“To Know Us Better #17” - Στήλη Γνωριμίας Strummer Radio - The Bittersweet

Οι The Bittersweet είναι στην πραγματικότητα το όχημα για το μουσικό όραμα του Νικόλα Αλαβάνου. Ένα όραμα που έχει ως βάση την κλασική ποπ-ροκ σύνθεση. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι μονοδιάστατο και τυποποιημένο. Ο Νικόλας και οι συνοδοιπόροι του στο συγκρότημα έχουν αγάπη για τη μουσική και γνώση που καλύπτει, ουσιαστικά, όλες της δεκαετίες της ροκ, από τα swinging ’60s μέχρι το indie.

Ας αφήσουμε, όμως, τον Νικόλα να μας τα πει ο ίδιος:

Ποιοι αποτελούν τους The Bittersweet και πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το συγκρότημα;

Νικόλας Αλαβάνος – Σύνθεση, φωνητικά, κιθάρα
Αντώνης Γκούφας – Κιθάρες
Χριστίνα Παπανδρέου – Πλήκτρα
Μάνος Αναγνωστάκης – Μπάσο
Άκης Περδίκης – Τύμπανα
Τον Ιούλιο του 2007 χρειάστηκε να κατεβάσω ένα σχήμα για μια σειρά συναυλιών στην Τήνο. Είχα γράψει κάποια κομμάτια, είχα στο μυαλό μου και κάποιες διασκευές και έτσι, βιαστικά κάπως και αναγκαστικά, ίδρυσα τους The BitterSweet! Από την τότε αρχική σύνθεση δεν έχει απομείνει κανένα μέλος, πλην εμού!

Πώς προέκυψε το όνομα της μπάντας;

Ως ακροατής της μουσικής, έψαχνα για αγαπημένα κομμάτια/σημεία αναφοράς κατάλληλα για ονοματοδότηση γκρουπ. Τελικώς τη δουλειά την έκανε το Bitter-Sweet των αγαπημένων Roxy Music από τον δίσκο Country Life , το οποίο «βάφτισε» τη μπάντα!
Μου άρεσε και το δίσημο και δίπολο της έννοιας bittersweet (γλυκόπικρος).

Τι σας ώθησε στη δημιουργία των νέων τραγουδιών;

Όταν η μπάντα πέρασε μια μεγάλη κρίση στα όρια της διάλυσης το 2017/18, έβαλα μπρος το υποτιθέμενο πρώτο μου solo album.
Ευτυχώς η μπάντα αναστήθηκε δυνατότερη από ποτέ, και τα κομμάτια κατέληξαν στο τρίτο μας LP September.
Θα έλεγα ότι άφησα την καρδιά, την ψυχή και το συναίσθημά μου να με οδηγήσουν στη σύνθεση των νέων κομματιών. Είναι πιο «τίμια», πιο προσωπικά και πιο άμεσα. Ελπίζω να περάσουν έτσι και στο κοινό.

Ποιους καλλιτέχνες/μπάντες θα αναγνωρίζατε ως επιρροές; Έχετε όλα τα άτομα παρόμοιες επιρροές;

Ευτυχώς, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες επιρροές, το οποίο δίνει και ένα αίσθημα υγείας και ποικιλίας σε μια πενταμελή μπάντα.
Μιλώντας ως βασικός συνθέτης, θα έλεγα ότι οι βασικές επιρροές της μπάντας έρχονται από το βρετανικό ροκ και μπάντες όπως οι Beatles, οι Pink Floyd, οι Radiohead και οι early Stones σε ένα fusion με καλλιτέχνες όπως ο Nick Cave και ο Bowie.
Δεν με άφησαν ποτέ αδιάφορο και οι «μουσικές προσμείξεων» όπως το art και το progressive rock. Άρα γκρουπ όπως οι Genesis και οι Caravan έχουν επηρεάσει ένα ποσοστό την ηχητική «παλέτα» των The BitterSweet.

