Εκπομπή - Συνέντευξη: Sexual Purity

Στις 27/06/2021 η Εύη Παπαγιάννη φιλοξένησε στην εκπομπή της Dead Moon Nights την Anastasia από το ουκρανικό ντουέτο των Sexual Purity, η οποία μίλησε για τη μουσική και την τέχνη.

Σκοτεινοί, σέξυ, μυστήριοι. Οι Sexual Purity μας κίνησαν το ενδιαφέρον από την πρώτη ακρόαση. Με επιρροές που κυμαίνονται από την ebm ως τη synthpop, το ντουέτο των Anastasia και Oleksii, με καταγωγή από το Dnipro της Ουκρανίας, κι έχοντας δημιουργηθεί μόλις στα τέλη του 2020, μας θυμίζουν αγαπημένα σχήματα όπως οι Minuit Machine και οι Boy Harsher.

Στις 27/06/2021 η Εύη Παπαγιάννη και η εκπομπή Dead Moon Nights φιλοξένησαν στον αέρα του Strummer Radio την Anastasia, η οποία μας μίλησε για τη μουσική και την τέχνη, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό τους Sexual Purity.

Με αφορμή το νέο βίντεο για το τραγούδι «Don’t touch», κι έχοντας μεσολαβήσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι, σας παραδίδουμε την απομαγνητοφώνηση που υποσχεθήκαμε!

Απόψε έχω τη χαρά να έχω μαζί μου την Anastasia, ένα από τα δύο μέλη των Ουκρανών Sexual Purity, που αν δεν τους γνωρίζετε ήδη, σημειώστε το όνομά τους, γιατί είμαι σίγουρη πως θα τους ακούσουμε πολύ στο μέλλον.

Γεια! Ευχαριστούμε για την πρόσκληση αυτή. Για εμάς είναι μεγάλη χαρά να επικοινωνούμε με άτομα από όλο τον κόσμο.

Ευχαριστώ που βρίσκεσαι εδώ απόψε. Ας ξεκινήσουμε! Πως γνωριστήκατε με τον Oleksii; Πώς αρχίσατε να φτιάχνετε μουσική από κοινού;

Ξέρεις, ήταν κάπως παράδοξο αλλά συναρπαστικό. Και οι δύο αναζητούσαμε για χρόνια κάποιο άτομο ή άτομα που θα αγαπούσε τα ίδια μουσικά είδη με εμάς, δηλαδή το darkwave και το coldwave. Εγώ και ο Oleksii γνωριστήκαμε μέσω διαδικτύου και, μερικούς μήνες μετά από την πρώτη μας συνάντηση, καταλάβαμε πως πρέπει να κάνουμε κάτι ενδιαφέρον στη ζωή μας.

Υποθέτω πως, στις μέρες μας, το διαδίκτυο παίζει σημαντικό ρόλο στο να φέρνει τους ανθρώπους κοντά! Στη σελίδα σας στο bandcamp διαβάζουμε ότι «οι Sexual Purity είναι ένα coldwave/darkwave ντουέτο από το Dnipro της Ουκρανίας, που παίρνει έμπνευση από τη μουσική της δεκαετίας του ’80, όπως η synth-pop και το post-punk. Το ντουέτο δημιουργήθηκε το 2020 σε μια περίοδο σκληρής απομόνωσης. Τα βασικά θέματα των τραγουδιών αποτελούν η ψυχική κατάσταση σε ένα κεκαλυμμένο πλαίσιο, με μελωδικούς ρυθμούς από συνθεσάιζερ και ένα σκοτεινό και μελαγχολικό μοτίβο». Πώς θα περιέγραφες το μουσικό σας DNA;

Στον Oleksii αρέσουν συγκροτήματα όπως οι Tool και οι Depeche Mode, εγώ αγαπώ τους Martin Dupont και Linea Aspera, και τα πρώτα άλμπουμ των Front Line Assembly. Μερικά από τα αγαπημένα μας τραγούδια είναι το Strange Love των Depeche Mode, το Concussion των Front Line Assembly και το Never Tried των Martin Dupont.

