“To Know Us Better #23” Συνέντευξη με τους Low Ceiling

Μια μπάντα που ξεκίνησε να κάνει πρόβες σε ένα τόσο χαμηλοτάβανο γκαράζ που αναγκαστικά έπαιζαν καθιστοί δε θα μπορούσε να επιλέξει άλλο όνομα από το Low Ceiling. Με αφορμή την επικείμενη συναυλία τους οργανώσαμε μια μικρή γνωριμία μαζί τους.

Με τα τραγούδια των Low Ceiling πρωτοήρθα αντιμέτωπος στο φεστιβάλ και πριν καλά καλά το καταλάβω παρασύρθηκα στον απροσποίητη και στακάτη διάθεση του Ελιξήριου, της Πέστροφα ή του Excuse the System. Κι έπειτα γνωρίσαμε τα παιδιά που τους αποτελούν. Μερικούς μήνες αργότερα και με αφορμή την επικείμενη συναυλία τους στο Nomads μαζί με τους Bella Lovelace (Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου) ας κάνουμε μια μικρή γνωριμία μαζί τους.

Low Ceiling

Θοδωρής Κοντογιώργης – κιθάρα, φωνή,

Κώστας Βαγενάς – ντράμς, φωνή

Δημήτρης Κουτουβάλας – μπάσο,

 

Καλησπέρα παιδιά, Θα θέλατε να μας ένα σύντομο «βιογραφικό» σας;

Δημιουργηθήκαμε το 2018 στο Αίγιο. Ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε και να παίζουμε ελευθέρα χωρίς ιδιαίτερες βλέψεις. Φτιάξαμε τότε 3 κομμάτια αλλά λόγω συνθηκών σταματήσαμε για 2 χρόνια. Ξεκινήσαμε πάλι την προσπάθεια το 2020 όπου και γράψαμε την πλειοψηφία των κομματιών μας. Τον Οκτώβριο του 2021 ηχογραφήσαμε 7 κομμάτια τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε βινύλιο το 2024 από την Old Bad Habits.

Πώς προέκυψε αλήθεια το όνομα σας;

Το όνομα μας προέκυψε από το γκαράζ του ντράμερ που είχαμε αρχικά ως προβάδικο, το οποίο είχε τόσο χαμηλό ταβάνι που αναγκαζόμασταν να παίζουμε καθιστοί. Φαντάσου κάτι σαν αποθήκη με διάφορα πράγματα, εργαλεία κλπ που είχε - και έχει λίμπες - για το λάδι.

Υπάρχουν άλλες μπάντες στην πόλη ώστε να λέμε πως σχηματίζετε «σκηνή του Αιγίου»?

Υπάρχουν κάποιες μπάντες αλλά όχι στο ίδιο ύφος, στην μορφή σκηνής. Παλαιότερα υπήρχαν οι Blues Cargo μια πανελλαδικώς γνωστή blues μπάντα. Οι Over Balance με rock διασκευές, οι Master Key μια progressive rock μπάντα. Οι Young Lust με διασκευές και δικά τους κομμάτια.

Οι Crue, η πρώτη μπάντα που έπαιζε ο Πάνος Κόλλιας με τον αδερφό του και έναν κιθαρίστα, μετέπειτα φτιάξανε τους Sinister Waltz στην Πάτρα και τώρα συνεργαζόμαστε με Τα Νετρόνια. Οι μπάντες στις οποίες έπαιζε ο Κώστας, Red Light, Fuck! We Are Project και MindGaze. Και άλλες garage μπάντες πιο παλιά που δεν ξέρω τα ονόματα τους επηρεασμένοι απ'ότι μου είχαν πει κυρίως απ'τους Last Drive.

Ενεργές τώρα μπάντες είναι οι Les Skartoi μια Ska, Rocksteady μπάντα με έδρα την Πάτρα πια. Οι Gobey and P Gial ένα reggae ντουέτο και οι Queen and the Soul ένα ethnic ντουέτο.

Πως είναι η κατάσταση για μια local μπάντα σε μια Ελληνική επαρχιακή πόλη?

Το κοινό στο είδος μας (post punk) είναι ελάχιστο στο Αίγιο. Στους Red Light (την άλλη μπάντα του Κώστα του ντράμμερ) για παράδειγμα δεν μας είχαν φερθεί καλά ηχολήπτες κλπ. Χώροι να παίξεις πια δεν υπάρχουν, μόνο μπαρ που σερβίρουν και φαγητό με μια εξαίρεση ένα μαγαζί που φέρνει καλές jazz, blues, funk και παραδοσιακές μπάντες.

Φυσικά υπάρχει και το Θολωτό στο Διακοπτό Αχαΐας που φέρνει πολύ καλά ονόματα σε αυτό το εναλλακτικό είδος μουσικής. Παλαιότερα υπήρχαν το Praxis και το Mojo, δύο μικρά ροκάδικα που έχουμε περάσει αξέχαστες βραδιές εκεί είτε σαν πελάτες είτε σαν DJs είτε παίζοντας live με τους Red Light στο λύκειο.

