summer playlist

Strummer Radio's Taste in Music - August 2020

Οι παραγωγοί του Strummer Radio λίγο πριν πάρουν το δρόμο τους για το αγαπημένο τους καλοκαιρινό προορισμό επέλεξε ο καθένας, με περίσσια φροντίδα, από ένα τραγούδι που σημαίνει για αυτούς καλοκαίρι. 

 

 

Όλα τα τραγούδια συγκεντρώθηκαν, ο Sonick τα τοποθέτησε στη σειρά που πρέπει, ο Σπύρος-Ευάγγελος σχεδίασε μοναδικά το artwork και το αποτέλεσμα ένα πέρα για πέρα καλοκαιρινό mixtape. Enjoy! Αυτό που κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο το Αυγουστιάτικο Mixtape είναι και η συμμετοχή όλων των φίλων συνεργατών που πέρασαν για μία ή παραπάνω εκπομπές, τη "σχολική χρονιά" που μας πέρασε, και έδωσαν το ιδαίτερο στίγμα τους. 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα τραγούδια καθώς και ορισμένα σχόλια γύρω απο αυτά: 

01. yo la tengo - green arrow (i hate thatcher - sotiris)
02. friends of dean martinez - summertime (days of nothing - nikos)

Friends of dean martinez - summertime ενα supergroup ουσιαστικά με μελη από giant sand, calexico, naked prey, και η διασκευη τους στο κλασσικο summertime σε μεταφερει στην ερημο της arizona


03. brightblack morning light - star blanket river child (to beat the devil - eleni)

BrightBlack Morning Light ονομάστηκε το project των Nathan Shineywater και Raechel Hughes, το οποίο μας προσέφερε σε δύο μόλις άλμπουμ μια εξωπραγματική μουσική που δεν μπορεί παρά να περιγραφεί ως ethereal psych gospel/blues. To Star blanket river child περιλαμβάνεται στο ντεμπούτο τους BrightBlack Morning Light του 2006 που κυκλοφόρησε από τη Matador.


04. elvis presley - summer kisses, winter tears (tell tale tracks - james)

Γιατι "every summer has a story". Για τους κσλοκιρινους ερωτες, που διαχρονικα διαρκουν μεχρι τα πρωτοβροχια και το απανεμο λιμανι του χειμωνα.


05. the quarrymen - in spite of all the danger (nocturnal ideas - stella)

Ενα απο τα απειρα τραγουδια που θυμιζουν καλοκαιρι ειναι το in spite of all the danger απο τους Quarrymen, τη πρώτη μπάντα του John Lennon, το οποίο είχε συνοδεύσει τις περσινές διακοπές. Γραμμενο απο τον Paul McCartney, το τραγουδι αυτο ηχογραφηθηκε πρωτη φορα το 1958. Η βερσιον αυτη ειναι πιο καθαρη, και ειναι απο τη ταινια Nowhere Boy που περιγραφει τα νεανικα χρονια του Λενον. Τραγουδάει ο Aaron Johnson και ο Thomas Sangster.


06. Dusty springfield - summer is over (sail to the hinterland - julia)

Γιατί πάντα το καλοκαίρι τελειώνει πριν καλα-καλά ξεκινήσει 


07. astrud gilberto - photograph (with grace - evie)

Αιθέριες μελωδίες και η φωνή της Αstrud που δροσίζει με αυτή την καλοκαιρινή ιστορία της - τέλειο soundtrack για το ξύπνημα της επιθυμίας δίπλα στην ακροθαλασσιά - μικρές polaroid απο την Αstrud Gilberto. 


08. the paragons - on the beach (alternative values - panos)

Οι ¨ιδρυτές¨ του Rocksteady Paragons, σε έναν ύμνο για το καλοκαίρι, από το album τους On the Beach του 1967.