Πώς προέκυψε το όνομα «Sexual Purity»;

Είναι πολύ αστείο – είχαμε νοικιάσει ένα παλιό διαμέρισμα και κάποια στιγμή άρχισα να ζωγραφίζω μία εικόνα. Η φίλη μου παρακολουθούσε τη διαδικασία και της πρότεινα να συνδυάσουμε δύο πράγματα που δεν θα μπορούσαν να συνδυαστούν ως κανονική έννοια. Τότε είπα τη λέξη «Sexual» (σεξουαλική) κι εκείνη, χωρίς να το σκεφτεί πολύ, απάντησε «Purity» (αγνότητα). Η απάντησή της ήταν σύντομη αλλά εκπληκτική! Ήταν ένα υπέροχο όνομα για το συγκρότημα.

Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω! Είναι υπέροχο όνομα και σίγουρα αξιομνημόνευτο. Anastasia, έχεις έρθει ποτέ στην Ελλάδα;

Ήρθα στην Ελλάδα πριν 2 ή 3 χρόνια. Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία! Ταξίδεψα στη Θεσσαλονίκη στους καλούς μου φίλους, Δημήτρη και Ιωακείμ. Σας αγαπώ παιδιά! Με τον Δημήτρη είμαστε φίλοι εδώ και 15 χρόνια. Περιηγηθήκαμε στα «τρία πόδια» (της Χαλκιδικής). Είχα την ευκαιρία να δω τη μεγάλη κληρονομιά της ελληνικής ιστορίας. Επιπλέον, εντυπωσιάστηκα από τους ντόπιους ανθρώπους. Ήταν πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι. Επίσης, λατρεύω την ελληνική κουζίνα.

Ελπίζω να μπορέσετε να επιστρέψετε κάποια στιγμή στην Ελλάδα και θα χαρούμε πολύ να σας ξεναγήσουμε και να επισκεφθούμε διάσημα εστιατόρια στην Αθήνα! Γνωρίζετε ελληνικά συγκροτήματα;

Ευχαριστούμε! Έχουμε ακούσει τους Selofan.

Ξέρετε, τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει μία σημαντική στροφή προς το βινύλιο. Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 υπήρχαν αρκετά post punk/darkwave συγκροτήματα που δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστά στην εποχή τους, αλλά παίρνουν πια την αναγνώριση που τους αξίζει. Πώς είναι τα πράγματα στην Ουκρανία;

Δυστυχώς, το μουσικό είδος που εκπροσωπούμε δεν είναι καθόλου δημοφιλές στην Ουκρανία. Είμαστε το πρώτο darkwave συγκρότημα. Στη χώρα μας επικρατεί κυρίως η pop μουσική, και λιγότερο η rock.

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές αυτό το είδος (sovietwave). Ερχόμενοι στο παρόν – τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφορήσατε το πρώτο σας digital album, με τίτλο Beautiful Scar of Society. Πες μας μερικά πράγματα για αυτό.

Φαντάσου – είμαστε εξαντλημένοι και δυστυχείς στην «πραγματική» ζωή. Δεν μας αρέσει η ρουτίνα μας και η εργασία μας και τα συναισθήματά μας κυριαρχούνται από θλίψη. Αυτά όμως τα συναισθήματα μας έδωσαν έμπνευση. Χωρίς αμφιβολία, για εμάς το άλμπουμ αυτό είναι κάτι πολύ προσωπικό και πολύτιμο. Είναι δύσκολο να μοιράζεσαι τα πιο σκοτεινά σου συναισθήματα στον ακροατή, ο δίσκος μας όμως βασίστηκε ακριβώς σε αυτό.

Θεωρώ πως είναι πολύ γενναίο το να αποτυπώνεις τα συναισθήματά σου μέσω της τέχνης. Ποια ήταν η βασική πηγή έμπνευσης κατά τη δημιουργία αυτού του άλμπουμ, αλλά και γενικότερα, τι θα έλεγες πως σε εμπνέει περισσότερο;

Οι ταινίες, η τέχνη, η καταθλιπτική αλλά κουλ ατμόσφαιρα της πόλης μας – το Dnipro έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και φυσικά, η ίδια η μουσική.

