Strummer Radio's Taste in Music - Best of 2023

Οι παραγωγοί του Strummer Radio λίγο πριν μας αποχαιρετήσει Ο Δεκέμβριος και ολόκληρο το έτος, άκουσαν και διάλεξαν τα καλύτερα τραγούδια για το 2023. Όλα τα τραγούδια συγκεντρώθηκαν σε ένα υπέροχο Mixtape και φυσικά ενσωματώθηκαν στην playlist του σταθμού. 

   

 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα τραγούδια καθώς και ορισμένα σχόλια γύρω απο αυτά: 

01. Alice - Pense À Moi (breakfast sessions)
Με κριτήριο ποιό από τα ακούσματα της χρονιάς που τελειώνει θα μπορεί να με ξαφνιάζει και τα επόμενα χρόνια ξεχώρισα τις ελβετίδες alice με την μελαγχολική ευαισθησία του Pense À Moi, με επιλαχόντες από κοντά τους Toads με το απίστευτα φρέσκο και νεανικό nationalsville (dance floor hit for the years to come)και την Alicia-Pop με το έξυπνο not gonna be dumb! 
02. Lost Girls - With the Other Hand (Dislocated Days)
03. Wednesday - Bull Believer (Ghosts On The Highway)
04. Aunt Katrina - Get Me Out Of Bed (String Bean Jean)
05. The Coral - The Sinner (Coffee & Captain)
06. The National - Your Mind Is Not Your Friend (Unbalanced Pieces)
Το First Two Pages of Frankenstein εκτός απο εξαιρετικός δίσκος ήταν και το φώς που έψαχναν τόσο απελπισμένα οι The National μέσα στο σκοτάδι της πανδημίας.Είναι ευχάριστο που η μπάντα κατάφερε να ορθοποδήσει και ακόμα πιο ευχάριστο όταν το κάνει μ'έναν τέτοιο δίσκο που τους κατατάσσει στις κορυφαίες μπάντες της σημερινής εποχής...
07. Blue Lake - Bloom (Totaly Wired)
Blue Lake - Sun Arcs! Ένας ωραίος ατμοσφαιρικός δίσκος του 2023 με όμορφες κιθάρες και επιρροές απ' τον John Fahey θα έλεγα.
08. The American Analog Set-Mick Turner (Mid-western MIDI)
09. Everything But The Girl - Nothing Left To Lose (A Pillow of Secrets)
10. Silver biplanes - Parallel World (Lemonostiftis)
Χμμ, ίσως και να μην είναι το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς αλλά το “ A Moment In The Sun” των Silver Biplanes ήταν αυτό που ήταν εκεί (...στη δισκοθήκη μου) και μου έφτιαχνε τη μέρα όποτε κι αν το χρειάστηκα μέσα στο 2023. Γνήσια indie pop από την παρέα του Tim Vass (ex-Razorcuts) με άρωμα από τα 90’s - αν όχι και παλαιότερο - κύλησε τόσο από τα αυλάκια του δίσκου όσο και κατά τη φοβερή τους ζωντανή εμφάνιση στο 1ο Athens Pop Fest and Convention.
11. Big Blood - 1000 Times (days of nothing)
12. Veronica Swift - Closer (Expand Your Mind)
Μια ενδιαφέρουσα Funky διασκευή στο γνωστό κομμάτι των Nine inch Nails από το The Downward Spiral.
Η Veronica Swift δείχνει ότι είναι κάτι περισσότερο από τραγουδίστρια της Jazz, εξερευνώντας τη γαλλική και ιταλική όπερα, την ευρωπαϊκή κλασική μουσική, την Bossa Νova , τα Blues, το industrial rock, τη Funk ακόμα και το Punk. Η εκτεταμένη φωνή της Swift καταφέρνει να παραμένει σταθερά ανέπαφη, ανεξάρτητα από το είδος.
Η Swift περιγράφει αυτή την προσωπική καλλιτεχνική δήλωση στο νέο της άλμπουμ ως "transgenre". «Μεγάλωσα βυθισμένη στην κουλτούρα της Jazz μουσικής, ευλογημένη που είχα μερικούς από τους πιο σπουδαίους ως μέντορες και ένιωσα ένα βαθύ οικογενειακό καθήκον να το υποστηρίξω», λέει - στοχαζόμενη τους γονείς της – την τραγουδίστρια και παιδαγωγό της Jazz, Stephanie Nakasian, και τον πιανίστα της bebop, Hod O'Brien