09. nina simone - funkier than a mosquitos tweeter (dislocated days - ioannis)

Κουνούπια , παγωμένες μαργαρίτες, ριπες από την θάλασσα στο κορμί σου , τζιτζίκια


10. james last - here comes the sun (breakfast sessions - nektarios)

Όσοι το έχουν συνήθειο να ψάχνουν για βινύλια σε διάφορες ντάνες παζαριών, μαγαζιών με μεταχειρισμένα και charity shops έχουν πέσει πάνω σε αυτό το δίσκο άπειρες φορές. Η ευτελής του αξία δεδομένη, ο δε καλλιτέχνης εμπορικός και ισοπεδωτικός στις διασκευές του. Κι όμως με ένα ευρώ μπορείτε να αποκτήσετε αυτή τη μαγική διασκευή και δεν θα το μετανοιώσετε! Ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά τραγούδια ever των Breakfast Sessions!


11. jonathan richman and the modern lovers - i love hot nights (off the record - socratis)

Μπορεί τις καυτές ώρες του καλοκαιριού να ψάχνουμε δροσερές τρύπες να κρυφτούμε, οι καυτές νύχτες όμως... Απλά τις αγαπάμε...


12. ryley walker - summer dress ( midwestern MIDI - giannis)

Κουλ και τζάζι από το ΒανΜορισσικό Primrose Green του 2015...εντελώς καλοκαιρινό!


13. iron and wine - low light buddy of mine (lost daylight - anna-maria)

Ενα τραγούδι συνδιασμένο με έρωτα, ήλιο, θάλασσα κι αλμύρα!


14. andrew bird - capsized (seveneleven - theodore)

Το κομμάτι αυτό του Andrew Bird είναι γεμάτο καλοκαιρινά Vibes! Κυκλοφόρησε πριν 4 χρόνια αλλά παραμένει το καταλληλότερο κομμάτι για την καλοκαιρινή σας playlist!


15. robert foster - warm nights (memoirs are the new rock n roll - giorgos)

Αύγουστος 2015, Σέριφος. Δεύτερες κοινές διακοπές με την Αλίκη, πρώτη φορά και στο νησί. Ανάμεσα στα τραγούδια που ακούγονται σε λούπα στο beach bar του camping κι ένα αρκετά ατμοσφαιρικό, λίγο παράταιρο με τα υπόλοιπα, με γνώριμα φωνητικά και κολλητικό αλλά όχι κραυγαλέο groove. Μου παίρνει κάποιες ακροάσεις για να καταλάβω πως πρόκειται για τον Robert Forster των Go Betweens. Έκτοτε, το Warm Nights μου θυμίζει όχι μόνο τις συγκεκριμένες μέρες στη Σέριφο, αλλά και το αίσθημα γαλήνης και ευχαρίστησης που συνδέουμε με το καλοκαίρι γενικά.


16. the lemon fog - summer (aypni poli - giannis)

Aπό το Houston του Τexas οι ψυχεδελικοι ποπ Lemon Fog μας δίνουν μια ρομαντική και κάπως μελαγχολική όψη του αμερικανικού καλοκαιριού (και ονείρου)


17. sunnyboys - my only friend (the pangalactic rock blaster - kostas)

Υπάρχουν τραγούδια που είναι για το καλοκαίρι, είναι το ίδιο το καλοκαίρι , σε φορτώνουν τόσο που μόνο καλοκαίρι αντέχεις να τ'ακουσεις και άλλες πολλές τέτοιες αποχρώσεις κουβαλάνε πάνω τους και πάνω μας. Ενα τέτοιο είναι το "My Only Friend" απο τους Sunnyboys .....ναναι καλά οι Aussies!


