Μουσικά Νέα

Dead Moon Nights monthly picks – May 2021

Κάθε μήνα, η παραγωγός του Strummer Radio Εύη Παπαγιάννη συλλέγει τις μουσικές (κι όχι) μόνο εμμονές της.

Μάιος 2021, ή ο μήνας που έμοιαζε να μην τελειώνει ποτέ. Φταίει που ξεκίνησε ράθυμα κι έπειτα με έριξε στο κρεβάτι, από την πλήξη του οποίου με έσωσε το ντοκιμαντέρ Tokyo Noise του 2002. Καλλιτέχνες -μεταξύ των οποίων η μουσικός Mayuko Hino των C.C.C.C-, το όρος Fuji, τα φώτα της πόλης, οίκοι ανοχής, ρομπότ που φτιάχνουν σούσι και λοιπές εικόνες με μετέφεραν σε ένα μέρος που φαίνεται πως, πολύ θα ήθελα, μα δεν θα επισκεφθώ άμεσα.

Παραμένοντας εδώ, εγχώρια και επιτόπια, οι Τετάρτες με βρίσκουν να κινούμαι μεταξύ Αθηναϊκού κέντρου και βορείων προαστίων, σε μια εξαντλητική διαδρομή στην οποία ανακαλύπτω ξανά τα Peel Sessions. Ακούω σε επανάληψη το ηχογραφημένο την 28η Απριλίου του 1981 session των The Associates, peels των Gang of Four και των Joy Division.

Τυχαία συναντώ το ηχογραφημένο την 31η Μαρτίου του 1981 Peel Session των B-Movie. Το συγκρότημα από το Mansfield της Αγγλίας ιδρύθηκε το 1979 από τους Steve Hovington, Paul Statham, Rick Holliday και Graham Boffey, κι είναι ιδιαίτερα προσφιλές στο ελληνικό κοινό εξ’ αιτίας του μεγάλου τους χιτ «Nowhere girl». Κι όμως, τι κρίμα που χαραμίζονται εντός μας μόνο σε αυτό! Μολονότι διαβάζω πως επηρεάστηκαν από τους Ultravox και τους New Order, σε αυτό το Peel Session του 1981 έχουμε αυθεντικό post punk της σχολής των The Sound και των Chameleons - το οποίο αγαπώ πολύ. Για την ιστορία, το εν λόγω session μεταδόθηκε στις 7 Απριλίου του ίδιου έτους και αποτελείται από τέσσερα κομμάτια, τα Polar Opposites, Welcome to the shrink, Escalator και All Fall Down. Μπορείτε να τα βρείτε, πέραν του αχανούς διαδικτύου, στο compilation album με τον ευφάνταστο τίτλο «BBC Radio Sessions 1981-1984» που κυκλοφόρησε από την Cherry Red Records το 2001.

Άλλη μία σημαντική ανακάλυψη του μήνα, οι Second Layer, το side project, δηλαδή, του αγαπημένου μας Adrian Borland και του μπασίστα Graham Baile. Σχηματίστηκαν το 1979, και το 1981 κυκλοφόρησαν από (ποια άλλη;) την Cherry Red το κάπως obscure “World of Rubber”. Στα 9 τραγούδια του EP το ντουέτο καταπιάνεται με θέματα όπως ο πόλεμος, η εκβιομηχάνιση και… τα μικρόβια. Και έτσι, μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Στις 23 Μαΐου, ξέπνοη πια από τις μετακινήσεις και εξαντλημένη από την ασθένεια που παραμένει πεισματικά, ακούω το καινούριο “Like I used to” των Sharon Van Etten και Angel Olsen, τη συνεργασία που, και ξέραμε ότι θέλαμε και έλειπε από τη ζωή μας. Πέραν των εκπληκτικών φωνητικών και heartbreaking στίχων (βλ. Open my heart like I used to / Making out long like I used to / Holding hands openly, rights to / Taking what's mine like I used to), έρχεται μαζί με ένα υψηλής αισθητικής video clip που επιβάλλει να συγκρατήσουμε το όνομα της Phoenix Mellow. Συνυπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τα κουστούμια σε χολιγουντιανές παραγωγές (X-Men, Black Panther) και αγαπημένες σειρές (Mindhunter, Mad Men - πλάι στην θεάρα Janie Bryant-, Stranger Things, Girlboss), επηρεάζεται από τα 70s και έχει ως αποτέλεσμα την στυλιστική αρτιότητα των Van Etten & Olsen.

Λίγες μέρες μετά, ο Pan Pan γλιστρά στα μηνύματά μου και μου αφήνει τη «Φαντασμαγορία Δύο», το άλμπουμ του που επρόκειτο να κυκλοφορήσει μία εβδομάδα μετά. Το ακούω ξανά και ξανά, και ξανά, το λατρεύω ακαριαία. Η εβδομάδα ως την επίσημη κυκλοφορία του περνά βασανιστικά, αλλά, όταν επιτέλους φτάνει, μπορώ να πω με σιγουριά: Τα ηχεία μου γαζώνουν τη μεσοτοιχία. Περισσότερα για το νέο άλμπουμ του Pan Pan μπορείτε να διαβάσετε στο σάιτ μας.

Άλλα πράγματα που άκουσα αυτόν τον μήνα: το καινούριο τραγούδι της Chelsea Wolfe, που, μεταξύ μας, είναι κάπως άνευρο. Xiu Xiu (τα αυτονόητα, δηλαδή), το “Mutator” του Alan Vega, το 12” Fusion των SS-Say και το soundtrack της ταινίας Les Garcons Sauvages του Bertrand Mandico. Λέγοντας για ταινίες, μην χάσετε το «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη που παίζει σε κάποιο θερινό σινεμά της γειτονιάς σας!

Για λοιπές μουσικές προτάσεις και περισσότερες ιστορίες, ακούτε την εκπομπή
Dead Moon Nights κάθε Κυριακή στις 18:00, ή σε επανάληψη στο mixcloud.
https://www.mixcloud.com/DeadMoonNightsRadioShow/

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us