“To Know Us Better” #24 : XXRi

Ο Χάρης Χανοζίδης φτιάχνει τρυφερή synth pop από τη Θεσσαλονίκη και μας συστήνεται μουσικά, στην αρχή μίας χρονιάς για την οποία υπόσχεται πως θα φέρει ομορφιά.

Ο Χάρης Χανοζίδης φτιάχνει τρυφερή synth pop από τη Θεσσαλονίκη και μας συστήνεται μουσικά, στην αρχή μίας χρονιάς για την οποία υπόσχεται πως θα φέρει ομορφιά.

Λίγο καιρό πριν είχε “γλιστρήσει” στα DMs μας και μας είχε τραβήξει κατευθείαν το ενδιαφέρον, με την τρυφερή synth pop του που εναρμονίζεται πλήρως με την τάση της εποχής, διατηρεί όμως τον προσωπικό του χαρακτήρα. Με αφορμή το νέο έτος που μόλις μας βρήκε, του ζητήσαμε να συστηθεί, μέσα από τη σελίδα του Strummer Radio.

S.R. XXRi : ποιο είναι το άτομο που κρύβεται πίσω από αυτό το project και πως προέκυψε το όνομα αυτό;

Είμαι ο Χάρης, 26 χρονών από Θεσσαλονίκη. Εργάζομαι ως web developer την μέρα και τα απογεύματα πιάνω την μουσική. Το όνομα προκύπτει από τα SSRI που είναι μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών και το XX είναι τα αρχικά του ονόματος μου. Από την μια έχει ένα ενδιαφέρον και πιστεύω κολλάει το όνομα και στον ηλεκτρονικό χαρακτήρα που έχει η μουσική μου, από την άλλη δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να συνδέεται το όνομα μου με ένα χάπι, είναι ότι είναι.

S.R. Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μουσική και πως «καταλήγει» στις πρόσφατες μουσικές σου κυκλοφορίες;

Η ενασχόληση μου με την μουσική ξεκινάει από το δημοτικό, στην αρχη με κιθάρα και μετά ανά καιρούς με πιάνο, σύνθια και μουσική παραγωγή. Ξεκίνησα να γράφω συστηματικά μουσική όμως το 2020, την περίοδο της καραντίνας. Στην αρχή απλά παίζοντας με ήχους και φτιάχνοντας instrumentals και στην συνέχεια βάζοντας και στίχους στο παιχνίδι.

HARRISHAHAHA.jpg

S.R. Τί σε ώθησε στη δημιουργία μουσικής;

Νομίζω πως είναι συνδυασμός βαρεμάρας με την ανάγκη του να έχω κάτι να ξεφεύγω, και με το ότι θέλω να φτιάξω κάτι όμορφο. Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησα να γράφω στίχους στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής μου οπότε φαντάζομαι πως έπαιξε και αυτό τον ρόλο του. Επίσης εκείνη την περίοδο δεν δούλευα και είχα κάνει διάλειμμα από τις σπουδές οπότε δοκίμαζα πράγματα και ένα από αυτά ήταν το να γράφω μουσική και να την ανεβάζω στο youtube.

S.R. Από ποια πράγματα εμπνέεσαι και ποιες καλλιτέχνιδες/ες θα έλεγες πως επηρεάζουν τη δουλειά σου;

Δύσκολη ερώτηση! Μπορεί να εμπνευστώ και να ξεκινήσω κομμάτι από το οτιδήποτε, είτε είναι μια φράση, κάποια μελωδία, κάποια εικόνα ή κάποιο γεγονός. Τώρα τελευταία ξεκινάω γράφοντας κάποια μελωδία συνήθως, και προσπαθώ να την συνοδεύσω από κάποιον στίχο. Αυτό που παρατηρώ όμως είναι ότι θα φτιάξω κάτι όμορφο όταν έχω πολύ όρεξη για να γράψω, ασχέτως της μεθοδολογίας που ακολουθώ.