18. ian dury - sex & drugs & rock & roll (psycotic reactions - stavroula)

Κάποτε βαθιά μέσα στην Πελοπόννησο, υπήρχε ένα κιόσκι το οποίο άνηκε στον ΄Πειρατή΄ - με την αντίστοιχη σημαία φυσικά. Η παραλία η οποία του αναλογούσε ήταν αρκετά δύσβατη, και με το που περπατούσες λίγα βήματα, είχες ήδη μπει μέσα στη θάλασσα μέχρι και τον λαιμό. Αφού άρχιζες να συνηθίζεις λίγο περισσότερο την απότομη αυτή κατάβαση, η ανταμοιβή σου ήταν να χορεύεις μέσα στους παφλασμούς το Sin in my Heart και I Wanna Be your Dog. Tο κιόσκι έκλεισε, η παραλία εγκαταλείφθηκε, η μοίρα του 'Πειρατή' παραμένει μυστήριο, αλλά εκεί ανάμεσα στα γκρεμίσματα της ψάθινης οροφής και του φράχτη από μπαμπού, παραμένει η ανάμνηση του να βγαίνεις προς την ακτή υπό τους ήχους του Sex and Drugs and Rock n' Roll, μέσα στην υπέροχη αυτή αίσθηση που βιώνει το σώμα μας όταν βρίσκεται στο υγρό του στοιχείο. 


19. jean francois maurice - 28 a l'ombre (prosxedio - nikos)
20. the lovin' spoonful - summer in the city (pillow of secrets - kostas)

Το απόλυτο καλοκαιρινό τραγούδι για όλα το "Ποντίκια της πόλης"


21. war - the world is a ghetto (delicasseten - giorgos)

Το καλοκαιρινό το πρόστυχο το αεράκι 


22. oriental sunshine - across your life (antony k)
23. abdeli - andarghal - (music not for braindead - andreas)

Καλοκαίρι 1999.Έγινε η αγαπημένη εποχή του χρόνου. Όχι τόσο για τα χρωματα του, όσο για αυτούς τους μακρινούς περιπάτους τις νύχτες του Αυγούστου, που είδα το φώς του φεγγαριού να περπατεί μαζί μου. ABDELI - Adarghal (New Moon,1995)


24. mike cooper - the new urban hula slide/the tiki bar is closed (prosxedio - giannis)

Ήχοι από πουλιά, slide κιθάρα και lo-fi electronics μπλεγμένα από τον Mike Cooper σε μια ψυχεδελική σύγχρονη exotica. Το soundtrack του καλοκαιριού ενός κόσμου που καίγεται, βουλιάζει και ταυτόχρονα απολαμβάνει το ηλιβασίλεμα.


25. the sandals - theme from endless summer (mind flowers - chrisanthi)
26. jonathan richman - that summer feeling (third uncle - vasilis)
27. brian hyland - sealed with a kiss (sto lemonostifti - antonis)

Ο Μερσώ αποστρέφεται τη ζέστη. Με το καλοκαίρι να καταγράφεται μόλις 4ο στη λίστα των αγαπημένων μου εποχών διαλέγω το υπεραγαπημένο Sealed with a Kiss εν είδη υπόσχεσης για όσα θα ακολουθήσουν μετά το πέρας αυτού. Στην πρωτότυπη εκδοχή βέβαια: Brian Hyland από το 1962.


28. a-ha - summer moved on (no credits - spyros)

Καλοκαίρια πάν κι έρχονται αλλά αυτό (αυτή) που πρέπει να μείνει δε τους κάνει την χάρη των A-Ha, παρά ακολουθεί κι εκείνη την πορεία της εναλλαγής των εποχών κι εξαφανίζονται στο πρώτο φως της επόμενης μέρας.