Παρόλα αυτά δεν έχουμε παράπονο αν εξαιρέσουμε ότι δεν έχουμε καλά προβάδικα. Είμαστε τυχεροί όμως που έχουμε κοντά την Πάτρα και την Αθήνα αλλά θα θέλαμε να έχουμε και άκρες με βορειοκεντρική Ελλάδα που υπάρχουν συναυλιακοί χώροι σε διάφορες πόλεις.

Ποιους καλλιτέχνες/μπάντες θα αναγνωρίζατε ως επιρροές; Έχετε όλα τα μέλη παρόμοια ακούσματα;

Γενικά έχουμε σαν κοινό παρονομαστή το post punk και indie rock.Ωστόσο ο καθένας ξεχωριστά έχει επηρεαστεί και από άλλα είδη μουσικής.Πιο συγκεκριμένα βασικές επιρροές του Κώστα είναι οι Sonic Youth και Fall,του Θοδωρή οι Gang of four και Joy Division,του Δημήτρη Unwound και Can.

Έχετε ξεχωρίσει κάποια συγκροτήματα που να θεωρείτε μουσικούς συνοδοιπόρους;

Τους Bella Lovelace με τους οποίους θα εμφανιστούμε στις 22 Δεκεμβρίου στο Nomads.

Σε ποια «μεγάλη» μπάντα ή καλλιτέχνη θα θέλατε να είστε opening act;

Θα θέλαμε να είμαστε opening act στους The Fall.

Υπάρχει κάποια «ένοχη» μουσική σας απόλαυση – αν υπάρχει - που θα θέλατε να διασκευάσετε. Αν δεν υπάρχει ποιο τραγούδι θα θέλατε να διασκευάσετε;

Ο Κώστας θα ήθελε να διασκευάσουμε το Godstar των Psychic TV,ο Θοδωρής το Dance από Boris Dzaneck και ο Δημήτρης το Demolished από Unwound.

 Ασχολείστε με κάποια άλλα projects πέρα από τους Low Ceiling;

Ο Κώστας παίζει σε 2 ακόμα συγκροτήματα, τα Νετρόνια και Επέμβαση, ο Θοδωρής έχει ένα project με ένα ακόμα άτομο minimal, experimental wave και παίζει κόντρα μπάσο σε ένα Jazz Manouche σχήμα, ενώ ο Δημήτρης παίζει κιθάρα σε ένα Ρεμπέτικο σχήμα.

low_ceiling_2.jpg

 Το φορμάτ της μουσικής (βινύλιο, cd, mp3, streaming) παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στις κυκλοφορίες σας;

Προτιμούμε το βινύλιο. Όσο για το streaming, ναι είναι ένας εύκολος τρόπος να ακούς μουσική, όπου και αν βρίσκεσαι, αλλά σίγουρα δεν βοηθάει τους καλλιτέχνες που θέλουν να ζήσουν από αυτό που κάνουν.

Υπάρχει κατά τη γνώμη σας Ελληνική μουσική βιομηχανία - ή έστω βιοτεχνία -;

Υπάρχει απ' ότι παρακολουθώ ελληνική βιομηχανία με κάποιες εταιρείες που κάνουν σοβαρή δουλειά προωθώντας την μουσική και στο εξωτερικό. Η Old Bad Habits είναι ένα πιο μικρό label που κάνει εξίσου καλή δουλειά με εγχώριες και από εξωτερικό μπάντες. Οπότε ναι θα έλεγα ότι υπάρχει κινητικότητα στην εναλλακτική σκηνή της Ελλάδας.

Ποιο είναι το τελευταίο άλμπουμ που αγόρασε το κάθε μέλος/ τί ακούτε αυτό τον καιρό;

Ο Κώστας αγόρασε το album Middle Class Revolt των The Fall και αυτόν τον καιρό ακούει indie rock,ο Δημήτρης αγόρασε το Lights And Guns And Fires των Damirah και αυτό τον καιρό ακούει EBM και ο Θοδωρής αγόρασε κάποια κουβανέζικα παραδοσιακά album και ακούει Jazz-Hip hop.

 Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια/βήματα;

Συναυλίες για τώρα και φυσικά η κυκλοφορία του πρώτου μας mini album με το όνομα Mode και η ηχογράφηση κάποιων καινούριων κομματιών.

Ευχαριστούμε πολύ παιδιά. Καλή σας επιτυχία σάς ευχόμαστε!

 

https://lowceilingaigio.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/lowceilingGR

 

 

 

 

 

Low Ceiling GIVEAWAY

lowceiling_giveaway_3.jpg

Low Ceiling και Bela Lovelace : Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου δύο εγχώριες indie rock / post punk μπάντες που αξίζουν την προσοχή σας, παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Nomads Athens (Ερμού 135) - και ο Strummer Radio χαρίζει δύο διπλές προσκλήσεις για το διπλό αυτό live

Για να πάρετε μέρος, ακολουθείστε τον Strummer Radio σε instagram / facebook και αφήστε σχόλιο κάνοντας tag τον φίλο ή τη φίλη σας που θα πάρετε παρέα.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από την Τρίτη 19/12 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 21/12, και οι νικητές/νικήτριες θα ενημερωθούν μέσω των social media.

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us