Shiny gems we found in our inbox! #2

Πάει καιρός από την πρώτη εμφάνιση της στήλης. Χωρίς πολλά λόγια, πάμε να δούμε τι καλούδια βρήκαμε στο inbox του σταθμού μας!

Duran DuranInvisible

Νέο τραγούδι για τους βετεράνους, πάλαι ποτέ, Νεορομαντικούς. Single προπομπός του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη και επιφυλάσσει συνεργασίες-εκπλήξεις, με πιο χτυπητές αυτές με τον Graham Coxon των αγαπημένων Blur, και τον Mike Garson, πιανίστα και συνεργάτη του David Bowie, από την εποχή των Spiders from Mars, και όχι μόνο. Παραγωγοί του άλμπουμ είναι οι Giorgio Moroder, Mark Ronson και Erol Alcan, που είναι υπεύθυνος και για την παραγωγή του Invisible. Το κομμάτι με έχει κερδίσει με τον πυκνό και, ταυτόχρονα, λιτό ήχο του. Χωρίς να είναι φορτωμένη πολύ η ενορχήστρωση, είναι σφιχτή και δεμένη. Και φυσικά, με μπασίστα τον John Taylor, το Invisible διαθέτει μπασογραμμή που σου κολλάει και δεν φεύγει με τίποτα. Παράλληλα το ρεφραίν είναι αντάξιο ενός σπουδαίου και θρυλικού ποπ συγκροτήματος!

Tango With LionsThe Strike

Αυτή την επιστροφή την περίμενα πολύ καιρό. Πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή του άλμπουμ “The Light” των Tango With Lions. Η ίδια η Κατερίνα Παπαχρήστου, ψυχή του γκρουπ, έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο Βερολίνο (κακά τα ψέματα, πρόκειται για την πολιτιστική, και όχι μόνο, πρωτεύουσα της Ευρώπης!). Το καινούργιο τραγούδι, πάντα από την Inner Ear, διαφέρει χαρακτηριστικά από το παλιότερο υλικό των TWL. Ενώ στιχουργικά εξακολουθούν να εκφράζονται συναισθήματα και προβληματισμοί της Κατερίνας, μουσικά, εντούτοις, φαίνεται να εγκαταλείπει τη φόρμα της κλασσικής τραγουδοποιείας. Αντίθετα, είναι φανερό πως η Κατερίνα έχει εξασκηθεί με την τρέχουσα μουσική τεχνολογία και, παράλληλα, δοκιμάζεται σε περισσότερα όργανα, όχι μόνο στην ακουστική κιθάρα. Το The Strike χαρακτηρίζεται από ωραίο γκρουβάτο ρυθμό, δίχως να υστερεί σε αισθαντισμό και το ιδιαίτερο εκείνο μελαγχολικό “κάτι” που, κατά τη γνώμη μου απογειώνει κάθε ηχογράφηση από το σπουδαίο αυτό σχήμα. Περιμένουμε με ευχαρίστηση τις επόμενες δουλειές της Κατερίνας.

Lia Hide – Teardrop (Massive Attack cover)

Σειρά έχει μια επανακυκλοφορία. Οι Lia Hide επανακυκλοφόρησαν φέτος, μέσω της Electrospank, την περυσινή συλλογή με τα ρεμίξ στα κομμάτια τους από την αφρόκρεμα της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής (από τον Tareq μέχρι τον Κ. Βήτα!). Το αποτέλεσμα είναι συχνά απολαυστικό, και οι φίλοι και οι φίλες της σκηνής θα εκτιμήσουν πάρα πολλά πράγματα. Εγώ, όμως, θέλω να σταθώ περισσότερο στην άλλη επανακυκλοφορία, αυτή του δεύτερου άλμπουμ του συγκροτήματος, με τον τίτλο “Everyone seems to know who I am”. Σε αυτόν τον δίσκο το σχήμα συνεργάστηκε με τον Ευριπίδη (Euripides and his tragedies), με το αποτέλεσμα να δικαιώνει τα παιδιά για την επιλογή αυτής της συνεργασίας. Οι συγκεκριμένες ενορχηστρώσεις απογειώνουν τα τραγούδια του δίσκου, και τα ντύνουν με έναν αιθέριο, ρομαντικό και ονειρικό χαρακτήρα, κάτι που, προσωπικά, σπάνια συναντώ! Πέρα από τη φροντισμένη συσκευασία, αξίζει να τιμήσετε αυτή την επανακυκλοφορία, καθώς είναι ενισχυμένη με την καταπληκτική διασκευή της μπάντας στο Teardrop των Massive Attack. Αν αγαπάτε τους Cure (εποχής Disintegration/Wish), συνιστάται ανεπιφύλακτα!

Strawberry Pills – Όλα καίνε

Πολλά θα μπορούσα να γράψω για το ολοκαίνουργιο, πρώτο με ελληνικούς στίχους, τραγούδι των Strawberry Pills. Προτιμώ να αφήσω τους ίδιους να τα πούνε, όπως τα λένε στο bancamp:
Το "Όλα Καίνε" ήταν ένα πείραμα που ξεκινήσαμε παρέα με τον συνεργάτη μας, Αριστομένη Θεοδωρόπουλο, χωρίς να έχουμε απαραίτητα σκοπό να το κυκλοφορήσουμε. Ένα παιχνίδι με λέξεις και ήχους που αντικατοπτρίζει με έναν περίεργο τρόπο τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο. Όταν το ολοκληρώσαμε, νιώσαμε την ανάγκη να το μοιραστούμε με το κοινό, ακόμη και αν δεν αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός "Strawberry Pills τραγουδιού". Αφήσαμε το συναίσθημα να μας οδηγήσει και αυτό μας αρκεί. Ελπίζουμε να δώσει στους ακροατές δύναμη, τα συναισθήματα που αναζητούν και να επιστρέψουμε πολύ σύντομα στα live stages για να επικοινωνήσουμε ξανά με τον πιο άμεσο και όμορφο τρόπο που υπάρχει.
Aς κάνουμε όλοι θόρυβο…

Το μόνο που θα προσθέσω, είναι να στηρίξουμε τα παιδιά!

MustafaWhen Smoke Rises

Πρόκειται για το ντεμπούτο EP του 24 ετών Καναδού, με καταγωγή από το Σουδάν, τραγουδοποιού/ποιητή Μουσταφά Αχμέτ. Η επιλογή μου για το mixtape του Strummer για τον Ιούνιο, βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά τα εύθραυστα, πονεμένα, αλλά την ίδια στιγμή, τρυφερά τραγούδια. Ο Mustafa αποτίει φόρο τιμής σε αγαπημένους φίλους που χάθηκαν πρόωρα και άδικα από σφαίρες στις φτωχικές γειτονιές προσφύγων και μεταναστών στο Τορόντο. Τα τραγούδια του τα συνέθεσε πάλλοντας με τα δάχτυλα την κιθάρα του. Κατόπιν με τους συνεργάτες του δημιούργησαν ηχοτοπία, αλιεύοντας samples “μαργαριτάρια” από παλιούς δίσκους με ηχογραφήσεις από το Σουδάν και την Αίγυπτο, με την τόσο, πλούσια παράδοση στον Αραβόφωνο Πολιτισμό. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, αυτή είναι η φολκ του 21ου αιώνα, αυτή που χρησιμοποιεί μια κιθάρα με συρμάτινες ή νάυλον χορδές, ένα λαπτοπ και ένα καλό μικρόφωνο.

+

Κώστας Μαζιώτης
A Pillow of Secrets
Κάθε Δευτέρα, 12:00-14:00

  • Δημιουργήθηκε στις

Follow Us