29. don henley - boys of summer (one (+1) o'clock jump - eleni)

Aν και με μια κάποια μελαγχολική χροιά,από τις πρώτες νότες βρίσκομαι παραλία


30. bananarama - cruel summer (Ill robot series - xristoforos)

Ένα τραγούδι εμπορικό μεν αλλά που όσα χρόνια και να περάσουν δεν παύει να θυμίζει καλοκαίρι


31. melentini - κορίτσια σε λυπη (sinnerman - george)

Λιγο πριν το ηλιοβασίλεμα τότε που ο ουρανός φορά το πορτοκαλί του φόρεμα, μαζί με το μπλε της θάλασσας, τότε γεννιέται η πιο γλυκιά μελαγχολία. Η Μελεντίνη έντυσε μουσικά το μικρού μήκους φιλμ Sad Girl Weekend και παράλληλα έντυσε το μουσικό soundtrack του καλοκαιριού μας.


32. omniah - έδυσε (g-vibes - gina)

Καλοκαίρι 2019, γυρνώντας χώρα από παραλία με τα πόδια, με μια μπύρα στο χέρι αγναντεύοντας την Ανατολή. Μετά ύπνο, παραλία και Δύση Ηλίου και την επόμενη μέρα ξανά. 


33. neotropic - 15 levels of magnification (radio tangiers - Hraklis)

Πριν 24 χρόνια ακριβώς, χάρη στη φιλία με τον Elias Aslanoglou, βρέθηκε στα χέρια μου το πρώτο cd της Riz Maslen (γνωστής μέχρι τότε multimedia συνεργάτιδος των Future Sound of Lodon). To alter ego της εδώ λεγόταν Neotropic (στην ετικέτα Ntone - θυγατρική της Ninja Tune) και το πρώτο βράδυ το ομώνυμο κομμάτι έπαιξε στο repeat περίπου 4 ώρες...


34. the beloved - sweet harmony (sound spectrum - dimitra)

Από του εφηβικούς μου, μουσικούς έρωτες, οι The Beloved και το πολυπαιγμένο ναι μεν, αγαπημένο δε, να μου θυμίζει πόσο αγαπώ την early electro pop, όπως και το καλοκαίρι!!! Enjoy


35. dimension 5 - limitless dimension (mystic psycosis - Hlias)

Dimension 5 Limitless Dimension....... Ηχεία στην πλάτη ψάχνοντας το κατάλληλο μέρος να στήσουμε το υπαίθριο πάρτυ μας....... ξημέρωμα τόσο γλυκό ανέμελο και ξεκούραστο παρόλο το 10ωρο χορό που είχαμε ρίξει..... 90ς


36. rosalia - TKN (feat. travis scott) (101ism - ioanna)

Η Rosalia είναι καλοκαιρινή από μόνη της. θα μπορούσαμε να πούμε ότι τη χορεύουμε με άνεση στα καλοκαιρινά κουήρ πάρτι, αλλά την ακούμε και στα ακουστικά μας και νιώθουμε ότι είμαστε κάπου λίγο πιο εξωτικά. Αν, όπως λέει η καμπάνια "Greek summer is a state of mind", τότε μάλλον και η μουσική της Rosalia είναι state of mind


37. Spelling - under the sun (delicasseten - Hlektra)

Ίσως η πιο φωτεινή στιγμή στον κατά τ αλλά σκοτεινό περσινό δίσκο της SPELLLING συνεχίζει να με ενθουσιάζει το ίδιο και φέτος. Με όλα όσα έχουν προηγηθεί την χρόνια που διανύουμε, το χαοτικό γύρισμα του κομματιού εκεί περίπου στη μέση του, ίσως περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τη σχέση του καλοκαιριου που θέλαμε να ζήσουμε με αυτό που τελικά μας ήρθε. Α, και ίσως ένα από τα χειρότερα βίντεο κλιπ που έχετε δει. 


38. the style council - long hot summer (deliberate wanderings - vick)

Το καλοκαίρι σαν γλυκόπικρο κοκτέιλ στο χέρι μου, κοιτάζοντας τη θάλασσα μέσα από αγαπημένες εικόνες στο view-master


39. the triffids - hell of a summer (unbalanced pieces - george)

Ενα τραγούδι απο τη μακρινή και ζεστή Αυστραλία και πιο συγκεκριμένα απο τους Triffids που είναι μια απο τις αγαπημένες μπάντες της...
Every word of kindness
tastes like bile
Deep in our hearts
we knew it all the while
and I say to you...


