Album Reviews - 5 Δίσκοι για τον Ιανουάριο

Ο φίλος τους σταθμού και πολυγραφότατος Χάρης Πολονύφης επιλέγει 5 δίσκους που ξεχώρισαν τον Ιανουάριο του 2023. 

1. The Murder Capital  Gigi's Recovery

     (Human Sesaon 20/1)
 
Όταν οι Δουβλινέζοι The Murder Capital σημείωσαν επιτυχία με το ντεμπούτο τους το 2019  When I Have Fears, πολλοί ήταν αυτοί που τους συνέκριναν με τους συμπατριώτες τους Fontaines D.C., καθώς και με τους ηγέτες του post-punk σήμερα Idles. Αλλά μετά από δύο χρόνια  αυτοεξέτασης και επαναπροσδιορισμού, εμφανίστηκαν ξανά με το Gigi’s Recovery, το οποίο οριοθετεί εκ νέου τις μουσικές συντεταγμένες για αυτό το φιλόδοξο κουιντέτο.
Τα 12 κομμάτια του δίσκου που ηχογραφήθηκαν στο Παρίσι, στις αρχές του '22 με τον παραγωγό John Congleton, αποτυπώνουν πλήρως την ένταση και τον ενθουσιασμό των The Murder Capital, το καθένα ακολουθώντας μια απρόβλεπτη, μη γραμμική  ακολουθία, μέσα από  εξαίσιους ήχους και ορμητικά κρεσέντο.
 
Προτεινόμενα τραγούδια 
Crying, Ethel
  
 

2.Billy Nomates  Cacti

   (Invada 12/1)
 
Tο να βρίσκεσαι στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της δουλειάς της Tor Maries ως Billy Nomates. Tα τραγούδια της δονούνται από ανησυχία, μην χωρώντας  στον κόσμο. Ήταν λογικό επακόλουθο οι Sleaford Mods να την βάλουν να επαναλαμβάνει την φράση "You're not from round here", στο single τους του 2021 Mork N Mindy. Η Μαίρη καταλαβαίνει την αποξένωση που δημιουργεί η ζωή στις απρόσωπες μεγαλουπόλεις
Το Cacti είναι συχνά κλειδωμένο σε ένα επαναλαμβανόμενο synth-pop groove. «I just go round and round», τραγουδά  στο εναρκτήριο κομμάτι Balance Is Gone, μοιάζοντας να απευθύνει τον λόγο σε ένα ανύπαρκτο κοινό.
Προτεινόμενα τραγούδια
Apathy Is Wild, Roundabout Sadness
 
 

3. John Cale - Mercy

    (Double six Records 20/1)
 
Μετά από μια καριέρα 60 χρόνων γεμάτη ανατροπές με τους Velvet Underground και solo, ο John Cale επιστρέφει με ακόμα μία: Η τελευταία του κυκλοφορία  'Mercy' είναι  ένα άλμπουμ σαφώς επηρεασμένο από R&B ήχους,  dream pop μελωδίες και ορχηστρικά ιντερλούδια υπαρξιακού τρόμου.
To concept του δίσκου μοιάζει να είναι η πανανθρώπινη ανάγκη σύνδεσης. Είναι μια ανάγκη που δεν ταλαντεύεται όσο μεγαλώνει κανείς, καθώς ο θάνατος των αγαπημένων προσώπων επισπεύδεται. Ο Cale αγκαλιάζει απόλυτα αυτή την ανάγκη σε κάθε της πτυχή, βοηθούμενος από εκλεκτούς καλεσμένους (Animal Collective, Weyes Blood, Laurel Halo).
Προτεινόμενα τραγούδια
Noise Of You, The Story Of Blood
 
 

4. Iggy Pop  Every Loser

    (Atlantic 6/1)
 
Στα 75 πια, ο Iggy Pop  επέστρεψε ξαφνικά με ροκ διάθεση, σε σχέση με τις τελευταίες του δουλειές, που είχαν περισσότερο ενδοσκοπικό χαρακτήρα, Ένα all-star καστ, συμπεριλαμβανομένου του ντράμερ των Red Hot Chili Peppers, Chad Smith και του μπασίστα των Guns N' Roses, Duff McKagan, δίνει  στο Every Loser μια ελεγχόμενη αίσθηση ανεμελιάς. Η διάθεση είναι απλή, χαλαρή, δυνατή, αλλά και συντονισμένη με το παρελθόν του Iggy.. Το σύνολο των τραγουδιών είναι αιχμηρό, με τον νονό του πανκ  σε κέφια να κοροϊδεύει άψυχους καριερίστες μουσικούς.
Προτεινόμενα τραγούδια
Morning Show, Strung out Johnny
 

5. Bob Dylan Fragments: Time Out Of mIND Sessions 1996-97

    (Sony 27/1)
 
Mια νέα διαφωτιστική έκδοση της σειράς Bob Dylan Bootleg Series μεγεθύνει τον θρύλο του στοιχειωμένου comeback άλμπουμ του. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια των έξι ωρών του σετ είναι ότι το Time Out of Mind είναι κατά κύριο λόγο η ιστορία μιας διάθεσης συμφιλίωσης του δημιουργού με την θνητότητα του. Η δημιουργία αυτού του άλμπουμ ήταν παρατεταμένη, επίπονη  και ακολούθησε την σχεδόν θανατηφόρα συνάντηση του Dylan με την ασθένεια. Το Disc One μας δίνει το  στούντιο άλμπουμ όπως κυκλοφόρησε και οι υπόλοιποι τέσσερις δίσκοι - δύο ακυκλοφόρητες εκδόσεις, ένας διαθέσιμος στο παρελθόν και ένα ζωντανό σετ - επανατοποθετούν το Time Out of Mind ως αναγέννηση και όχι ως αποχαιρετισμό.
Προτεινόμενα τραγούδια
Not Dark Yet, Highlands
 
  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us