Μουσική σε ένα μακρύ λεπτό καλώδιο

 Για τον Alvin Lucier, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της επονομαζόμενης σύγχονης μουσικής.

Ο Alvin Lucier, ήταν μέχρι το θανατό του την 1η Δεκεμβίου 2021 , ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της επονομαζόμενης σύγχονης μουσικής.

Ξεκίνησε την πορεία του με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο Brandeis. Το 1958 και το 1959, ο Lucier σπούδασε με τον Lukas Foss και τον Aaron Copland στο Tanglewood Center. Το 1960 ,μετά μια υποτροφία, βρεθηκε στη Ρώμη , όπου έγινε φίλος με τον επίσης Αμερικανό συνθέτη Frederic Rzewski, με τον οποίο παρακολούθησε παραστασεις των John Cage, Merce Cunningham και David Tudor, μεταξύ άλλων ,κάτι το οποίο του διεύρυνε τους ήδη ανοιχτούς μουσικούς οριζοντές , σε πιο ,ας πούμε, περιπετειώδεις και μαζί συναρπαστικές εναλλακτικές,σε συνδυασμό παντα με την κλασσική του εκπαίδευση. Το 1962,Alvin_Lucier_2.jpg επιστρέφει από τη Ρώμη και αναλαμβάνει τη θέση του διευθυντή της Πανεπιστημιακής Χορωδίας Δωματίου του Brandeis. Μετά από μια συναυλία της Chamber Chorus το 1963 στο Town Hall της Νέας Υόρκης, ο Lucier γνώρισε τους Gordon Mumma και Robert Ashley, πειραματικούς συνθέτες που ήταν επίσης διευθυντές του ONCE Festival, μιας ετήσιας εκδήλωσης πολυμέσων στο Ann Arbor του Michigan. Ένα χρόνο αργότερα, ο Mumma και ο Ashley προσκάλεσαν τη Χορωδία Δωματίου στο Φεστιβάλ ONCE και, το 1966, ο Lucier ανταπέδωσε την πρόσκληση τους και του κοινού φίλου David Behrman στο Brandeis, για μια συναυλία με έργα των τεσσάρων συνθετών.Μετά την επιτυχία της εν λόγω συναυλίας , οι 4 συνθέτες περιόδευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη με το όνομα Sonic Arts Group (μετά από πρόταση του Ashley, το όνομα άλλαξε αργότερα σε Sonic Arts Union). Περισσότερο μια μουσική κολεκτίβα παρά ένα κανονικό κουαρτέτο, η Sonic Arts Union παρουσίασε έργα από κάθε μέλος της, μοιράζοντας τον εξοπλισμό και βοηθώντας όταν ήταν απαραίτητο. Παίζοντας και περιοδεύοντας μαζί για μια δεκαετία, η Sonic Arts Union αδρανοποιήθηκε το 1976.Το 1970, ο Lucier έφυγε από το Brandeis για το Πανεπιστήμιο Wesleyan. Το 1972, ο Lucier έγινε μουσικός διευθυντής της Viola Farber Dance Company, μια θέση που κράτησε μέχρι το 1979.

ΠαρόλοAlvin_Lucier_3.jpg που είχε συνθέσει έργα δωματίου και ορχηστρικά έργα από το 1952, ο συνθέτης και οι κριτικοί του θεωρούν τη σύνθεση Music for Solo Performer του 1965 ως το ουσιαστικό ξεκίνημα της συνθετικής του καριέρας, στο οποίο ο Lucier ηχογραφεί τον εαυτό του να αφηγείται ένα κείμενο και στη συνέχεια αναπαράγει την ηχογράφηση στο δωμάτιο, επαναλαμβάνοντας την ηχογράφηση. Στη συνέχεια, η νέα εγγραφή αναπαράγεται και επανεγγράφεται και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Δεδομένου ότι κάθε κλειστός χώρος έχει μια χαρακτηριστική αντήχηση (π. χ. μεταξύ μιας μεγάλης αίθουσας και ενός μικρού δωματίου), το αποτέλεσμα είναι ότι ορισμένες συχνότητες τονίζονται σταδιακά καθώς αντηχούν στο δωμάτιο, μέχρις ότου τελικά οι λέξεις γίνουν ακατανόητες και αντικατασταθούν από τις καθαρές αντηχητικές αρμονίες και τους τόνους του ίδιου του δωματίου. Το απαγγελλόμενο κείμενο περιγράφει αυτή τη διαδικασία σε δράση. Αρχίζει: "Κάθομαι σε ένα δωμάτιο, διαφορετικό από αυτό που βρίσκεστε τώρα. Ηχογραφώ τον ήχο της φωνής μου. . . ", και καταλήγει με τη φράση: "Θεωρώ αυτή τη δραστηριότητα όχι τόσο ως επίδειξη ενός  φυσικού γεγονότος, αλλά περισσότερο ως έναν τρόπο να εξομαλύνω τυχόν ανωμαλίες που μπορεί να έχει η ομιλία μου", αναφερόμενος στο δικό του τραύλισμα.Μεγάλο μέρος της δουλειάς του είναι επηρεασμένο από την επιστήμη και εξερευνά τις φυσικές ιδιότητες του ίδιου του ήχου: αντήχηση χώρων, παρεμβολές φάσης μεταξύ στενά συντονισμένων τόνων και μετάδοση του ήχου μέσω φυσικών μέσων, συμπεριλαμβανομένης της χρησιμοποίησης των σωματικών χειρονομιών του ερμηνευτή, της χρήσης των εγκεφαλικών κυμάτων στη ζωντανή εκτέλεση, της δημιουργίας οπτικών εικόνων από τον ήχο σε δονούμενα μέσα και της εκμετάλλευσης της ακουστικής του δωματίου για μουσικούς σκοπούς.

Ο Alvin Lucier, ¨έφυγε¨ πριν δύο ημέρες , πλήρης χρόνων στα 90 του, συνεπεία των επιπλοκών μετά από πέσιμο!

 

alvin_lucier_6.png

“The great Alvin Lucier has died. Long live Alvin Lucier.”

Περισσότερες πληροφορίες για τον Alvin Lucier: 1, 2, 3, 4                                                                

 By: Jim Bull for Strummer Radio
Mutants on Parade
κάθε Τρίτη 16:00 - 18:00

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us