40. south of no north - maximum protection (dead moon nights - evi)

Ένα κορίτσι, ένα αγόρι, ένα αυτοκίνητο. Μεταμεσονύχτια διαδρομή, παραθαλάσσια, αλάτι και έρωτας στα κορμιά τους, ζεστός άνεμος στα πρόσωπά τους. Ένα τεράστιο κόκκινο φεγγάρι, ένα ατελείωτο καλοκαίρι


41. early day miners - so slowly (bananafish - haris)

'Ενα καλοκαιρινό τραγουδάκι από μια κατεξοχήν χειμωνιάτικη μπάντα.


42. supergrass - sun hits the sky (dimitris b.)

To 'In It For The Money' των Supergrass είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινό album και το 'Sun Hits The Sky' θα μου θυμίζει πάντα το πιο ανέμελο καλοκαίρι, αυτό του1997. ps. Κέρδισε στο νήμα το 'Forever J' του Terry Hall''


43. the smashing pumpkins - 1979 (aris k.)

Λοιπόν 1979 - Smashing Pumpkins ? για όλα τα καλοκαίρια που λιώναμε απ τη ζέστη στο Πολυγωνο


44. janes addiction - summer rolls (sera & psychobilly)

Γύρω στο 2000, Αντίπαρο, στο επικό camping για τα γούστα μας και γενικότερα την κοσμοθεωρία μας σε εκείνη την ηλικία, έχω ετοιμάσει ένα κασσετάκι διακοπών (TDK AR για έχει και διαστημικό ήχο ναούμ). Side B άνοιγε το συγκεκριμένο κομμάτι. Αξέχαστη λοιπόν η ακρόαση ένα βράδυ, υπό την επήρρεια των άστρων...Έχω να το ακούσω και χρόνια, να μια καλή ευκαιρία ?


45. the last shadow puppets - paris summer (velocity curve - natasa p.)
46. tortoise & bonnie prince billy - cravo e canela (fantasmenios)

Για καλοκαιρινό χαμούρεμα


47. Στερεο νοβα - ο αόρατος άνθρωπος (many heads one sound - lykourgos)

Ο "Αόρατος Άνθρωπος' των Στέρεο Νόβα. Δεν ταιριάζει με καλοκαίρι αλλά το πρωτοάκουσα καλοκαίρι και το αναζητουσα και το αναζητώ οταν είμαι κοντά στη θάλασσα ή σε διακοπές γενικά. Ήταν επίσης απ' τα πολύ πρώτα κομμλατια των Στέρεο Νόβα που είχαν κιθάρα κάτι που ηχητικά με γείωνε περισσοτερο από άλλα δικά τους.


48. Διονύσης Σαββόπουλος - καλοκαίρι (eclectic roadtrips - lefteris)

Μπορεί τα ύστερα του και ως μουσική και ως δημόσια παρουσία να τιμούν τα πρώτα του με όχι και τον καλύτερο ακριβώς τρόπο αλλά μάλλον δεν έχει γραφτεί πιο όμορφο τραγούδι για να περιγράψει το ελληνικό καλοκαίρι από το 'Καλοκαιρι' του Διονύση Σαββόπουλου (από τον δίσκο Το Κούρεμα, 1989)

 Trivia: Το ψάρι που εικονίζεται στο artowrk του Mixtape λέγεται Scribbled Angelfish ή επισήμως Chaetodontoplus Duboulayi!

 Ακούστε επίσης και τα προηγούμενα mixtapes για τον μήνα Ιούνιο,  Μάιο, Απρίλιο, Μάρτιο, καθώς επίσης και παλαιότερες εκπομπές του σταθμού στο επίσημο mixcloud μας. Enjoy

 

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us