Πολλές καλλιτέχνιδες/ες έχουν επηρεάσει την δουλειά μου, θα έλεγα πως την μεγαλύτερη επιρροή πάνω μου την είχαν οι Daft Punk, MGMT, Radiohead και Κόρε Ύδρο. Τα τελευταία χρόνια μεγάλη έμπνευση ήταν και η μουσική του Pan Pan, που το κάνει να φαίνεται εύκολο το να βγάζει μία αλμπουμαρα τον χρόνο.

S.R. Έχεις κυκλοφορήσει μία σειρά από singles κι ένα EP με τίτλο «Φυγή» μέσα από τις διάφορες μουσικές πλατφόρμες. Ποια είναι η γνώμη σου σχετικά με την ψηφιακή εποχή που διανύουμε και τη μουσική εντός αυτής;

Πιστεύω πως το γεγονός ότι το μόνο που χρειάζεσαι πλέον για να φτιάξεις μουσική είναι ένας υπολογιστής είναι πολύ θετικό, και κάτι που δεν ακούγεται αρκετά. Από την άλλη, υπάρχει πάρα πολύ μουσική εκεί έξω οπότε είναι και πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις, και κατ’ επέκταση να βιοπορίζεσαι από αυτό.

S.R. Η τελευταία σου δουλειά είναι μία συνεργασία με τον πολύ αγαπητό Τζίμη Πολιούδη και το project του Mazoha, στο κομμάτι «Καληνύχτα και καλή ντροπή». Πες μας λίγα λόγια για αυτό.

Όλα ξεκίνησαν από ένα instagram story που ανέβασα, που είχα φτιάξει μια λούπα με διάφορα συνθεσάιζερ. Το είδε ο Τζίμης και μου είπε να γράψει μελωδία και στίχους πάνω σε αυτό και έτσκι βγήκε το κομμάτι. Γενικά νιώθω πολύ τυχερός που συνεργάστηκα μαζί του, καθώς έχει γράψει κομματάρες.

S.R. Ως ένα άτομο που δημιουργεί μουσική έχοντας ως βάση στη Θεσσαλονίκη –και ενίοτε γράφοντας για αυτή-, πως βλέπεις τα «μουσικά πράγματα» της πόλης;

Μάλλον δεν είμαι το σωστό άτομο για να σου δώσει μία πληροφορημένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση καθώς δεν είμαι από τους πιο διαβασμένους όσον αφορά την σκηνή της πόλης. Από ότι βλέπω όμως από κάποιο live που πάω, υπάρχει αρκετός κόσμος που στηρίζει.

S.R. Δεδομένου πως μόλις μπήκαμε στο 2024, τι περιμένεις από αυτή τη νέα χρονιά; Πιστεύεις στα «new years resolutions»;

Το 2023 δεν έβγαλα πολλή μουσική, αλλά ήταν διδακτική χρονιά με πολλούς τρόπους. Οπότε πιστεύω η εμπειρία αυτή που απέκτησα θα με βοηθήσει στο να φτιάξω περισσότερη μουσική που αγαπώ το 2024. Θα έλεγα πως σε αυτήν την φάση της ζωής μου μπορούν να με βοηθήσει το να έχω 2-3 συγκεκριμένα new years resolutions.

S.R. Τέλος, τι μπορούμε να περιμένουμε εμείς από εσένα το επόμενο διάστημα;

Όμορφα πράγματα έρχονται το 2024. Τους επόμενους μήνες θα κάνω κάποια live στη Θεσσαλονίκη και θα βγάλω και ένα κομμάτι με την αγαπητή katscenes. Στο δεύτερο μισό τους έτους θα κυκλοφορήσω και ένα synth pop άλμπουμ, που ένα από τα κομμάτια του θα είναι το “Καμένη γη”. το οποίο κυκλοφορεί ήδη. Πιστεύω θα βγει πολύ όμορφο το αποτέλεσμα.

Ευχαριστούμε πολύ!

Εύη Παπαγιάννη (Dead Moon Nights)

για το Strummer Radio

Support the artist :

Spotify : https://open.spotify.com/artist/0gbEUGlu9wHFFFKJYWU8Da?si=leY5f7vNQ322KMjgvQOU9Q

Instagram :

https://www.instagram.com/_xxri._/

 

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us