Με ποιον καλλιτέχνη ή παραγωγό (Έλληνα ή μη) θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Από Έλληνες καλλιτέχνες/μπάντες θα θέλαμε σίγουρα να συνεργαστούμε με τον Γιάννη Αγγελάκα και να ξανασυνεργαστούμε με τον Jargon και τους εξαιρετικούς Verbal Delirium του, που είναι ό,τι πιο ποιοτικό έχει ακουστεί στον ελληνικό αγγλόφωνο χώρο τα τελευταία 15 χρόνια. Από Έλληνες παραγωγούς, εκτιμούμε ιδιαιτέρως τον Coti K.
Όνειρο απατηλό ζωής αποτελεί για μας μια συνεργασία/μοίρασμα σκηνής με μεγαθήρια όπως ο Thom Yorke ή οι The Cure!
Δεν θα μας χάλαγε βέβαια να «ξεκινήσουμε» το μοίρασμα σκηνής με μπάντες όπως οι Protomaryr, οι Fontaines D.C, Black Country, New Road ή η εξαιρετική Courtney Barnett. Λέμε τώρα…

Ποιο τραγούδι θα θέλατε να διασκευάσετε;

Το Starless των King Crimson.

Σε ποια μεγάλη μπάντα ή καλλιτέχνη θα θέλατε να είστε support;

Νομίζω απάντησα πιο πάνω. Radiohead, Blur, The Cure.

Πείτε μας μια αστεία/παράξενη ιστορία που σας έχει τύχει σε περιοδεία ή live

Όταν παρουσιάζαμε το πρώτo μας LP Dancing In The Zoo στο Κ44, τον Νοέμβρη του 2012, εκτοξεύτηκε στη σκηνή ένα αντρικό εσώρουχο (ήτοι «σώβρακο»). Συνέχισα όλη τη συναυλία φορώντας το ως καπέλο… το live πήγε πολύ καλά! Χα χα χα…

Το τελευταίο άλμπουμ που αγόρασε το κάθε μέλος/ τι ακούτε αυτόν τον καιρό;

Νικόλας – Λόγω οικονομικής στενότητος έχω καιρό να αγοράσω κανονικό LP. Παίζει να ήταν το Ghosteen του Cave. Τη βγάζω με συλλογές του Mojo και του Uncut.
Τελευταία ακούω Beatles, Cave, Doors, Jefferson Airplane, Divine Comedy, Bill Evans, Procol Harum και Pharoah Sanders.

Άκης – Άλμπουμ που αγόρασα : Warm Chris – Aldous Harding
Ακούω Brian Eno, Tony Williams, Kevin Ayers, King Gizzard, Little Feat, Brand X, Psychedelic Furs.

Μάνος – Τελευταίο album που αγόρασα : το best των Cassiopea.
Ακούω John Coltrane, Miles Davis, Chris Rea, Thin Lizzy, Whitesnake, Purple και Led Zeppelin.

Αντώνης - Τελευταίο αγορασμένο LP: Moby – Reprise
Ακούω Simple Minds και Hunter and The Hunted.

Χριστίνα – Δεν έχω αγοράσει κάτι τελευταία.
Ακούω Rory Gallagher, Journey και Kiss.

Το φορμάτ της μουσικής (βινύλιο, cd, mp3) παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στις κυκλοφορίες σας;

Αγαπάμε ιδιαίτερα το βινύλιο και το cd, αλλά οι καιροί έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ για τέτοιου είδους «πολυτέλειες». Αν ευτυχίσουμε και υπογράψουμε με εταιρεία για το νέο μας album, θα παλέψουμε να εκδοθεί σε αυτά τα format, που, εννοείται, είναι αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε και αγαπάμε.
Αλλιώς, δυστυχώς μόνο digital release. Σημεία των καιρών.

