Δισκοπαρουσίαση: Julien Baker “Little Oblivions”, Matador 2021

Η Julien Baker είναι μια εικοσιπεντάχρονη singer-songwriter με καταγωγή από την Πολιτεία του Tennessee. Έχει τη βάση της στο Memphis όπου και γράφει τα τραγούδια της και ηχογραφεί τους δίσκους της - από τον Κώστα Μαζιώτη

Ομολογώ πως την έμαθα μόλις πρόσφατα, βρίσκοντας στο inbox του Strummer τα ενημερωτικά δελτία τύπου και τα promo singles “Faith Healer” και “Hardline”, που προετοίμασαν το έδαφος για το πρόσφατο, τρίτο άλμπουμ της με τίτλο “Little Oblivions”. Ομολογώ, επίσης, πως στην αρχή στάθηκα αμήχανα απέναντι σε αυτά τα δύο τραγούδια. Ο ήχος δεν ήταν καθόλου άσχημος. Η παραγωγή δεν ήταν ούτε πρόχειρη, αλλά ούτε με “στρογγυλεμένες τις γωνίες”. Μου φαινόταν (ο ήχος) όχι λασπωμένος, αλλά κάπως “θολός”.

Δεν με κέρδισε με τη μία. Ωστόσο, για κάποιον λόγο, αισθανόμουν ότι έπρεπε να επιμείνω. Όταν μας εστάλη από τη δισκογραφική (Matador) ο σύνδεσμος για την προακρόαση του άλμπουμ, τα πράγματα έμπαιναν σε μια σειρά∙ όλο το άλμπουμ λειτουργεί ως ενιαίο οργανικό σύνολο, καθώς τα τραγούδια αναδεικνύονται περισσότερο, όταν τα ακούει κανείς μαζί, ως σύνολο, παρά αποσπασματικά.

Για να πάρετε μια ιδέα, σας ενημερώνω πως δεν μου φαίνεται τυχαίο ότι η Julien έχει ανοίξει για/περιοδεύσει μαζί με τους The National και Conor Oberst (Bright Eyes). Από τους πρώτους έχει το “φθινοπωρινό” ηχόχρωμα, ενώ με τον δεύτερο μοιράζεται το ύφος του indie folk τραγουδιού και την εύθραυστη -σε στιγμές σπαρακτική- ερμηνεία.

Ενώ οι δύο πρώτοι δίσκοι της είναι ενορχηστρωμένοι λιτά, με τη συνοδεία μόνο της κιθάρας ή κάποια έγχορδα, το “Little Oblivions” χαρακτηρίζεται από πλούσιο ήχο, με ενορχήστρωση “φουλ μπάντας” και με πολλά εφέ μέσω της ηλεκτρικής κιθάρας. Το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν όλα τα όργανα τα παίζει η ίδια η Julien, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή. Αντί να έχει να επιδείξει τεχνική κατάρτιση στο παίξιμο κάποιου οργάνου, φανερώνει φαντασία και ευρηματικότητα, καθώς χτίζει τις μελωδίες και τα ρυθμικά σχήματα, με στόχο να υποστηρίξει τα λόγια. Και εδώ είναι όλο το ζουμί:

Προκειμένου να μπει ο ακροατής/η ακροάτρια πλήρως στον κόσμο της Julien Baker, δεν αρκεί να ακούσει το άλμπουμ απλά - ούτε λόγος για “μπάκραουντ”! Είναι απαραίτητο να έχει μπροστά τους στίχους. Ο λόγος; Εκτός του ότι οι στίχοι διαθέτουν ποιητική ομορφιά, είναι αναπάντεχα και αφοπλιστικά ειλικρινείς. Μας φανερώνουν τις φοβίες, την πάλη με τις τοξικές καταχρήσεις, την ψυχική αστάθεια, την προσπάθεια διαφυγής από τα αδιέξοδα μέσω “μικρών πηγών λήθης”∙ με μια κουβέντα, μας φανερώνουν την πάλη της καλλιτέχνιδας με τον ίδιο της τον εαυτό.

Κλείνοντας, σας προτείνω, σε περίπτωση που δώσετε ευκαιρία στον δίσκο, να τον ακούσετε με ακουστικά. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

Ακούστε το άλμπουμ:
Julien Baker - “Little Oblivions” (Bandcamp)

Κώστας Μαζιώτης
A Pillow of Secrets
Κάθε Δευτέρα, 12:00-14:00

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us