"Do You Come Here Often?": The songs of Gay Liberation

Ας υποθέσουμε πως ένα ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο σου επιτρέπει να αποβιβαστείς στη Μεγάλη Βρετανία των μέσων της δεκαετίας του 60. Στο 1966 για την ακρίβεια.

Ήχος μουσικής ακούγεται από τα ραδιόφωνα ολούθε. Άλλο ένα από τα πολλά jazzy instrumentals της εποχής που κατακλύζουν τα ραδιοκύματα χαρίζει το χαρούμενο τόνο ενός club στην ατμόσφαιρα, με τον ήχο των πλήκτρων του αρμόνιου να κυριαρχεί. Κανείς δε δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Ακόμα τίποτα δε φανερώνει την έκπληξη στα μάτια των συνακροατών σου με όσα ακολουθήσουν.

Γιατί πριν τελειώσει το ορχηστρικό θέμα, η μουσική στα ηχεία χαμηλώνει και δύο αντρικές φωνές που συμμετέχουν σε μια ανάλαφρη συζήτηση την επικαλύπτουν. Οι δύο άντρες - ηλίου φαεινότερο – φλερτάρουν σε κάποιο απομακρυσμένο από την μπάντα σημείο.

Οι άνθρωποι, όχι μόνο όσοι ακούν ραδιόφωνο εκείνη την ώρα αλλά και όσοι διαβάζουν τις εφημερίδες τις επόμενες μέρες, σοκάρονται. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο εκπέμπεται ανερυθρίαστα από σταθμό εθνικής εμβέλειας. Είναι γνωστό πως Η ομοφυλοφιλία διώκεται και η άσκηση αυτής είναι ποινικά κολάσιμη ακόμα πράξη στη χώρα. tornados-do_you_come_here_often.jpg

 «Έρχεσαι συχνά εδώ;»

Η φράση "Do You Come Here Often?" είναι ο τίτλος του προαναφερθέντος instrumental. Είναι οι Tornados και ο Joe Meek στο πρώτο ανοιχτά gay θεματολογίας pop τραγούδι που κυκλοφόρησε ποτέ μεγάλη δισκογραφική. Έτσι θεωρείται τουλάχιστον.

Το "Do You Come Here Often?" κάνει την αρχή στο αφιέρωμα που θα ακολουθήσει. Ένα αφιέρωμα που έχει να κάνει με εκείνα τα «πρωτοπόρα» τραγούδια που δε μίλησαν με υπονοούμενα, δεν έκλεισαν πονηρά το μάτι, παρά χρησιμοποίησαν ανοιχτά και περήφανα queer ατζέντα και gay θεματολογία στη στιχουργική τους.

Τραγούδια που κυκλοφόρησαν λίγο πριν ή, τα περισσότερα, ελάχιστα αργότερα από τα βίαια γεγονότα του Stonewall τον Ιούνιο του 1969. Τον βίαιο ξεσηκωμό της lgbtq κοινότητας απέναντι στην καταπίεση, τον καθημερινό εξευτελισμό, τη διαπόμπευση και τους ξυλοδαρμούς που υφίσταντο από την αστυνομία, ξεσηκωμό που σηματοδότησε το σύγχρονο κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

NYPL-e1561664982100.jpg

Τραγούδια εξομολογητικά, διαμαρτυρίας, απενοχοποίησης και φυσικά απελευθέρωσης του έρωτα για άτομα του ίδιου φύλου που είτε ξεπήδησαν μέσα από εκείνες τις αυθόρμητες ταραχές του καλοκαιριού λίγο πριν μπει η δεκαετία του 70 είτε λόγω αυτών.

Θα ακούσουμε επί τω έργω folk τραγουδοποιούς, κλασσική pop και rock ενίοτε με soul ή και funk καταβολές, χίππικες κολλεκτίβες, ή ακόμα την country των Lavender Country και την αλά Doors συνθετική των φοβερών Smokey. Συχνά-πυκνά αυτοχρηματοδοτούμενες ηχογραφήσεις από μια εποχή που η disco δεν είχε προσφέρει ακόμα το καταφύγιό της και η synth pop απείχε απ’ το να χαρακτηριστεί ο επίσημος μουσικός κώδικας της gay κοινότητας.

Ευχαριστηθείτε άφοβα.

 

Ακολουθεί τo tracklist της εκπομπής

The Tornados - Do You Come Here Often? 1966
Noel Coward - Mad About the Boy 1932
Anita O'Day - The Ballad of All the Sad Young Men 1962
Madeline Davis - Stonewall Nation 1973
CharlIe Murphy - Gay Spirit 1981
Smokey – Topaz 1976
International Gay Society - Stand Up for Your Rights 1977
Conan - Tell Ol' Anita 1979
Scrumbly & Martin - Hots for a Hustler 1972?
Marc Almond - What Makes A Man (Charles Aznavour cover) 1993
Max Minty & his Gay Blades - A Naughty Cal-Tale 1964
Jack Hammer - When a Girl Loves a Girl 1966
Mike Cohen - Evil & Lusty 1973
Lavender Country - Cryin' These Cocksucking Tears 1973
Fresh - The Boys Lazed On The Verandah 1970
Tom Robinson – Glad to be Gay (1978) version 1997
Laura Nyro - Emmie (Demo)1968
The Kinks - Lola (Coca Cola Version) 1970
Everyone Involved - A Gay Song 1972
Tages - She Is A Man 1967
Labi Siffre - It Must Be Love 1972
The Jaynetts - Sally Go Round the Roses 1963
Bob Summers & Mike Curb - The Gay Teenager 1967
Paul Wagner - The One 1973
Κόρε Ύδρο - Χειραψία [Gay Anthem for the New Millennium] 2006
Steven Grossman – Out 1974
Κώστας Τουρνάς - Ο Αχιλλέας Από Το Κάιρο 1980
Smokey - Strong Love 1976
Bronski Beat – Why? 1984

Υγ. Μια καλή αρχή για όποι@ επιθυμεί να κάνει μια αρχή στην απόκτηση πολλών εκ των παραπάνω ηχογραφήσεων είναι η συλλογή "Strong Love" όπως αυτή κυκλοφόρησε από την Chapter Music.

a4183075383_10_1.jpg

 Lem.
"στον λεμονοστίφτη"
Κάθε Παρασκευή, 10:00-12:00 πμ

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us