Δισκοκριτική / Sugar For The Pill “Wanderlust”

Έχουν κυκλοφορήσει δυο τραγούδια στις γνωστές πλατφόρμες διαδικτυακής ακρόασης (πόσο άσχημη λέξη το “στριμάρισμα” ή το “streaming”…). Τις 18 Μάρτη θα βγει το πρώτο τους άλμπουμ από την αμερικανική δισκογραφική Shelflife Records και στην Ελλάδα από την δραστήρια και αγαπημένη Make Me Happy Records.

Οι Sugar For The Pill σχηματίστηκαν σχεδόν με το ξεκίνημα του πρώτου λοκ ντάουν, τον Μάρτη του 2022, στην Αθήνα. Αποτελούνται από μουσικούς με εμπειρία από προηγούμενες μπάντες.

Ο ήχος ανήκει στον χώρο του indie, του shoegaze, και της dream pop. Συγκροτήματα αναφοράς είναι τα αγαπημένα, σε μένα τουλάχιστον, σχήματα των αρχών της δεκαετίας του ‘90: Slowdive, Lush και Ride για να αναφέρω μόνο μερικά. Τα τραγούδια τους στέκουν μια χαρά και αντέχουν κάθε σύγκριση με τον “Κανόνα” του shoegaze και της dream pop. Ναι, μεν ακολουθούν τους ήρωές τους οι Sugar For The Pill, αλλά κερδίζουν το στοίχημα της φρεσκάδας με τις μελωδίες που σου αρπάζουν την προσοχή, ενώ μετά την ακρόαση του άλμπουμ “κρατάς” τραγούδια, εννοώ ότι θυμάμαι ποια ξεχώρισα και γιατί. Κερδίζουν και το στοίχημα της πρωτοτυπίας με το εξής απλούστατο, μα θεμελιώδες: παίρνουν ρίσκα. Τι ρίσκα παίρνουν; Εκεί που το τραγούδι κινείται σταθερά σε συγκεκριμένο μοτίβο, φαινομενικά πάει για “σβήσιμο” και σε ξαφνιάζει παίρνοντας ολότελα άλλη μορφή, ρυθμικά και μελωδικά, για ακόμα ένα – και κάτι – απολαυστικό λεπτό. Παράδειγμα το “Soul can wait” γύρω στο τρίτο λεπτό. Άλλο παράδειγμα το “Shiver” που αλλού το πάει στην μακρόσυρτη εισαγωγή, και σε αφήνει άναυδο με την εξέλιξή του, άναυδο και με ένα χαμόγελο.

Φυσικά, θα ήταν κουραστικό να γίνεται το ίδιο σε καθένα από τα δέκα τραγούδια. Παρόλα αυτά, η ποικιλία ύφους και ρυθμών, φρεσκάρει ακόμα περισσότερο το σύνολο. Παρά την ποικιλομορφία, το σύνολο έχει συνοχή και δεν κάνει κοιλιά σε κάποιο σημείο. Η παραγωγή του δίσκου (ευθύνη του Άλεξ Μπόλπαση και των παιδιών) είναι υπέροχη. Όλοι οι ήχοι διακρίνονται, με τον γενικό ήχο να μοιάζει “ανάγλυφος” έτσι που ακούγοντας, νομίζεις πως ο κάθε ήχος πηγάζει από κάπου διαφορετικά. Δεν έχω γνώσεις ηχοληψίας και επεξεργασίας του ήχου, οπότε δεν είμαι σε θέση να διατυπώσω τα του ήχου με την απαιτούμενη τεχνική ορολογία. Έστω κι έτσι, όμως, νομίζω ότι καταλαβαίνεις, τι θέλω να πω.

Και για να μην τα ματιάσουμε τα παιδιά (…) μία ένσταση την έχω για το εξώφυλλο. Θα προτιμούσα κάτι πιο κοντά στην αισθητική της 4AD λόγου χάρη. Εντάξει, όχι κάτι τόσο εξεζητημένο, θα με πούνε και “μπούμερ” αλλά ένα όμορφο εξώφυλλο θα έδενε τέλεια. Όπως και να ‘χει το “Wanderlust”, το πρώτο άλμπουμ των Sugar For The Pill, είναι υπέροχο και θα μου κρατήσει καλή συντροφιά για πολύ καιρό!

Αγαπημένα κομμάτια: “Stardust”, “Soul can wait”, “Diamonds” “Shiver”, “Moan of the thunder”, “Quicksand”

του Κώστα Μαζιώτη

όπως πρωτοδημοσιεύτηκε στη σελίδα "Τοποτηρητής"

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us