«Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ»: Μια Covid-proof ταινία που συνεχίζει την πορεία της το 2021!

by Nikos Pierrepoint

Η διαχρονική μου αγάπη για τη μουσική, τον κινηματογράφο και την Τέχνη εν γένει, μου έχει προσφέρει ατέρμονες ώρες χαράς, ψυχικής ανάτασης και ευφορίας.

Παράλληλα προέκυψαν ευκαιρίες να γνωρίσω πρόσωπα, δημιουργούς, καταστάσεις, αντιλαμβανόμενος τον μόχθο και τον ζήλο όλων των συμμετεχόντων σε ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα. Περιττό να αναφέρω τη χαρά που με περιζώνει όταν προκύπτει ένα θέμα μουσικοκινηματογραφικό όπως αυτό της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας με τίτλο «Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Έλληνα σκηνοθέτη Δημήτρη Μπαβέλλα.

Μιας κωμωδίας δρόμου με αξιοσημείωτη έμφαση στο μουσικό κομμάτι, στη μουσική επένδυση που ποδηγετεί διακριτικά τον θεατή ώστε να μην αποσπάται από την καταιγιστική πλοκή του εξελισσόμενου θεάματος στην οθόνη προβολής αυτού, αλλά και αποφασιστικά αφού με το πολυποικιλιακό της πνεύμα η μουσική αποκτά χαρακτήρα αυθυπαρξίας απογειώνοντας περαιτέρω το όλο εγχείρημα.

Είναι πραγματικά θαυμαστή η αρμονία συνύπαρξης καθώς και η πλησμονή ετερόκλητων συχνά ήχων, από Περικλή Χαρβά και διασκευή σε Mekons, 8-bit ρυθμοί, ηχητικός τρόμος ελέω John Carpenter, ska/reggae, έως λαϊκό shake και σπαγγέτι γουέστερν.

«Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Μπαβέλλα. Με Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Tallinn Black Nights Film Festival το 2019, αποδεικνύεται «πολύ σκληρή για να πεθάνει». Μετά από μια δυνατή φεστιβαλική πορεία μέσα στο 2020 με ως επί το πλείστον θεατρικές προβολές, το Μεγάλο Bραβείο (Grand Festival Award / Best Foreign Road Film) στο 29ο Berkeley Video and Film Festival και Πανελλήνια Πρεμιέρα στις «Νύχτες Πρεμιέρας» τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνεχίζει ακάθεκτη στο 2021: Πριν λίγες μέρες απέσπασε τρία βραβεία (Καλύτερης Κωμωδίας, Φωτισμών και Πρωτότυπης Μουσικής) στο αμερικάνικο Creation International Film Festival!

Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ είναι μια κωμωδία δρόμου όπου δυο φίλοι, ο Αντώνης (Μάκης Παπαδημητρίου) και ο Χρήστος (Μιχάλης Σαράντης) αναζητούν τον χαμένο εφηβικό τους έρωτα: Τη Λώρα Ντουράντ (Άννα Καλαϊτζίδου), μια πορνοστάρ Ελληνοουγγαρέζικης καταγωγής που έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς από το προσκήνιο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στην ταινία παίζουν ακόμα η Υβόννη Μαλτέζου, ο Δάνης Κατρανίδης, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο Νίκος Χατζόπουλος, ο Ηλίας Κουνέλας, η Μαρία Σκουλά και πολλοί άλλοι.

Μπορείτε να δείτε το τίζερ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=QE2sJelUEXE

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σάουντρακ της Λώρα που βραβεύτηκε στο Creation International Film Festival περιλαμβάνει τουλάχιστον 18 πρωτότυπα κομμάτια γραμμένα ειδικά για την ταινία. Την μουσική υπογράφει ο Γιώργος Μπουσούνης ενώ ακούγονται επίσης κομμάτια των ΜΠΑΡΑΖ (που διασκευάζουν ένα πανκ κομμάτι των εμβληματικών Mekons), του Τάρεκ, των Ρεμπετίστας, των AMP Outernational, των Wasted Utd., του Περικλή Χαρβά, του Ιάσωνα Λεοντίδη κ.α.

