Painted From Memory Elvis Costello & Burt Bacharach

O Χάρης Πολονύφης με αφορμή την πρόσφατη απώλεια του Burt Bacharach μας θυμίζει μια εξαιρετική συνεργασία του Bacharach με τον Elvis Costello. 
 
Ο Elvis Costello και ο Burt Bacharach πάνε πολύ πίσω. Πηγαίνουν πιο πίσω από το Painted From Memory, τον δίσκο που κυκλοφόρησαν το 1998. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το I Just Don't Know What To Do With Myself  ήταν βασικό συστατικό των  ζωντανών εμφανίσεων του Costello με τους Attractions και εμφανίστηκε ακόμη και στο compilation Live Stiffs του 1978, με καλλιτέχνες από το ρόστερ της Stiff Records. Ερμηνεύοντας το σαν μια έκρηξη σεξουαλικής ενέργειας ο θυμωμένος νεαρός ταραχοποιός φανέρωσε την αγάπη που  έτρεφε για την ποπ μουσική της προηγούμενης δεκαετίας - συγκεκριμένα, το λακωνικό τραγούδι του Bacharach και του στιχουργού Hal David. Υπάρχει σύγχυση και οργή στη φωνή του, αλλά όχι ειρωνεία ή συγκατάβαση, και για αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Costello θα έφτιαχνε έναν πλήρη δίσκο με τον Bacharach, ο οποίος είχε ήδη αναδειχθεί ως μουσικός ήρωας για τον άνθρωπο που γεννήθηκε ως Declan MacManus. Αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό, ωστόσο, είναι το πόσο στιβαρός ήταν αυτός ο δίσκος, πόσο καλά συμπλήρωσαν ο ένας τον άλλον.
 
Το Painted From Memory έχει τις ρίζες του στον κινηματογράφο, ιδιαίτερα στο Grace Of My Heart της Alison Anders, μια χαλαρή μυθοπλασία της ποπ σκηνής της δεκαετίας του '60 από το Brill Building μέχρι τις παραλίες της Δυτικής Ακτής. Ο Costello συνεργάστηκε με τον Bacharach για να γράψει το God Give Me Strength. Όπως εξηγεί ο Costello στα απομνημονεύματά του Unfaithful Music & Disappearing Ink το 2015, «Το να είχα γράψει ένα τραγούδι όπως το «God Give Me Strength» και απλά να σταματήσω θα ήταν γελοίο, έτσι περίπου ένα χρόνο αργότερα ξεκινήσαμε μια σειρά από συνεδρίες συγγραφής, η πρώτη στο στούντιο εργασίας του Burt κοντά στη Σάντα Μόνικα και αργότερα σε μια σουίτα ξενοδοχείου στην Park Avenue. Ο καθένας έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του. Ο Bacharach ακουγόταν ιδιαίτερα συγκεντρωμένος, χωρίς να αναμασάει τις πολυφορεμένες  και cheesy ενορχηστρώσεις του. Και ο Costello δεν αρκέστηκε στην εξυπνάδα ή στην πικρία που έβγαζε αβίαστα στο μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών του. 
 
Αυτά είναι μερικά από τα πιο γενναιόδωρα τραγούδια του της δεκαετίας του 1990, γεμάτα σύνθετους και αντιφατικούς χαρακτήρες που βρίσκονται συχνά σε αντίθεση με τις πιο βαθιές ρομαντικές παρορμήσεις τους. Το "Such Unlikely Lovers" προκαλεί τόσο τον ενθουσιασμό όσο και τον τρόμο μιας νέας σχέσης, και ενώ υπάρχει πιθανότητα να είναι μέσα στο κεφάλι ενός απίθανου εραστή, ο Costello δεν τραβάει ποτέ το χαλί από κάτω τους αφήνοντας τους μετέωρους. Οι καμπάνες χτυπούν στο The Sweetest Punch, ενώ τα πνευστά  λένε μια μικρή προσευχή στο Toledo. Οι εξαίσιες ενορχηστρώσεις και το λεπτό παιχνίδι λέξεων στα This House Is Empty Now και God Give Me Strength κάνουν την χολή του Costello να ακούγεται τόσο γλυκιά.
 
Αυτό το είδος γλυκύτητας μπορεί να είναι χαρακτηριστικό του Bacharach, αλλά είναι κάτι νέο από τον Costello. Αυτά είναι τραγούδια για την ανακούφιση, πολλές φορές, της στενοχώριας, το βάρος του πόνου που μας θυμίζει ότι είμαστε τουλάχιστον ζωντανοί. Ίσως υπήρχε κάτι παλιομοδίτικο σε αυτή την ιδέα γύρω στο 1998, αλλά τόσο ο Costello όσο και ο Bacharach φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι είναι άντρες εκτός εποχής, που συντηρούν την ποπ του μακρινού παρελθόντος. Απλώς δεν ξέρουν τι να κάνουν με τον εαυτό τους, ή έτσι λένε. Αυτό που κάνει το Painted From Memory είναι να προτείνει έναν πολύ νέο ήχο για τη σύγχρονη  μουσική ενηλίκων στη νέα χιλιετία.
 
Το Painted From Memory εκτόξευσε τόσο τον Costello όσο και τον Bacharach . Ο Bacharach έκανε ακόμη  έναν σόλο δίσκο, το At This Time του 2005, ένα εξαιρετικό  άλμπουμ διαμαρτυρίας. Ο Costello, εν τω μεταξύ, έλαβε το Painted ως πρότυπο για μια σειρά άλμπουμ που τον έβαλαν σε συνομιλία με μια σειρά συνεργατών: T Bone Burnett, The Roots, Allen Toussaint. Στο άλμπουμ του, Look Now μάλιστα ακριβώς στη μέση του είναι ο Bacharach, που παίζει πιάνο στο Photographs Can Lie σαν να είναι το 1998 ξανά.
  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us