Μουσικά Νέα

Desert Drive

του Πάνου Ράπτη*

Τον καιρό του εγκλεισμού λόγω covid, φοβηθήκαμε ότι δεν θα ξαναβγούμε από το σπίτι. Ακόμα και τώρα δεν ξέρουμε πώς και με ποιο τρόπο θα ξαναγίνουν τα μεγάλα ταξίδια. Αυτά που τα δουλεύεις χρόνια στο μυαλό και γίνονται κίνητρο για να συνεχίσεις να κολυμπάς. Ειδικά τα ατελείωτα road trip στις ΗΠΑ είναι ένα τέτοιο όνειρο.

Μπορεί τα όνειρά μας να έχουν μπολιαστεί από τους τόνους ταινιών, μουσικής και λογοτεχνίας που έχουμε καταναλώσει. Μπορεί τα τεράστια ταξίδια με ΙΧ, που υπήρξαν αληθινά σύμβολα ελευθερίας πριν μερικές δεκαετίες να γίνουν σύντομα μακρινή ανάμνηση και να αντιμετωπίζονται σαν τελείως πασσέ, όταν παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την μείωση των ρύπων.

Αλλά μέχρι τότε, ακόμα και από ένα διαμέρισμα κάπου στην Αθήνα θα ονειρευόμαστε τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν και άλλα τόσα που δεν θα γίνουν ποτέ.
Ξεκινώντας κάπου από το LA με Ezra Furman, τρως πολύ κίνηση, αλλά δεν έχει σημασία. Σε λίγο θα είσαι στο Orange County και θα ακούς τους Ought και θα χαζεύεις τον απέραντο ουρανό.

Ακούγοντας Silver Jews και Giant Sand φτάνεις στο Palm Springs. Εκεί θα αράξεις λίγο με Los Super Elegantes και Rolling Blackout Fever.
Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν καθώς θα κατευθυνθείς προς το Joshua Park και θα πλησιάσουν στο Boiling Point.

Λίγο πριν την Yukka Valley θα αράξεις σε μια μεξικάνικη καντίνα, όπου συχνάζουν εργάτες γης, ακούγοντας Gouadalupe Plata.

Πίσω στο δρόμο με Gun Club να παίζει δυνατά.

Όσο προχωράς βαθύτερα στην έρημο, είναι απαραίτητο να κρυφτείς από τον ήλιο και αρχίζουν σιγά σιγά οι ψυχεδελικές εμπειρίες με τους Sexwitch. Φτάνεις στην ξακουστή Death Valley και μετά στρίβεις για να διασχίσεις την Mojave.

Σε ένα μπαρ στη μέση της ερήμου θα αρχίσεις να αναζητάς το υπερβατικό μαζί με τους 16 horsepower και τα φαντάσματα του δρόμου με την Lucinda.

Στο Integraton θα βρεις κάτι χίπηδες που ψάχνουν εξωγήινους και ενεργειακά πεδία και θα θυμηθείς την ιέρεια Stevie Nicks.

Σε έναν καταυλισμό αυτόχθονων θα τους πεις ότι είσαι άθεος και θα σου πουν να ακολουθήσεις τα βέλη. Στην νυχτερινή οδήγηση στην έρημο δεν γίνεται παρά να ακούγεται ο Ry Cooder αλλά και ο Rustin Man.

Συνεχίζεις την περιπλάνηση προς τα βόρεια με τους Lankum και όταν φτάνεις στα χιονισμένα βουνά αναρωτιέσαι αν θα δεις κάποιο Caribou.

Και με τη Neko Case τελειώνει αυτό το ταξίδι και σκέφτεσαι ότι ούτε καν μέχρι την Αριζόνα δεν έφτασες.


Σημείωση: οι πραγματικοί χρόνοι είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι αλλά συμπιέστηκαν. Για πραγματική εκτίμηση, εμπιστεύσου το google maps.
https://www.mixcloud.com/panos-raptis/desert-drive/

Ezra Furman - Driving Down to LA
Ought -Beautiful Blue Sky
Silver Jews - Transylvania Blues
Giant Sand - Thin Line Man
Los Super ELegantes - Solar Day
Rolling Blackouts Coast Fever - French Press
The Soundcarriers - Boiling POint
Guadalupe Plata - Corralera del Verano
The Gun Club - Fire Spirit
GOAT - Hide from the Sun
Sexwitch - Ha Howa Ha Howa
The Last Drive - Death Valley
Marty Stuart - Mojave
16 Horsepower - Heel on the Shovel
Lucinda Williams - The Ghosts of Highway 20
Fleetwood Mac - Rhiannon
Dandy Warhols - Godless
Bill Callahan - Ride my Arrow
Ry Cooder - Paris, Texas
Rustin Man - Vanishing Heart
Lankum - The Wild Rover
Pixies - Caribou
Neko Case - Hell-on

 * Ο Πάνος Ράπτης είναι συντελεστής της εκπομπής To Beat the Devil
που ακούτε κάθε ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18:00 – 20:00 στον Strummer Radio

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο tumbleweed.gr

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us