“To Know Us Better #19” - οι Κέρινες Ζωές μας

Οι Κέρινες Ζωές είναι μια μπάντα που μόλις πέρυσι – έπειτα από πέντε χρόνια ύπαρξης - κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο το όνομά τους (Κέρινες ΖωέςΒ-otherSide records, 2022).

Ο ήχος των Κέρινων Ζωών είναι πλούσιος, ισορροπώντας άνετα ανάμεσα στον ροκ ηλεκτρισμό και τον μελωδικό και πηγαίο λυρισμό. Βασική μουσική τους - θά λέγαμε - επιρροή είναι ο ήχος των αγαπημένων Διάφανων Κρίνων αφενός, και του ελληνικού ροκ του παρελθόντος γενικά αφετέρου. Τιμούν τους ήρωες του ελληνικού ροκ, καθώς και τους “άγιους της Πλατείας Εξαρχείων”, όπως έχουν αποκαλέσει κάποιοι παλιότερα τον Παύλο Σιδηρόπουλο, την Κατερίνα Γώγου και τον Νικόλα Άσιμο.

Οι στίχοι τους, ως επί το πλείστον δικοί τους όπως και κάποιων φίλων τους, συνδυάζουν τη ρομαντική και ποιητική διάθεση με την αμεσότητα που – κακά τα ψέμματα – οφείλει να έχει ένα ροκ συγκρότημα (αυτό είναι προσωπική εκτίμηση). Μιλούν για την απώλεια, την οργή και, γενικά, δείχνουν να εξερευνούν την σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου ψυχισμού. Διόλου τυχαία, κατά τη γνώμη μου, η “νουάρ” ατμόσφαιρα που φανερά κυριαρχεί στα 13 τραγούδια του άλμπουμ.

kerines_1.png

Θέλω να αναφέρω πως στις μουσικές αναφορές των παιδιών μοιάζουν να εντάσσονται οι Anathema (“Alternative 4” CD και μετά), καθώς και το γοτθικό ροκ των Mission και των All About Eve. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με “αχταρμά” επιρροών! Αντίθετα, όποιες και αν είναι οι πραγματικές επιρροές των παιδιών, δείχνουν να έχουν αφομοιωθεί, μιας και το αποτέλεσμα είναι ομοιογενές και δείχνει ξεκάθαρη μουσική ταυτότητα.

Επίσης, οι Κέρινες Ζωές αποτελούνται από μουσικούς τεχνικά καταρτισμένους, με πολύ όμορφα παιξίματα. Αυτό μαζί με την καθαρή και στιλπνή παραγωγή, τονίζουν τις γερές μελωδίες και τα καλογραμμένα ρεφρέν, υποστηρίζοντας και αναδεικνύοντάς τα. Ακόμα, στα υπέρ της μπάντας, ο καλλίφωνος ερμηνευτής, με την καθαρή άρθρωση και την κατάλληλη στάθμιση (των φωνητικών του) που επιτρέπουν στον ακροατή να ακούει και τους στίχους μαζί με την μουσική.

Να σας πω την αλήθεια μου μου έχουν λείψει τέτοιες μπάντες. Δεν νοσταλγώ το παρελθόν – καλώς το ζήσαμε και καλώς προχωράμε. Απλά, μου λείπουν τραγούδια με εκείνη την αμεσότητα που θα σου επιτρέψει να νιώσεις ότι συνομιλείς με τον τραγουδιστή ή την τραγουδίστρια. Τραγούδια που θα νιώθεις ότι μιλούν για σένα και σε σένα. Πιστεύω πως αξίζει να τιμήσετε τις Κέρινες Ζωές. Γράφουν όμορφα τραγούδια με συναίσθημα και ρομαντισμό.

Από μένα, καλώς ήλθαν!

Κώστας Μαζιώτης

kerines_2.jpg

Το συγκρότημα Κέρινες Ζωές αποτελείται από τους: Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη - φωνητικά, Ιωάννα Βενετία Κουκοπούλου- ντράμς, Γιώργο Γεωργιλά - κιθάρα, Ίαν Ευφραιμίδη – Κιθάρα, Σταύρο Βασιλειάδη – πλήκτρα και Δημήτρη Κουφομιχαήλ - μπάσο.

Το άλμπουμ βρίσκεται διαθέσιμο εδώ για ακρόαση

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us