the story of Xfm

The Story of XFM - aka ο Ροδον FM της Αγγλίας

 To ντοκυμανταίρ "Kick Out the Jams: The Story of XFM" αφηγεί την ιστορία του ιστορικού Xfm απο τα πειρατικά του χρόνια, μέχρι και την πώληση του στο Capital Radio Group. Υπήρξε ο ραδιοσταθμός που απογείωσε την Britpop αλλά και υπήρξε η έμπνευση για τη σειρά The Office.

Ξεκίνησε ως πειρατικός σταθμός στις αρχές των 90s απο τον Samy Jacob, σιγά σιγά πέρασε στην όχθη των νόμιμων ραδιοσταθμών συνεχίζοντας αδιάκοπα να προσφέρει πολύ καλή μουσική. Ολόκληρη η Britpop σκηνή χρωστάει πάρα πολλά σε αυτόν τον σταθμό καθώς τα περισσότερα συγκροτήματα της σκηνής πρωτοέπαιξαν εκεί. Επίσης χάρη στον Xfm έχουμε και τη σειρά the Office μιας και ο Ricky Gervais (aka δημιουργός του The Office) ήταν μέλος της ομάδας του Xfm και πήρε μπόλικη έμπνευση  απο τον σταθμό ώστε να δημιουργήσει τη σειρά..! Κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο μουσικό ντοκυμανταίρ "It was the best job i ever had, the only problem it was that i didn't know what i was doing!"

تويتر \ Ricky Gervais على تويتر: "@reversediorama @thesturge It looks like  a Devo video."

Βρίσκουμε αρκετά χαρακτηριστικά με τον δικό μας Ρόδον FM που μεσουρανούσε την ίδια περίπου εποχή. Ένα γκρουπ δηλαδή ατόμων και στις δύο περιπτώσεις με ατελείωτη η τρέλα για τη μουσική, όπου κάθε εκπομπή αυτών των δύο ραδιοσταθμών παρέδιδε μαθήματα καλού ραδιοφώνου. Καθώς μιλάμε για 90s και αρχές 00s με το ίντερνετ όχι τόσο διαδεδομένο, ο Xfm ήταν σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα, μονάχα οι Έλληνες φοιτητές στην Αγγλία μετέφεραν ηχογραφημένες εκπομπές όταν έρχονταν στις διακοπές και τις πάσαραν στους τυχερούς τους φίλους. 

Noel Gallagher with XFM founder Sammy Jacob at XFM.

Πολλοί ωραίοι τύποι πέρασαν απο τον Xfm, με κυριότερο τον Steve Lamacq όπου και συνεχίζει και σήμερα να παραδίδει μαθήματα εκπομπών, απο τον BBC Radio 6 ομως. Επίσης στελέχη του σταθμού ήταν ο Ricky Gervais, όπου μπορείτε να βρείτε online και πολλές εκπομπές του απο εκείνα τα ανέμελα χρόνια. Τα χρόνια δηλαδή εκείνα που το ραδιόφωνο είχε ακόμη πολύ ισχύ, πλέον περνάμε το μαρτύριο του να πειστούμε ότι τα podcasts είναι το νέο big thing, μη χάνετε χρόνο, η μαγεία παραμένει στο ραδιόφωνο (δεν άντεξα, το είπα).

Kick Out the Jams: The Story of XFM Details and Credits - Metacritic

Στο ντοκυμανταίρ επίσης εμφανίζονται γνωστές παλιοσειρές της indie σκηνής, βλέπε Pete Doherty απο τους Libertines, Alan McGee (Creation Records) και πολλοί άλλοι. Οι κριτικές για τον ντοκυμανταίρ είναι πάρα πολύ καλές, στα μάτια μου φαίνεται too good to be true και αναμένω με κάποιο τρόπο να μπορέσουμε να το δούμε καθώς αυτή τη στιγμή προβάλεται διαδικυτακά μόνο σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία. 

Trailer: 

 

Με Πληροφορίες απο The Guardian, wikipedia, loudersoundNerdly.

 Γιώργος Τόδωρης aka Sinnerman

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us