Ελληνική Indiepop Σκηνή: Μουσικός φιντεϊσμός, αθωότητα, ακραιφνής αλληλεγγύη και μια ραδιοφωνική συνέντευξη ντοκουμέντο.

Μια εκπομπή ντοκουμέντο, με φιλοξενούμενο τον “γκουρού” αυτού του εγχώριου μουσικού ρεύματος, Δημήτρη Εμμανουήλ.

Η απαρχή όλων έλαβε χώρα το 1980 όταν και τα αδέρφια Βέη (Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος), εκ Λονδίνου ορμώμενοι, κυκλοφόρησαν στην Cherry Red το single “If She Doesn’t Smile”. Μια κυκλοφορία που εμφορούνταν από γλυκιές κιθαριστικές μελωδίες, απλές συνθέσεις και ηδέα ανδρικά φωνητικά.

Προς το τέλος της δεκαετίας υπήρξαν δύο ακόμη σημαντικοί δισκογραφικοί σταθμοί (κυρίως οι The Jaywalkers αλλά και οι Blue Light με τα ομώνυμα άλμπουμς τους), παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ωρίμανση των συνθηκών ούτως ώστε να ξεπροβάλει μια πλειάδα συγκροτημάτων που θα οδηγούσε στη δημιουργία της εγχώριας indiepop σκηνής.

Μπάντες έκδηλα επηρεασμένες από τους ήχους δισκογραφικών εταιρειών όπως η Sarah records, η Creation, η Sunday records, η The Subway Organization, η Αυστραλέζικη Summershine και φυσικά η Postcard, θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους .

One Night Susan, Next Time Passions, Groove Machine, Kissamatic Lovebubbles, Pillow, Sound Devise και πλείστες άλλες, προσέφεραν μοναδικές μουσικές στιγμές ξεγνοιασιάς μέσα από αυτοσχέδια parties, χειρόγραφες προσκλήσεις σε συναυλίες, μυθικές κασσετοσυλλογές και μνημειώδεις κυκλοφορίες.

Ίσως τίποτε εκ των άνωθεν να μην είχε συμβεί αν δεν πρωτοστατούσαν κάποιοι άνθρωποι με κομβικό ρόλο όπως οι Χρήστος Λιάλιος, ο Βασίλης Κόλλιας, ο Μάκης Πετράτος και φυσικά ο Δημήτρης Εμμανουήλ… Innocent Label, This Happy Feeling, In Those Days, Little Charmer… Fanzines και -ας τις ονοματίσουμε- δισκογραφικές με υπέροχη diy αισθητική και ανιδιοτελές μεράκι.

Η φήμη της ελληνικής indiepop σκηνής άμεσα εξαπλώθηκε και εκτός συνόρων και αποτελεί έως και τις μέρες μας αντικείμενο ερεύνης και μανιώδους αφοσίωσης των λεγόμενων «ποπάδων» από Ιαπωνία, Γαλλία, Φιλιππίνες, Αμερική και πολλά άλλα μέρη.

Στην εκπομπή “Hidden Track” του Nikos Pierrepoint στον σταθμό μας, φιλοξενήθηκε ο γκουρού κατά πολλούς αυτού του σχετικά βραχύβιου εγχώριου μουσικού ρεύματος, ο πολυπράγμων promoter και μουσικός Δημήτρης Εμμανουήλ.

Ακούστε αυτή την πραγματικά ιστορική εκπομπή με πράγματα που ακούγονται για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο:

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us