13. Echo Tides - Τούνελ (Dead Moon Nights)
Για όλους τους προσωπικούς λόγους, μα όχι μόνο. Για τον εκπληκτικό παλμό της ελληνικής σκηνής, που χτύπησε δυνατά και φέτος. Για όλες τις συναυλίες που μας έκαναν μια παρέα. Για όλες τις φορές που αγκαλιαστήκαμε, συγκινηθήκαμε, τραγουδήσαμε, γελάσαμε, ήπιαμε, φλερτάραμε, ονειρευτήκαμε πέρα από τον φόβο και την ανασφάλεια που μας περιτριγυρίζει. Σας ευχαριστούμε.
14. Jozef Van Wissem - The Devil Is A Fair Angel And The Serpent A Subtle Beast (Bananafish)
15. Yoasobi - Idol (No Credits)
Ένα από τα καλύτερα anime της χρονιάς το Oshi no Ko, δε θα μπορούσε παρά να είχε και το καλύτερο opening theme single του 2023 για το είδος του. Με το ρεκόρ των 21 συνεχόμενων εβδομάδων στο Νο 1 του ιαπωνικού Billboard 100, το Idol του superduo Yoasobi, καταφέρνει μέσα σε μόλις τρισίμισυ λεπτά να προβάλει και να μεταφέρει μουσικά με τις συνεχόμενες ενορχηστικές του εναλλαγές, όλες τις πλευρές μιας υπερκερδοφόρας βιομηχανίας.
16. LCD Soundsystem - new body rhumba (Irrelevant Beat)
17. Squid - Undergrowth (Delicasseten)
18. Kepler Is Free - Spike Lee with LEX (Eclectic Roadtrips)
Kepler Is Free & Lex - 'Spike Lee': Το αθηνέζικο nujazz κουϊντετο μετασχηματίζει το original drill beat του Dennis Green (βλ. και ATH KIDS) σε noir jazz κάνοντας το απίθανα (α)ταιριάστο χαλί για τους στίχους του πιο επιτυχημένου ποιητή/rapper που ξέρασε μέσα από τα σωθικά της η μάνα Σαλούγκα. 
19. Assiko Golden Band De Grand Yoff - Magg Tekki (Radio-Tangier)
Σενεγάλη-Σουηδία στα 10 λεπτά με το ιντερνετ - οι Assiko Golden Band De Grand Yoff είναι ένα σύνολο παραδοσιακών κρουστών (και όχι μόνο) σε παραγωγή του Karl-Jonas Winqvist από τους Wau Wau Collectif.
20. Grian Chatten - Fairlies (Ghosts On The Highway)
Best of χρονιάς χωρίς Fontaines DC δεν γίνεται! Για φέτος έχουμε προσωπικό δίσκο απο τον τραγουδιστή του συγκροτήματος , Grian Chatten όπου μέσα απο αυτό μιλάει για την προσωπική ανεξαρτησία και την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων συναισθημάτων. Ταιριαστό αν μη τι άλλο για έναν προσωπικό δίσκο.
21. Italia 90 - Harmony (Delicasseten)
Κυκλοφόρησαν έναν από τους δίσκους της χρονιάς, μας έδωσαν πριν λίγες ημέρες ένα από τα live της χρονιάς και έχουν και ένα από τα καλύτερα κομμάτια της χρονιάς. Οι Italia 90 με το Harmony.
22. Godsleep - Cracks (Amplify Me)