Anastasia, ευθύνεσαι και για το artwork του συγκροτήματος. Τι από τα δύο έρχεται πρώτο, η μουσικοί ή οι πίνακές σου;

Θα έλεγα πως οι δύο αυτές διαδικασίες συνδέονται. Βέβαια, στη δεδομένη συνθήκη, περισσότερο γράφω ποιήματα… Οι πίνακές μου είναι σαν τη μουσική μας – γεμάτοι συναισθήματα. Όποια κι αν είναι αυτά, ο στόχος μου είναι τα αποτυπώνω στον καμβά.

Στις 18 Απριλίου του 2021 κυκλοφορήσατε το δεύτερο ψηφιακό σας άλμπουμ με τίτλο «Paranoia», το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα κομμάτια, μεταξύ των οποίων και το «Never». Το κομμάτι αυτό με σύστησε στο συγκρότημα και πραγματικά «κόλλησα»! Είναι σέξυ, σαγηνευτικό, σκοτεινό, κάπως επικίνδυνο. Συνοδεύεται επίσης κι από ένα εκπληκτικό video clip της ίδιας αισθητικής. Ποιος ευθύνεται για το βίντεο αυτό;

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Ξέρεις, το φτιάξαμε εμείς, χωρίς κάποιον παραγωγό. Ζητήσαμε επίσης από έναν φίλο μας να συμμετέχει. Ο Oleksii βρισκόταν πίσω από την κάμερα. Εγώ απλώς ντύθηκα και φόρεσα μακιγιάζ. Το βίντεο αυτό γυρίστηκε σε τρεις ώρες.

Θαυμάζω πολύ την αισθητική σας! Πόσο σημαντική είναι η αισθητική για εσάς;

Σε ευχαριστούμε, η αισθητική είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς γιατί η μουσική μας έχει βαθύ νόημα για εμάς τους ίδιους και εμπνεόμαστε πολύ από τις εικόνες.

Ξέρετε, η εκπομπή Dead Moon Nights αγαπά πολύ τις ταινίες, συγκεκριμένα τα ιταλικά φιλμ τρόμου, και άλλες περίεργες επιλογές γενικότερα. Θα θέλατε να μας προτείνετε κάποιες αγαπημένες σας ταινίες;

Θα ήθελα να σας προτείνω την πολύ cool σοβιετική ταινία «Assa», που αγαπώ πολύ. Αφορά στην μουσική υποκουλτούρα της USSR. Η αγαπημένη ταινία του Oleksii είναι το Blade Runner.

Sexual Purity, υπάρχει κάτι που δεν θα κάνατε ποτέ;

Δεν θα κάναμε ποτέ χρήση ναρκωτικών. Ποτέ. Προσωπικά καπνίζω (τσιγάρα), αλλά αυτό δεν αρέσει καθόλου στον Oleksii.

Γνωρίζω πως έχετε παίξει σε κάποια διαδικτυακά events, όπως αυτό στο Strict Tempo τον προηγούμενο Απρίλιο. Είχατε την ευκαιρία να παίξετε ζωντανά, με live κοινό;

Έχουμε παίξει ζωντανά σε ένα μόνο φεστιβάλ, αλλά ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα στο μέλλον. Μια ευρωπαϊκή περιοδεία την επόμενη χρονιά θα ήταν μια πολύ ωραία ιδέα.

Το ελπίζουμε κι εμείς κι ελπίζουμε να σας δούμε κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Είστε ευπρόσδεκτοί!

Ευχαριστούμε, θα χαρούμε πολύ.

Τι έπεται για τους Sexual Purity; Να αναμένουμε κάποια αναλογική κυκλοφορία, σε βινύλιο ή cd;

Το ερχόμενο φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουμε ένα νέο άλμπουμ, αλλά μόνο σε ψηφιακή μορφή, δυστυχώς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα κυκλοφορίας σε βινύλιο.

Είναι απόλυτα κατανοητό, δεδομένης και την κατάστασης με την πανδημία του covid-19. Κλείνοντας, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

Να μην φοβάστε, γιατί ο φόβος είναι ανόητο συναίσθημα. Να είστε γενναίοι. Το να είσαι γενναίος είναι κουλ.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη των Sexual Purity, καθώς και τραγούδια από τα άλμπουμ τους, μουσικές προτάσεις και αναπάντεχες επιλογές σε επανάληψη στο mixcloud.

Links:
Το επεισόδιο στο mixcloud
Sexual Purity Bandcamp
Sexual Purity Facebook

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us