Πώς βλέπετε τον ρόλο του καλλιτέχνη στην κοινωνία; Τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα σας επηρεάζουν;

Βεβαίως μας επηρεάζουν και σαφέστατα ο καλλιτέχνης έχει και έναν ρόλο και μια «υποχρέωση» να παρακολουθεί και να σχολιάζει την – τελευταίως ζοφερότατη – παγκόσμια επικαιρότητα.
Όμως, ως οργανισμός The BitterSweet έχουμε συνειδητά επιλέξει να είμαστε «απολιτίκ» και να ασχολούμαστε περισσότερο με άλλα, φευγαλέα, προσωπικά και πιο «ψυχεδελικά» θέματα στη σύλληψη των συνθέσεών μας.
Άλλωστε, όλος ο δεύτερος δίσκος μας The Age Of New Delirium ασχολείται ουσιαστικά με τις επιπτώσεις της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώσαμε προ δεκαετίας.
Εννοείται, ατομικά μετέχουμε στα κοινά και τα παρακολουθούμε. Στην μπάντα όμως τελευταία μας απασχολούν πιο προσωπικά ζητήματα – ο άνθρωπος, η ψυχή, η καρδιά, το συναίσθημα.

Ασχολείστε με κάποια άλλα projects πέρα από την μπάντα;

Όλοι μας προφανώς εργαζόμαστε και στις καθημερινές μας δουλειές επιβίωσης. Η Χριστίνα τρέχει παράλληλα και τα άλλα της γκρουπ Illusive Mirrors και Skags. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε αφοσιωμένοι στους The BitterSweet!

Γράψτε ένα σχόλιο για την τωρινή μετά-COVID κατάσταση και το πώς σας έχει επηρεάσει ως μπάντα, και μοιραστείτε μαζί μας κάποιες «οδηγίες επιβίωσης» που ακολουθείτε.

Οι οδηγίες επιβίωσης συνοψίζονται στο «never give up» και στο «αναπροσαρμόσου και πολέμα μέσα στο νέο πλαίσιο». As simple as that! Είμαστε αγωνιστές, δεν τα παρατάμε ποτέ.
Ο covid μας επηρέασε σφοδρά όλους, μας σάρωσε, θα έλεγα ότι μας άλλαξε όλες μας τις συνήθειες και μέσα στον ζόφο του τυφώνα του, μας «έδειξε» πώς στήνεις και πώς συντηρείς μια μπάντα σε περίοδο κρίσης. Φουλ αναπροσαρμογή και αλλαγή πίστας. Μας καθυστέρησε τρομερά την κυκλοφορία του 3ου μας album ‘September’ και μας πήγε πολύ πίσω και στα συναυλιακά μας.
Είμαστε όμως πολύ αισιόδοξοι, με ένα καινούριο line-up, και επανακάμπτουμε δριμύτεροι!

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Πολλή δουλειά, αφοσίωση, πειραματισμό, διάθεση για καινοτομία, το 4ο μας single οσονούπω και τo album μέχρι τον Σεπτέμβρη!

Θέστε και απαντήστε μια ερώτηση που θα θέλατε να σας κάνουν μέχρι τώρα και δεν έχετε ερωτηθεί

Πού βρίσκει κάποιος τη δουλειά σας, τα κομμάτια σας και τα νέα σας;

Στα βασικά μας sites:
www.youtube.com/thebittersweetgr
www.facebook.com/thebittersweetgr
https://open.spotify.com/artist/7kJrVvReOeVWQrRjKOfmWN?si=8GrKaJLzSzmml1fQRXVdGA&utm_source=copy-link

(Και μια υπο-ερώτηση: Πόση βοήθεια έχουν οι αγγλόφωνες ελληνικές μπάντες από τους «ιθύνοντες»;

Απάντηση: Καμία, μια ζωή ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΙ παλεύουμε, μέχρις εξαντλήσεως των αντοχών μας. Έχουμε όμως μεγάλες αντοχές, ευτυχώς!)

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us