Το Lies To Survive εiναι η καινουργια δισκογραφική δουλειά των αθηναίων Godsleep. Η επιστροφή τους απο το 2018 χαραχτηρίζεται από μια προσπάθεια πειραματισμού και εισαγωγής νέων μουσικων στοιχείων στον ήχο τους. Η μουσική και συναισθηματική ωρίμανση είναι εμφανης στις 11 συνθέσεις.Προσωπικά αγαπημένο και στο repeat βρίσκεται το "Cracks", ενα δυναμικό, ανεβαστικό, σχεδιασμένο να μας κρατάει σε εγρήγορση. Μία μικρή υπενθύμιση οτι η ζωη είναι δύσκολη και συνάμα σύντομη.
23. Kong Kong - The Brave People (Alternative Values)
Το EP Details of War είναι μία από της πιο πρωτότυπες Streetpunk κυκλοφορίες που έχω ακούσει εδώ και χρόνια. Οι Kong Kong είναι ένα Punkrock συγκρότημα από το Gorilla City.
Τα παλικάρια από τη Στοκχόλμη μας προσφέρουν την απόλυτη λαμπρότητα από την αρχή μέχρι το τέλος του δίσκου. Ο ήχος τους είναι ακατέργαστος, πρωτόγονος και κάθε άλλο συνώνυμο που θα μπορούσατε να σκεφτείτε, αλλά είναι επίσης και πολύ διασκεδαστικός. Τους λατρεύω!
24. Motrik - KØAN (Pangalactic Rock Blaster)
Οι Møtrik είναι μια krautrock μπάντα με καταγωγή απο το Portland. Ούτε οι ίδιοι -πόσο μάλλον ο υπόλοιπος πλανήτης- εχουν αντιληφθεί ακόμα το μέγεθος της μουσικής που φτιάχνουν. Είναι πρωτοχρονιάτικος λαχνός να τους ανασύρεις απο το θορυβώδη σωρό της δυτικής ακτής..πόσο μάλλον να τους δει κανείς ζωντανά.
25. Maruja - Thunder (Irellavant Beat)
26. Screensaver - Future Trash (Psychotic Reactions)
Η Μελβούρνη ποτέ δεν απογοητεύει, αλλά και η Upset the Rythm σε συνεργασία με Poison City επίσης. Η χρονιά που πέρασε μας υπενθύμισε την ύπαρξη των Screensaver οι οποίοι επέστρεψαν πιο δυναμικοί από ποτέ με το νέο τους άλμπουμ Decent Shapes και το κομμάτι τους Future Trash. Ατμοσφαιρικές synth μελωδίες με αυστηρούς ρυθμούς όπως πρέπει, και φωνητικά που μας φέρνουν στο μυαλό μεγάλες all fem μπάντες από τα 80s.
27. Life Strike - Whip Around (Off The Record)
Χμ, καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορείς να επιλέξεις ένα (1) κομμάτι για μια ολόκληρη χρονιά. Αν πρέπει όμως, τότε βάζεις κάποιο κριτήριο. Το κριτήριο που έθεσα είναι να πλησιάζει όσο γίνεται το τέλειο ποπ τραγούδι, να είναι όμορφο, χορευτικό, αλλά και να σε κάνει να αναπολείς… Κάπως έτσι μας προκύπτει το Whip Around από τους Life Strike και το φετινό τους άλμπουμ Peak Dystopia. Ε, είναι και από τη Μελβούρνη…
28. Protomartyr - Elimination Dances (Irellavant Beat)
29. Spiritual Cramp - Slick Rick (Irellavant Beat)

Ακούστε επίσης και τα προηγούμενα mixtapes που μπορείτε να τα βρείτε στην ενότητα του site  Monthly Choices καθώς επίσης και παλαιότερες εκπομπές του σταθμού στο επίσημο mixcloud μας. Καλή Χρονιά!

 

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us