“To Know Us Better #18” - AMKA

Στο σημερινό “To Know Us Better”, παρουσιάζουμε μια μπάντα που έχουν εντοπίσει αρκετοί από τους/τις παραγωγούς του σταθμού μας.

Καταρχάς, να σας ευχαριστήσω που μας δίνετε την ευκαιρία εδώ στον Strummer Radio να σας πάρουμε συνέντευξη! Φαίνεται ότι η Ελληνική σκηνή είναι πιο ενεργή από ποτέ τώρα τελευταία, και οι ΑΜΚΑ παίζουν σίγουρα ρόλο σ’ αυτό. Ανυπομονούμε για τις επερχόμενες συναυλίες και κυκλοφορίες σας!
Πείτε μας, ποιοι είναι οι ΑΜΚΑ και πώς γνωριστήκατε;

ΟΙ ΑΜΚΑ είναι  4 μουσικοί άνθρωποι:
Δημήτρης Καλαμαράς (Kal) - κιθάρες
Δημήτρης Κουλεντιανός (Susy) - μπάσο
Daphne Svanias - ντραμς
Chris Scott - φωνητικά και κιθάρα
Οι 2 Δημήτρηδες γνωρίστηκαν στο Groningen, όπου μελετούσαν τη τζαζ μαζί, ενώ ο Chris και αργότερα η Δάφνη έγιναν μέλη στην Αθήνα.

Με το “AMKA” – αναφέρεστε στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ή το όνομα έχει άλλο νόημα για σας;

Η έμπνευση για το όνομα είναι όντως ο ΑΜΚΑ, αλλά επίσης είναι μια πολύ κρουστική λέξη με 4 γράμματα που νιώθουμε ότι μας αντιπροσωπεύει.

Τι σας εμπνέει ως συγκρότημα; Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Παίρνουμε τη μεγαλύτερη έμπνευση ο ένας απ’ τον άλλον, καθώς έχουμε αρκετά διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα και ενθουσιαζόμαστε με τις ιδέες που φέρνει ο καθένας στις πρόβες. Ο Chris είναι υπόχρεος στους King Crimson της εποχής του Adrian Belew, ο Kal επηρεάζεται από το παίξιμο κιθάρας του Marc Ribot, ο Susy εμπνέεται από την εφευρετικότητα των Deerhoof και οι κύριες επιρροές της Daphne είναι το psych και prog rock των δεκαετιών ’60 και ’70.

Θα λέγατε ότι το να παίζετε μουσική μαζί είναι διαφορετικό στην Ελλάδα; Υπάρχει κάποιου είδους ελληνικό “vibe” στις πρόβες και στη σκηνή;

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς εννοείς με ελληνικό vibe. Δυόμισι άτομα από μας είμαστε Έλληνες. Ο Chris πιστεύει ότι η μουσική είναι πολύ «αθηναϊκή» και ο Kal πιστεύει ότι το να παίζουμε στην Ολλανδία ήταν πιο σκοτεινό, αλλά δε θα έλεγα ότι αυτό έχει να κάνει με τη χώρα. Ο Susy θα προσθέσει ότι ο κόσμος στην Ολλανδία ψοφάει για μουσική.

Ακούγοντας το πρώτο σας EP “First Sessions” που κυκλοφόρησε το 2019, αντιλαμβανόμαστε μια πιο τζαζ προσέγγιση στη μουσική. Αντιθέτως, το τελευταίο σας single (που κυκλοφόρησε τώρα τον Σεπτέμβρη 2022), “Yellow Yard” είναι κάτι τελείως διαφορετικό! Πώς προσεγγίσατε αυτή τη φορά τη διαδικασία;

Γράφουμε τα τραγούδια όλοι μαζί, οπότε όταν προσεγγίζεις ένα παλαιότερο τραγούδι, αυτό τείνει πάντα να αλλάζει όταν παίζεται από διαφορετικούς ανθρώπους. Ο Ashley (ο drummer στην ηχογράφηση) έβαλε την ενέργειά του σ’ αυτή και το ίδιο και ο Chris. Όταν το παίζουμε live είναι σαν ένα τανκ!

Σχεδιάζετε καμία άλλη κυκλοφορία στο μέλλον;

Θα κυκλοφορήσουμε άλλο ένα διπλό A-side (Grantham / Elephant) τον Νοέμβρη.

Έχετε ανακοινώσει live στο Communitism τώρα τον Οκτώβρη. Τι άλλα live σχεδιάζετε για το φθινόπωρο; Να αναμένουμε κανένα ευρωπαϊκό τουρ σύντομα;

Θα παίξουμε στο Communitism (Kino 28) στις 8 Οκτωβρίου και με τους Bazooka στο Gagarin στις 19 Νοεμβρίου, και έχουμε διάφορα άλλα live που θα ανακοινωθούν σύντομα. Έχουν ξεκινήσει τα σχέδια για ένα ευρωπαϊκό τουρ του χρόνου.

Βλέποντας τον εαυτό σας 3 χρόνια μετά, πού βρίσκονται οι ΑΜΚΑ κατά προτίμηση;

Σε 3 χρόνια θα θέλαμε να παίζουμε μουσική για πολύ κόσμο, πολύ συχνά : )

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, και and punk-jazz-experiment on!

Links:
Bandcamp
Facebook
Instagram

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us