι ακούμε και ροκ...


11. The Black Midi - John L (bananafish wednesdays 20.00 - 22.00)
12. Honeybender - There is No War in Ba Sing Se (mid western MIDI mondays 23.00 - 00.00)

Από το τρίτο και πιο πρόσφατο ep του math rock τρίο από το Portland, OR. με πολλές μουσικές αναφορές σε αγαπημένες μπάντες των 90's και από τις πρώτες μέρες του math rock και του post rock γενικότερα.


13. Clamm - Dog (sinnerman sundays 2nd and 4th week)

Οι Clamm μια τριμελής μπάντα απο τη Μελβούρνη κυκλοφόρησαν πρόσφατα το ντεμπούτο τους άλμπουμ. Κοφτοί καταιγιστικοί ήχοι που σίγουρα θα κάνουν τον Lemmy πολύ χαρούμενο, όπου και να είναι.


14. Iceage - Shelter Song (Everything Always Goes Wrong saturdays 20.00 - 22.00 every 2nd & 4th week)

Η αγαπημένη Post-punk μπάντα από την Κοπεγχάγη, Iceage, κυκλοφορεί το 5ο άλμπουμ της, Seek Shelter, από τη Mexican Summer. Ο δίσκος κυκλοφορεί στις 7 Μαϊου και εδώ ακούμε το Shelter Song, που είναι και το πρώτο τους βίντεο για το νέο άλμπουμ.


15. Du Blonde (feat. Ezra Furman) - I'm Glad That We Broke Up - (sail to the hinterland mondays 2nd & 4th week)

Η Du Blonde από το Newcastle εφτιαξέ μόνη της (DIY που λέμε και στη Ελλάδα) το τρίτο της αλμπουμ Homecoming, το οποίο θυμίζει πολύ indie μπάντες των 90ς όπως λατρεμένες Belly και Breeders. Με αρκετές συνεργασίες το αλμπουμ (Shirley Manson, Andy Bell), στο τραγούδι που επιλέξαμε είναι με την Ezra Furman.


16. New Pagans - Christian Boys (to beat the devil fridays 18.00 - 20.00)
17. speaker music - ex-american blues (lost daylight thursdays 12.00 - 13.00)

Ηλεκτρονικά dtrum beats από white noise, εμπνευσμένα από Rashied Ali, Max Roach, Metro Boomin και Steve Poindexter. Ο Speaker Music, κατά κόσμον DeForrest Brown, Jr. είναι εκπρόσωπος του Make Techno Black Again

18. Saber Rider - Transmission (deliberate wanderings thursdays every 2nd week 22.00 - 23.00)

Alice in impromix... Νέο e.p.Sprightly της Saber Rider (Αλίκη Λευθεριώτη) κυκλοφόρησε ψηφιακά πριν κανά μήνα και μας συγκίνησε. Εύγε!!!


19. Ethel Cain - Crush (dislocated days sundays 20.00 - 22.00)
20. Sheep, Dog & Wolf - Two-Minds (breakfast sessions saturdays 12.00 - 14.00)

Πίσω στο 2014 ο νεοζηλανδός Daniel McBride (a.k.a Sheep, Dog & Wolf) ήταν καυτό όνομα με κριτικές που τον παρουσίαζαν ως το νέο Sufjan Stevens. Στη συνέχεια πέρασαν 7 χρόνια αρνητικών σκέψεων, κατάθλιψης μέχρι να καταφέρει το 2021 να κυκλοφορήσει το δεύτερο album του. Όλα αυτά όμως τα διηγείται καλύτερα στο καταπληκτικό two minds, My head is aching
I can’t speak
My tongue is failing
I can’t breathe
I’m suffocating
That’s just me
 


21. Ducks Ltd. - As Big As All Outside (off the record thursdays 20.00 - 22.00)

Οι Ducks Unlimited από το Τορόντο του Καναδά, αφού έχουν μοιραστεί τη σκηνή με μπάντες όπως The Goon Sax και Rolling Blackouts Coastal Fever, συνεχίζουν την... αυστραλέζικη παράδοση με το ντεμπούτο EP τους "Get Bleak" που κυκλοφόρησε το 2019, αλλά το 2021 μετονομάζονται σε... Ducks Ltd. και το επανακυκλοφορούν από την Carpark΄αυτή τη φορά, με επιπλέον κομμάτια. Ένα από αυτά είναι το "As Big As All Outside".


22. Tangled Shoelaces - Turn My Dial (String Bean Jean's every 1st & 2nd Saturday 11.00 - 12.00)
23. Celeste - Love Is Back (happiness is going to the movies wednesdays 16.00 - 18.00)

Την έμαθα από το τραγούδι της Hear my voice απ την ταινία The trial of the Chicago 7, είναι η Celeste κι αυτό είναι το 4ο single απ το ντεμπούτο άλμπουμ της Not your muse
 


24. Female Species - Tale of My Lost Love (eclectic roadtrips sundays 14.00 - 16.00)

Οι αδερφές Vicki και Ronni Gossett από την Καλιφόρνια εδώ και σχεδόν πενηντά χρόνια βρίσκονται (αδικώς) στις παρυφές των παρυφών της επιτυχίας με private press κυκλοφορίες που εκτείνονται από τον 60s girl group ήχο και την ψυχεδέλεια μέχρι και το 80s AOR και την pop country. Ευτυχώς η Numero Group (για άλλη μια φορά) εκανέ το θαύμα της επανεκδίδοντας τις καλύτερες στιγμές των Female Species σε μια εξαιρετική συλλογή με τίτλο Tale Of My Lost Love. Μέσα σε αυτή βρίσκουμε τραγούδια - διαμαντάκια, όπως το ομώνυμο, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι για τα άδικα παιχνίδια της τύχης που δεν επέτρεψαν στην τραγουδοποιία των αδελφών Gossett να λάβει την λάμψη και την αναγνωρίση που της αξίζε πραγματικά.

25. magic castles - lost dimension (mind flowers saturdays 20.00 - 22.00)

Μια από τις πολύ αγαπημένες μου μπάντες, οι Magic Castles από την Minnesota έρχονται με νέο album μετά από απουσία έξι χρόνων. Το 7ο λοιπόν album για τους Magic Castles με τίτλο "Sun Reign" έχει ήδη κυκλοφορήσει 30 Απριλίου από την δισκογραφική A Recordings του Anton Newcombe, όπως και τα τρία προηγούμενα albums.


26. Blue Orchids - Deeper Than Sin (antony k fridays 22.00 - 24.00)
27. alex maas - too much hate (live) - (home/sick sundays 16.00 - 18.00)

O Αlex Maas μετά το debut solo album "Luca" κυκλοφόρησε στις 16 Απριλίου το άλμπουμ "Levitation sessions". "Χθόνια" φωνητικά, ψυχεδελική ατμόσφαιρα ...η αγαπημένη μου μέχρις στιγμής κυκλοφορία του.


28. sven wunder - prussian blue (days of nothing thursdays 10.00 - 12.00)

 

 

Ακούστε επίσης και τα προηγούμενα mixtapes που μπορείτε να τα βρείτε στην ενότητα του site  Monthly Choises καθώς επίσης και παλαιότερες εκπομπές του σταθμού στο επίσημο mixcloud μας. Enjoy

ΥΓ. Ευχαριστίες @ Adrian Korte για την εισαγωγική φωτογραφία

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us