Δείτε και ακούστε εδώ το βιντεοκλίπ για το Never Grow Old των Speed_28, ένα 8-μπιτ κομμάτι που ακούγεται στην αρχή της ταινίας σε μουσική και στίχους Γιώργου Μπουσούνη. Οι, φτιαγμένοι για το φιλμ, Speed_28 έχουν τον Μάκη Παπαδημητρίου στα φωνητικά. Το βιντεοκλίπ έχει μοντάρει ο Νίκος Χατζής, υπεύθυνος για το ντοκιμαντέρ Music For Ordinary Life Machines: https://youtu.be/8DK9Cs6NFmk
Εν αναμονή της διανομής στις αίθουσες, η ταινία διαγωνίζεται στα Βραβεία «Ίρις» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ας αφεθούμε όμως στον χειμαρρώδη λόγο του ίδιου του σκηνοθέτη που με μεγάλη χαρά προσφέρθηκε να μιλήσει για το δημιούργημά του: «Ακόμα και η δυνατότητα για τη συμμετοχή της Λώρα στα βραβεία Ίρις δεν ήταν δεδομένη, ήταν κάτι για το οποίο έπρεπε να παλέψουμε. Νομίζω ότι όλοι συντελεστές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην ταινία, φωτογραφία, οπτικά εφέ, ήχος, σκηνικά από τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, κοστούμια από τη Μαρία Καραθάνου (που έκανε μαγικά με το μπάτζετ που είχε να διαχειριστεί), μακιγιάζ-μαλλιά, το καστ μηδενός εξαιρουμένου κ.λπ.

Αν όμως έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιους, αυτή θα ήταν σίγουρα η ξεκαρδιστική και συνάμα συγκινητική ερμηνεία της Υβόννης Μαλτέζου, μια ερμηνεία που δεν πέρασε απαρατήρητη από την κριτική της ταινίας στο Screen Daily όπου την παρομοιάζουν με αυτή της Cloris Leachman στο «Φρανκεστάιν Τζούνιορ».

Το μοντάζ από τον Γιώργο Γεωργόπουλο έγινε επίσης με πολύ μεράκι, μια ξεχωριστή επιμονή στη λεπτομέρεια, στο πάντρεμα πολλών διαφορετικών format σε ένα ενιαίο και μια σειρά από πρωτότυπες ιδέες που προέκυψαν μετά το γύρισμα στη σουίτα όπου για έναν χρόνο κόβαμε την ταινία.

Τέλος, θεωρώ ότι η δουλειά που έχει γίνει στη μουσική από το Γιώργο Μπουσούνη στο σάουντρακ με δεκάδες πρωτότυπα κομμάτια σε περίπλοκες ηχογραφήσεις με φυσικά όργανα δίνουν στην ταινία αξία παραγωγής άλλων εποχών που δε συναντάμε συχνά στις μέρες μας».

Η Λώρα συνεχίζει την πορεία της στα Φεστιβάλ του εξωτερικού: Ακολουθεί μια προβολή στο διαγωνιστικό τμήμα του Sunscreen International Film Festival στη Φλόριντα καθώς και μια ακόμα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σε ένα σημαντικό Φεστιβάλ που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η Λώρα περιμένει να αγκαλιάσετε το ιδιαίτερο σύμπαν της όταν με το καλό αρθούν οι περιορισμοί και κυκλοφορήσει στα σινεμά!

Βραβεία και Προβολές μέχρι σήμερα:
Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Tallinn Black Nights Film Festival
Βέλγικη Πρεμιέρα στο Παράλληλο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Mons International Film Festival
Bαλκανική Πρεμιέρα στο Πρόγραμμα In Focus του Διεθνούς Φεστιβάλ Σαράγιεβο 2020 (online)
Πανελλήνια Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»
Προβολή στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Monte Carlo Comedy Film Festival 2020
Αμερικάνικη Πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 29th Berkeley Video&Film Festival - Bραβείο Grand Festival Award / Best Foreign Road Film
Ιταλική Πρεμιέρα στο Festival Del Cinema Europeo 2020 (online)
Προβολή στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Red Rock Film Festival στη Utah
Προβολή στο Τμήμα "Μια δεύτερη ματιά" του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (online)
Creation International Film Festival (Awards for Best Comedy, Original Score and Lighting). 

International Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=QE2sJelUEXE

Official Music Videos:
Never Grow Old - Speed_28: https://www.youtube.com/watch?v=MFDyNulCKG0
Where were you? – MPARAZ: https://www.youtube.com/watch?v=CulHXYtcrqE

Nikos Pierrepoint

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us